Επίδομα κοινωνικής αλληλεγγύης: Τα ποσά που θα πάρουν οι δικαιούχοι

34

Τα 717 εκατ. ευρώ φτάνει το συνολικό ποσό που θα διαθέσει η κυβέρνηση για την οικονομική ενίσχυση των πολιτών για τον μήνα Δεκέμβριο, μέσα από το επίδομα κοινωνικής αλληλεγγύης και άλλες έξι ακόμη παροχές.

Ειδικά σε ό,τι αφορά τους δικαιούχους του επιδόματος κοινωνικής αλληλεγγύης, τέσσερις κατηγορίες πολιτών θα λάβουν την έκτακτη ενίσχυση λίγο πριν τις γιορτές των Χριστουγέννων, όπως ανακοινώθηκε από το Υπουργείο Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, αφού πρώτα προανήγγειλε το πακέτο ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης.

Το συγκεκριμένο μέτρο αφορά τέσσερις κατηγορίες πολιτών, με την κυβέρνηση να ακολουθεί πιστά το πλάνο της για τη στήριξη των ευάλωτων.

Αναλυτικά, τις έκτακτες ενισχύσεις θα λάβουν οι εξής ομάδες πολιτών:

800.000 δικαιούχοι του επιδόματος παιδιού του ΟΠΕΚΑ, θα λάβουν επιπλέον μιάμιση δόση επιδόματος παιδιού. Ενδεικτικά το συνολικό ποσό (αρχικό ποσό συν επιπλέον μιάμιση δόση) που θα λάβει το Δεκέμβριο μια οικογένεια με τρία παιδιά κυμαίνεται από 280 έως 700 ευρώ.
1,055 εκατ. συνταξιούχοι που δεν έχουν προσωπική διαφορά ή έχουν κάτω των 10 ευρώ και λαμβάνουν άθροισμα κυρίων συντάξεων έως 700 ευρώ, θα λάβουν έκτακτη ενίσχυση 150 ευρώ.
Οι ίδιοι θα λάβουν αύξηση στις συντάξεις τους από 1-1-2024. Έτσι, ένας συνταξιούχος με αποδοχές 600 ευρώ θα λάβει συνολική αύξηση (έκτακτο επίδομα 150 ευρώ + αύξηση περίπου 3 % από 1.1.2024) σε ετήσια βάση 366 ευρώ ή 5,1 %. Την ίδια έκτακτη ενίσχυση (150 ευρώ) θα λάβουν τον Δεκέμβριο και οι 33.000 δικαιούχοι του επιδόματος ανασφάλιστου υπερήλικα.

210.000 δικαιούχοι του ελάχιστου εγγυημένου εισοδήματος θα λάβουν επιπλέον 50% του μηνιαίου επιδόματος. Υπενθυμίζεται ότι από τον Δεκέμβριο, όπως έχει ανακοινωθεί, το ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα αυξάνεται κατά 8 %. Έτσι, μια τετραμελής οικογένεια θα λάβει το Δεκέμβριο συνολικά 648 ευρώ (αρχικό επίδομα + αύξηση 8 % + έκτακτο επίδομα).
225.000 δικαιούχοι του επιδόματος ΑΜΕΑ του ΟΠΕΚΑ, του εξω-ιδρυματικού επιδόματος και λοιπών επιδομάτων αναπηρίας του e-ΕΦΚΑ θα λάβουν ενίσχυση ύψους 200 ευρώ.
Δείτε και σχετικούς πίνακες:

Αλλά εκτός από τις παραπάνω καταβολές, για το μήνα Δεκέμβριο είναι γνωστό ότι θα δοθούν και τα παρακάτω:

Επίδομα 100-200 ευρώ στους συνταξιούχους με προσωπική διαφορά.
Διπλάσιο ποσό market pass και επέκταση του για τον Νοέμβριο και τον Δεκέμβριο για τους πολίτες στις πληγείσες περιοχές από τις πρόσφατες καταστροφές.
Επίδομα θέρμανσης για όλες τις πηγές ενέργειας το οποίο από 1-1-2024 επεκτείνεται και στους λογαριασμούς ρεύματος.
Το Youth Pass σε νέους 18-19 ετών.
Το αυξημένο κατά 8 % ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα.
Την επιστροφή Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης σε αγρότες, για το πετρέλαιο που χρησιμοποιούν.