Ευρωεκλογές: Ήττα Μητσοτάκη και Κασσελάκη – Νικητές των εκλογών ΚΚΕ και Ελληνική Λύση

41

Ευρωεκλογές 2024: “Τραυματισμένη” η κυβέρνηση, κάτω από τον πήχη ο ΣΥΡΙΖΑ, σταθερό το ΠΑΣΟΚ κερδισμένοι η Ελληνική Λύση και το ΚΚΕ

Το πολιτικό σύστημα διέρχεται βαθιά κρίση. Στα πενήντα χρόνια από την αποκατάσταση της δημοκρατίας, η αποχή στις ευρωεκλογές έκανε ρεκόρ.

 Μόλις το 40% των πολιτών προσήλθαν στις κάλπες. Εδώ δεν έχουμε να κάνουμε με απλή έκφραση δυσαρέσκειας των πολιτών απέναντι στους πολιτικούς, αλλά με την κοινωνική απονομιμοποίηση του ίδιου του εκλογικού αποτελέσματος. Το πρώτο κόμμα να παίρνει το 27% του 40% των εκλογέων. Θα ακούσει άραγε το πολιτικό σύστημα το καμπανάκι που χτυπάει;

Στην αποχή θα πρέπει να προστεθεί το ιστορικό υψηλό της Άκρας Δεξιάς. Αυτοί που μέχρι πριν λίγα χρόνια θεωρούνταν αναπόσπαστο τμήμα του πολιτικού περιθωρίου, τώρα αθροίζουν ένα ποσοστό περίπου στο 20%. Η ενίσχυση των δυνάμεων του δεξιού εξτρεμισμού και της αντιπολιτικής συνιστά τη δεύτερη έκφανση της κρίσης του πολιτικού συστήματος.

Οι αιτίες

 

Προφανώς η εκλογική αντίδραση αυτή συνδέεται με μία γενικότερη  δυσαρέσκεια που υπάρχει στην ΝΔ για μία σειρά από κινήσεις του πρωθυπουργού, η οποία εκδηλώθηκε στην …ασφαλή κάλπη των ευρωεκλογών.

Η ακρίβεια και τα Τέμπη έπαιξαν τον δικό τους σημαντικό ρόλο στην όλη ιστορία καθώς η κυβέρνηση εμφανίζεται  να επιμένει ότι  έχει κάνει ότι μπορεί  για να αντιμετωπίσει  την καθημερινότητα των πολιτών. Για το ζήτημα των Τεμπων  οι πολίτες δεν έχουν πίστει ότι  η κυβέρνηση έχει κάνει ότι μπορεί προκειμένου να λάμψη η αλήθεια και να δικαιωθούν οι οικογένειες των νεκρών.

Αυτό που κατάλαβε ο κόσμος από τη μάχη των εκατομμυρίων μεταξύ Μητσοτάκη και Κασσελάκη, ήταν ότι «όλοι ίδιοι είναι» καθώς και ότι η πολιτική είναι παιχνίδι για τους πάμπλουτους. Όπως ήταν αναμενόμενο, όσοι ψαρεύουν στα θολά νερά της υπονόμευσης της υπονόμευσης του κοινοβουλευτισμού, επωφελήθηκαν από τη μοναδική ευκαιρία που τους τους δόθηκε.

Ήττα Μητσοτάκη και Κασσελάκη

Το εκλογικό αποτέλεσμα συνιστά επίσης ήττα τόσο για τον Μητσοτάκη όσο και για τον Κασσελάκη. Η Νέα Δημοκρατία έχασε 13 μονάδες από το αποτέλεσμα του 2023 και 6 μονάδες από τις ευρωεκλογές του 2019. Με όποια κάλπη αν συγκρίνεις το αποτέλεσμα, το συμπέρασμα είναι προφανές: Η κυβέρνηση αποδοκιμάστηκε.

Αλλά ούτε ο Στέφανος Κασσελάκης τα πήγε καλά. Παρά τη μεγάλη πτώση της Νέας Δημοκρατίας, ο ΣΥΡΙΖΑ σημειώνει πτώση 3 μονάδων από τοις εκλογές του 2023 και 9 μονάδων από τις ευρωεκλογές του 2019.

Το αρνητικό αποτέλεσμα του ΣΥΡΙΖΑ έρχεται να προστεθεί στη συνολική καχεκτικότητα του προοδευτικού χώρου. Οι προοδευτικοί πολίτες δεν πείστηκαν από τις πολιτικές προτάσεις που κατέθεσαν τα κεντροαριστερά και τα αριστερά κόμματα.

 

Σταθερό το ΠΑΣΟΚ

Σταθερό το ΠΑΣΟΚ που καταδεικνύει πως δεν κατάφερε να εισπράξει τα αναμενόμενα από την δυσαρέσκεια του λαού .

Σημαντική αύξηση καταγράφει το ΚΚΕ

Στο 9,3% το ποσοστό του ΚΚΕ στο 64% της Επικράτειας

Το ΚΚΕ καταγράφει μεγάλη άνοδο, ξανά, που καταδεικνύει πως δεν είναι συγκυριακή.

Η ψήφος στο ΚΚΕ δεν ήταν «εύκολη», ήταν μια αντισυστημική ψήφος που αφορούσε τόσο την καταδίκη της ΕΕ του πολέμου και της ακρίβειας όσο και τη προοπτική που θέτει το ΚΚΕ για την Ελλάδα και την Ευρώπη του σοσιαλισμού.

Τα πραγματικά δεδομένα είναι πως ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ έχουν σημαντική πτώση των ποσοστών τόσο από τις προηγούμενες ευρωεκλογές αλλά και από τις εθνικές εκλογές.

σε αντίθεση με το  ΚΚΕ και την Ελληνική Λύση

 

Η δημοκρατική παράταξη δεν αξίζει αυτήν την εικόνα. Χρειάζεται ανασυγκρότηση και αλλαγή πορείας..