Εκδήλωση “Παιδική εγκληματικότητα”: Ομιλητής ο Γ. Πανούσης

42

Εκδήλωση :”Παιδική εγκληματικότητα” Ομιλητής ο καθηγητής Γ. ΠανούσηςΤο Δ.Σ. του ΙΔΡΥΜΑΤΟΣ ΚΟΡΙΝΘΙΑΚΩΝ ΜΕΛΕΤΩΝ…

Το Δ.Σ. του ΙΔΡΥΜΑΤΟΣ ΚΟΡΙΝΘΙΑΚΩΝ ΜΕΛΕΤΩΝ έχει την τιμή και τη χαρά να σας προσκαλέσει στην εκδήλωσή με θέμα το επίκαιρο “Παιδική εγκληματικότητα” και κεντρικό ομιλητή τον διακεκριμένο Κορίνθιο επιστήμονα Καθηγητή κ. Γιάννη Πανούση.

Εκδήλωση :”Παιδική εγκληματικότητα” Ομιλητής ο καθηγητής  Γ. Πανούσης

Βιογραφικά στοιχεία

Γεννήθηκε στην Αθήνα στις 2 Αυγούστου 1949. Σπούδασε Νομική και Πολιτικές επιστήμες στο Πανεπιστήμιοτης Αθήνας και πραγματοποίησε μεταπτυχιακές και διδακτορικές σπουδές στο Πανεπιστήμιο του Πουατιέ στη Γαλλία με ειδίκευση στην εγκληματολογία.

Από το 1978 δίδαξε στο Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης, όπου διετέλεσε κοσμήτορας, αντιπρύτανης και από το 1994 ως το 1997 πρύτανης.

Από το 1997 διδάσκει στο τμήμα Επικοινωνίας και ΜΜΕ στο Πανεπιστήμιο Αθηνών, του οποίου διετέλεσε και πρόεδρος, ενώ έχει συμμετάσχει στις διοικούσες επιτροπές του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου και του Ιονίου Πανεπιστημίου.

.Διαβάστε επίσης: 

Ν.Σταυρέλης-Οι τέσσερις Εντεταλμένοι δημοτικοί σύμβουλοι του δήμου Κορινθίων

Πολιτική σταδιοδρομία

Από το 1978 ήταν μέλος του ΠΑΣΟΚ, από το οποίο άρχισε σταδιακά να διαφοροποιείται το 1983 και αποχώρησε επισήμως εξαιτίας του σκανδάλου Κοσκωτά. Απομακρύνθηκε οριστικά την περίοδο 2001-2002.[5]

Στις αυτοδιοικητικές εκλογές του 2006 ήταν υποψήφιος με τον Συνασπισμό για την υπερνομαρχία Αθηνών-Πειραιώς, και κατέλαβε την 4η θέση με ποσοστό, 5,71%. Στη συνέχεια προσέγγισε τη Δημοκρατική Αριστερά με την οποία εξελέγη βουλευτής Α΄ Αθηνών στις εκλογές του Μαΐου και του Ιουνίου του 2012.

Αποχώρησε από τη Δημοκρατική Αριστερά πριν από τις εκλογές του Ιανουαρίου του 2015 και στην πρώτη κυβέρνηση του Αλέξη Τσίπρα το 2015 ορίστηκε Αναπληρωτής Υπουργός Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης αρμόδιος για θέματα Προστασίας του Πολίτη. Η θητεία του ήταν ταραχώδης, καθώς υπήρξαν αντιδράσεις για το έργο του στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ. Πιο συγκεκριμένα, όταν έγινε η εισβολή των ΜΑΤ στην υπό κατάληψη πρυτανεία του Πανεπιστημίου Αθηνών, το τμήμα δικαιωμάτων του κόμματος διαφώνησε με την απόφαση αυτή, η Νεολαία ΣΥΡΙΖΑ ζήτησε την αποπομπή του από την κυβέρνηση, αλλά και ο τότε βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Βαγγέλης Διαμαντόπουλος, ζήτησε την παραίτησή του. Ο Γιάννης Πανούσης απάντησε μέσω ενός άρθρου που δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα Τα Νέα και αναφερόταν στην «Αριστερά του Τίποτα».

Η σύγκρουση με τον Διαμαντόπουλο συνεχίστηκε, όταν ο Πανούσης δήλωσε πως είναι νόμος των φυλακών να δολοφονούνται οι παιδοκτόνοι από συγκρατούμενούς τους.  Διαμαντόπουλος τον κατηγόρησε ότι με τη δήλωση αυτή προτρέπει σε αυτοδικία και θρέφει το πιο συντηρητικό και εκδικητικό κομμάτι της κοινωνίας. Λίγο καιρό αργότερα, στο τέλος του Μαΐου του 2015 ο Πανούσης έγραψε ένα άρθρο όπου ανέφερε: «αντιεξουσιαστές, συνιστώσες του ΣΥΡΙΖΑ και οργανωμένο έγκλημα θέλουν να με διώξουν».

Σε σκληρό τόνο του απάντησε και πάλι ο Βαγγέλης Διαμαντόπουλος, αλλά και η Ραχήλ Μακρή. Τέλος, τον Ιούλιο του 2015, η Νεολαία ΣΥΡΙΖΑ ζήτησε ξανά την απομάκρυνσή του από την κυβέρνηση, κατηγορώντας τον για «όργιο καταστολής» σε πορεία που έγινε στην Αθήνα.

Μετά τη λήξη της θητείας του ως αναπληρωτής υπουργός, δήλωσε πως ήθελε τρεις φορές να παραιτηθεί, όμως τον απέτρεψε ο Αλέξης Τσίπρας. Δεν ήταν υποψήφιος στις εκλογές του Σεπτεμβρίου του 2015.