Ενημέρωση για τις κινήσεις και δράσεις της Ένωσης Νοσοκομειακών Ιατρών του Γ.Νοσοκομείου Κορίνθου

1253

Στην παρούσα ενημέρωση, θα θέλαμε να συνοψίσουμε τις κινήσεις και δράσεις της Ένωσης Νοσοκομειακών Ιατρών του Γενικού Νοσοκομείου Κορίνθου (Γ. Ν. Κορίνθου) κατά τη διάρκεια των τελευταίων εβδομάδων, επικεντρώνοντας κυρίως στην πρόσφατη συγκέντρωση με  θεσμικούς φορείς.

Συγκεκριμένα, την 19η Απριλίου διοργανώσαμε συγκέντρωση με θεσμικούς φορείς του Νομού (κκ Βουλευτές, Αντιπεριφερειάρχες, Δημάρχους) προκειμένου να εκθέσουμε ειδικότερα τα προβλήματα λειτουργίας του Νοσοκομείου. Στην συνάντηση αναδείχθηκαν τα θέματα υποστελέχωσης του συνόλου των Κλινικών και Τμημάτων του Νοσοκομείου, ενώ συζητήθηκαν και ζητήματα όπως η πυροπροστασία, η έλλειψη υλικοτεχνικών μέσων, τα χωροταξικά προβλήματα του Τμήματος Επειγόντων Περιστατικών (Τ.Ε.Π.) και της Παιδιατρικής Κλινικής.

Ταυτόχρονα, διαπιστώθηκε δυστυχώς η σημαντική διάσταση της αντίληψης του συνόλου των προβλημάτων λειτουργίας του Γ. Ν. Κορίνθου με τη Διοίκηση του Νοσοκομείου.

Κατά τη διάρκεια της συνάντησης, ανακοινώθηκε η έγκριση άμεσης προκήρυξης       3 θέσεων Ιατρών Ε.Σ.Υ. για το Νοσοκομείο (2 Πνευμονολόγων και                                  1 Ωτορινολαρυγγολόγου) και η δέσμευση για προκήρυξη άλλων 8 θέσεων στο εγγύς μέλλον. Ταυτόχρονα, γνωστοποιήθηκε η απόφαση της Διοίκησης της 6ης Υ.ΠΕ. για άμεση επιστροφή της απομακρυνθείσας συναδέλφου στο Τ.Ε.Π.

Η συζήτηση με τους εκπροσώπους των ΟΤΑ α΄ και β΄ βαθμού (Δημάρχους και Αντιπεριφερειάρχες) οδήγησε σε δεσμεύσεις για ουσιαστικότερη στήριξη σε επίπεδο υλικοτεχνικού εξοπλισμού, αλλά και για στενότερη διασύνδεση των Δήμων με το Νοσοκομείο, ώστε η διαχείριση και διακίνηση των ασθενών από την περιφέρεια να καταστεί αποτελεσματικότερη.

Να υπενθυμίσουμε ότι η συγκέντρωση αφορούσε συγκεκριμένους θεσμικούς φορείς. Ενημέρωση σε πολιτικούς εκπροσώπους έχει ήδη πραγματοποιηθεί το προηγούμενο διάστημα και βεβαίως με χαρά υποδεχόμαστε και ενημερώνουμε όποιον φορέα ή πολίτη επιδεικνύει ενδιαφέρον για τα ζητήματα του Νοσοκομείου.

Υπενθυμίζουμε ότι:

  1. Σε Δελτίο Τύπου της 12ης Μαρτίου διαμαρτυρηθήκαμε έντονα για το γεγονός ότι στην τελευταία προκήρυξη για την πλήρωση 854 θέσεων Ιατρών Ε.Σ.Υ., το Νοσοκομείο Κορίνθου αγνοήθηκε παντελώς, αφού η προκήρυξη δεν αφορούσε ΟΥΤΕ 1 ΘΕΣΗ για το Νοσοκομείο μας, αλλά και για ολόκληρο τον νομό Κορινθίας.
  2. Στις 16 Μαρτίου πραγματοποιήσαμε από κοινού με το Σωματείο Εργαζομένων Γ. Ν. Κορίνθου μαζική ανοικτή συγκέντρωση στον προαύλιο χώρο του Νοσοκομείου, με την συμμετοχή συνδικαλιστικών οργανώσεων, συλλογικοτήτων και πολιτικών παραγόντων, απαιτώντας αξιοπρεπείς συνθήκες λειτουργίας του Νοσοκομείου και ευρύτερα της Δημόσιας Υγείας.
  3. Σε δελτίο τύπου της 6ης Απριλίου επανήλθαμε περιγράφοντας τις δυσμενέστατες συνθήκες λειτουργίας του Νοσοκομείου, επικεντρωνόμενοι κυρίως στην σοβαρή υποστελέχωση του (Τ.Ε.Π.). Ταυτόχρονα, αντιδράσαμε για την αδικαιολόγητη παύση της μετακίνησης συναδέλφου Γενικής Ιατρού που εφημερεύει στο Τ.Ε.Π., με απόφαση της Διοίκησης της 6ης Υ.ΠΕ., μετά από διαμαρτυρία της λόγω των συνθηκών εφημέρευσης.
  4. Την 11η Απριλίου, μέλη της Ένωσης Νοσοκομειακών Ιατρών και του Σωματείου Εργαζομένων του Γ. Ν. Κορίνθου, επισκεφθήκαμε τη Διοίκηση της 6ης Υ.ΠΕ. και θέσαμε προς συζήτηση τα προβλήματα του Νοσοκομείου. Από τον Διοικητή της Υ.ΠΕ. αναγνωρίσθηκε ως προβληματική αφενός η υποστελέχωση, αφετέρου η μη προκήρυξη θέσεων για το Νοσοκομείο και ο ίδιος ξεκίνησε διαδικασίες, σε συνεννόηση με το Υπουργείο Υγείας για την άμεση προκήρυξη κάποιων τουλάχιστον θέσεων. Μεταξύ άλλων, τέθηκε και το ζήτημα της παύσης μετακίνησης της συναδέλφου από το Τ.Ε.Π., για το οποίο προτάθηκαν τρόποι άμεσης επίλυσης.

Επιπρόσθετα, θα θέλαμε να καταδικάσουμε απερίφραστα την απαράδεκτη στάση της Διοίκησης του Νοσοκομείου να μην επιτρέψει την είσοδο των εκπροσώπων των τοπικών Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης στους εσωτερικούς και εξωτερικούς χώρους του Νοσοκομείου κατά την συγκέντρωση της 19ης Απριλίου.

Οι κινητοποιήσεις μας των τελευταίων μηνών σε συνδυασμό με την ενεργό υποστήριξή σας αρχίζουν, αν και με αργούς ρυθμούς, να αποδίδουν καρπούς. Η πίεση από μέρους μας θα συνεχιστεί, ώστε το Γενικό Νοσοκομείο Κορίνθου να παρέχει ποιοτικές και αποτελεσματικές υπηρεσίες Δημόσιας Υγείας.

Οι κατά κοινή ομολογία επιτυχία των δράσεων και παρεμβάσεων μας αποτελεί επιτυχία που καρπώνονται αποκλειστικά όλοι όσοι κάνουν χρήση των υπηρεσιών του Νοσοκομείου. Η δε παρούσα ενημέρωση δεν έχει σκοπό να εξάρει το «δια των ενεργειών μας» αποτέλεσμα, αλλά την εμπέδωση αισθήματος ασφάλειας στους πολίτες και επισκέπτες του νομού μας.

 

Εκ μέρους του Δ. Σ. της Ένωσης Νοσοκομειακών Ιατρών

του Γενικού Νοσοκομείου Κορίνθου

 

Αναστασία Δαμέλου – Αντιπρόεδρος