Δονήθηκε η Αθήνα – «Έκαναν τη Μεσόγειο υγρό νεκροταφείο, δε θα συνηθίσουμε ποτέ μας το σφαγείο» (VIDEO – ΦΩΤΟ)

1701

Με μεγάλο συλλαλητήριο στο Σύνταγμα και πορεία στα γραφεία της ΕΕ, σωματεία και φορείς, εργαζόμενοι και νεολαία, διαδήλωσαν το απόγευμα της Πέμπτης: «Έκαναν τη Μεσόγειο υγρό νεκροταφείο, δε θα συνηθίσουμε ποτέ μας το σφαγείο».

Με οργή για το χτεσινό ναυάγιο ανοιχτά της Πύλου, με τον αριθμό των απωλειών να μένει ακόμα άγνωστος, έστειλαν μήνυμα: Δε συμβιβαζόμαστε με τη βάρβαρη “κανονικότητα” των χιλιάδων νεκρών και αγνοουμένων προσφύγων στις θάλασσες της Μεσογείου και του Αιγαίου. Δεν ξεχνάμε ποιοι ευθύνονται για τους ιμπεριαλιστικούς πολέμους και επεμβάσεις που σπρώχνουν χιλιάδες στον ξεριζωμό. Δυναμώνουμε την αλληλεγγύη στους πρόσφυγες και μετανάστες και διεκδικούμε την ουσιαστική προστασία των δικαιωμάτων τους στο άσυλο, κόντρα στους νόμους της καταστολής και του εγκλωβισμού.

«Έγκλημα διάρκειας, χιλιάδες οι νεκροί, απάνθρωπο το σύστημα που δολοφονεί», φώναξαν τα μπλοκ των διαδηλωτών, υπενθυμίζοντας πως το νέο ναυάγιο είναι μέρος του διαρκούς εγκλήματος που συντελείται στη Μεσόγειο και το Αιγαίο όλα τα τελευταία χρόνια. Ενός εγκλήματος που έχει την υπογραφή των ιμπεριαλιστών και των κυβερνήσεών τους, της ΕΕ και του ΝΑΤΟ, που εξαπολύουν επεμβάσεις, σφαγιάζουν λαούς, καταληστεύουν χώρες, δημιουργώντας καραβάνια ξεριζωμένων .

«Μετανάστες πνιγμένοι και πρόσφυγες νεκροί, αυτή είναι της ΕΕ η πολιτική», έγραψαν στις πικέτες τους οι φοιτητικοί σύλλογοι, ενώ η Συντονιστική Επιτροπή Μαθητών διαμήνυσε: «Ξανά οι θάλασσες μας θάλασσες νεκρών, αλληλεγγύη το όπλο των λαών».

«Πόλεμοι και φτώχεια, στη θάλασσα πνιγμένοι, οι μετανάστες είναι της γης οι κολασμένοι», διαδήλωσαν οι επαγγελματίες στο πανό της Ομοσπονδίας Βιοτεχνικών Σωματείων Αττικής (ΟΒΣΑ). Ενώ η Ομοσπονδία Γυναικών Ελλάδας (ΟΓΕ) έθεσε για μια ακόμα φορά το δίλημμα που έχει βρεθεί ξανά και ξανά στην προμετωπίδα των κινητοποιήσεων του τελευταίου διαστήματος: «Ή τα κέρδη τους ή οι ζωές μας».

«Χιλιάδες νεκροί και ξεριζωμένοι ψάχνουν την ελπίδα, βρίσκονται πνιγμένοι», κατήγγειλε η πορεία έξω από τα γραφεία της ΕΕ, που σφίγγει τον κλοιό της καταστολής, του εγκλωβισμού, των απελάσεων και των επαναπροωθήσεων.

«Η εργατική τάξη, τα συνδικάτα μας πρέπει να καταδικάσουν την πολιτική που ευθύνεται για τις εκατόμβες νεκρών, αλλά και όλα τα κόμματα που ψήφισαν, στήριξαν και υλοποίησαν αυτή την αντεργατική πολιτική, αυτή την αντιμεταναστευτική πολιτική», τόνισε έξω από τα γραφεία της ΕΕ, ο Νίκος Μαυροκέφαλος, μέλος της Γραμματείας του ΠΑΜΕ. «Συνεχίζουμε καθημερινά με τον αγώνα μας για να τους ανατρέψουμε», κατέληξε.

Στην κινητοποίηση συμμετείχε πολυμελής αντιπροσωπεία της ΚΕ του ΚΚΕ, με επικεφαλής τον Γενικό της Γραμματέα, Δημήτρη Κουτσούμπα.

Οι συγκεντρωμένοι υποδέχθηκαν με θερμό χειροκρότημα την αντιπροσωπεία του Συνδικάτου των εργαζομένων στην  «Amazon» στις ΗΠΑ, που πήραν μέρος στην κινητοποίηση, στο πλαίσιο της επίσκεψης τους αυτές τις μέρες στην Αθήνα.

«Δεν θεωρούμε “φυσικό φαινόμενο” τους νεκρούς στα ναυάγια, τα ταξίδια του τρόμου, τον ξεριζωμό, τον πόλεμο για το μοίρασμα αγορών και κερδών, την προσφυγιά», τόνισε η Αλεξάνδρα Λάμπρου, πρόεδρος του Συλλόγου Υπαλλήλων Υπηρεσίας Ασύλου και Αρχής Προσφύγων, απευθύνοντας χαιρετισμό στο συλλαλητήριο.

«Δε συνηθίζουμε στο θάνατο. Ούτε στο να είναι οι θάλασσες μας νεκροταφείο ανθρώπων», τόνισε ο Αντώνης Ζήκας, από τη Συντονιστική Επιτροπή Μαθητών Αθήνας. Παράλληλα, ξεκαθάρισε ότι οι μαθητές, η νεολαία έχουν ανοιχτό μέτωπο με τον ρατσισμό και κάθε προσπάθεια να διαχωριστούν με βάση το χρώμα του δέρματος, την καταγωγή, τη θρησκεία. «Εμείς οι μαθητές στεκόμαστε πάντα στο πλευρό όσων υποφέρουν», υπογράμμισε.

«Οι εργαζόμενοι είμαστε στο πλευρό των προσφύγων και μεταναστών, στο σάπιο σύστημα που αναπνέει με το δίλημμα τα κέρδη τους ή οι ζωές μας, εμείς απαντάμε οι ζωές μας! Οι ζωές όλων των κατατρεγμένων!», τόνισε ο Αντώνης Ταλφανίδης, εργαζόμενος σε ΜΚΟ μέλος της Επιτροπής Αγώνα ΜΚΟ του Συνδέσμου Ιδιωτικών Υπαλλήλων Αθήνας, απευθύνοντας χαιρετισμό στο συλλαλητήριο.

«Δε θα ξεχάσουμε! Δίνουμε υπόσχεση! Το έγκλημα αυτό, όπως και όλα τα άλλα, δεν θα ξεχαστεί! Στο δίλημμα, τα κέρδη τους ή οι ζωές μας, για εμάς η απάντηση είναι όρκος και υπόσχεση αγώνα, έντασής της πάλης μας ενάντια στην εκμετάλλευση, τον πόλεμο και τον ξεριζωμό!», επεσήμανε ο Γιάννης Αναγνώστου, πρόεδρος του Συνδικάτου Οικοδόμων Αθήνας, μιλώντας στο συλλαλητήριο.

«Κανένας δεν αφήνει την πατρίδα του, εκτός αν πατρίδα είναι το στόμα ενός καρχαρία». «Κανένας δε βάζει τα παιδιά του σε μια βάρκα, εκτός αν το νερό είναι πιο ασφαλές από την ξηρά». «Κανένας δε θέλει να σέρνεται κάτω από φράχτες, κανένας δε θέλει να τον δέρνουν, να τον λυπούνται, κανένας δε διαλέγει τα στρατόπεδα προσφύγων»: Στη συγκέντρωση διαβάστηκε το ποίημα «Πατρίδα» της Ουαρσάν Σάιρ, Βρετανίδας ποιήτριας με καταγωγή από την Κένυα.

Την ίδια στιγμή, δεκάδες φαναράκια σηκώθηκαν στον ουρανό, για κάθε “κολασμένο” που βρήκε τον θάνατο από το ίδιο χέρι που τον έσπρωξε να αναζητήσει μια καλύτερη ζωή μακριά από την πατρίδα του.

Στους στίχους αποτυπώθηκε το δράμα χιλιάδων ανθρώπων που βλέπουν την ιδιαίτερη πατρίδα τους να γίνεται «το στόμα ενός καρχαρία», «η κάνη ενός όπλου», «μια ιδρωμένη φωνή στο αυτί σου που λέει φύγε, τρέξε μακριά μου τώρα». Των ανθρώπων που αναγκάζονται να πάρουν τον δρόμο του ξεριζωμού, αντιμετωπίζοντας την αντιμεταναστευτική πολιτική της ΕΕ και των κυβερνήσεων, τους φράχτες, τις επαναπροωθήσεις, τις απελάσεις, τα σύγχρονα στρατόπεδα συγκέντρωσης, τα κυκλώματα των διακινητών, την καταστολή, τη βία.

902.gr