Εφιαλτική μαρτυρία γιατρού στο «Σωτηρία»: Τρομακτικός ο κορωνοϊός, «σαρώνει» όλο τον οργανισμό

17
Για τη μάχη που δίνει το προσωπικό του ΕΣΥ με τον κορωνοϊό μίλησε στην ΕΡΤ η Πέπη Μιχαλοπούλου, διευθύντρια της 4ης Κλινικής του νοσοκομείου «Σωτηρία», ενώ παράλληλα χτύπησε καμπανάκι για τις συνέπειες του Covid-19 στον ανθρώπινο οργανισμό.
Tα «ύπουλα» συμπτώματα
Μιλώντας για όσα έχουν ήδη διαπιστώσει στο νοσοκομείο για την πραγματική ισχύ του κορωνοϊού, η κ. Μιχαλοπούλου αναφέρθηκε αρχικά στα «κλασικά συμπτώματα, όπως ο ξηρός βήχας και ο πυρετός. Ομως ο πυρετός μπορεί να ποικίλλει. Μπορεί να έχουμε 40 πυρετό ακατέβατο επί ημέρες, ή δέκατα επί μακρόν. Η νόσος επίσης μπορεί να είναι διφασική. Δηλαδή να παρουσιάσουν ύφεση τα συμπτώματα, ο ασθενής να είναι καλύτερα για 3-4 μέρες και μετά να ξανακάνει πυρετό και συμπτώματα. Συνήθως στη δεύτερη φάση είναι πιο σοβαρά τα συμπτώματα».
Δεν είναι όμως μόνο τα γνωστά συμπτώματα του κορωνοϊού που έχουν να αντιμετωπίσουν οι ασθενείς. Η κυρία Μιχαλοπούλου εξήγησε στην ΕΡΤ: «Ο ιός πιάνει τα πάντα. Είναι ένας τρομερός ιός. Ακόμη και ένας πονοκέφαλος μπορεί να είναι Covid-19, γιατί πιάνει το κεντρικό νευρικό. Είχαμε ασθενή με λήθαργο, που είχε καλό οξυγόνο στο αίμα, καλούς ηλεκτρολύτες και του κάναμε αξονική. Δεν είχε τίποτα. Αποδείχθηκε ότι όλο αυτό ήταν Covid. Επίσης, δεν πρέπει να υποτιμούμε την καταρροή, τη μυαλγία και γενικά τα συμπτώματα που φαίνονται σαν απλή ιογενή συνδρομή και μπορεί να είναι κορωνοϊός. Επιπλέον, σημαντικό είναι ότι μπορεί να προκληθούν συμπτώματα από το γαστρεντερικό. Διάρροιες, γαστραλγία, εμετούς, ναυτία, χωρίς συμμετοχή από τον πνεύμονα»
Ταυτόχρονα, τόνισε ότι «είναι σαφές ότι πιάνει όλα τα όργανα. Μια θωρακαλγία μπορεί να σημαίνει ακόμα και πνευμονική εμβολή, γι’ αυτό πρέπει να απευθυνόμαστε στο γιατρό». Οπως είπε, ο κορωνοϊός «είναι ένας εξαιρετικά θρομβογόνος ιός. Σε νεκροψίες έχουν βρεθεί μικροέμβολα σε όλα τα όργανα. Ακόμα και νεφρική ανεπάρκεια κάνει, που κλινικά δεν μπορείς να τη δεις στο σπίτι, αλλά φαίνεται στο νοσοκομείο.»
Η Πέπη Μιχαλοπούλου σημείωσε επίσης ότι «ένας θωρακικός πόνος σημαίνει και μυοκαρδίτιδα», ενώ διευκρίνισε ότι ο ιός προσβάλλει ακόμα και το δέρμα. «Περιγράφονται στα πόδια, στα άκρα δάχτυλα, κυανώσεις. Δάχτυλα με κυάνωση και καύσο. Μπορεί να είναι φλεγμονή, ή μια υπερβολική ανοσολογική αντίδραση στον κορωνοϊό ή και μικροέμβολα. Αυτό παρατηρήθηκε σε μαθητές και εφήβους, αλλά το βλέπουμε και στη γρίπη και σε πάσχοντες βαριά. Εξαφανίζεται με τον καιρό» είπε καταλήγοντας η ιατρός του «Σωτηρία».
«Πάμε καλά»
Η πνευμονολόγος υποστήριξε αρχικά ότι «είμαστε σε καλή κατάσταση», εξηγώντας ότι ο αριθμός των ασθενών στο «Σωτηρία» ολοένα μειώνεται. «Εχουμε 50 ανθρώπους με κορωνοϊό και 14 διασωληνωμένους. Πάμε εξαιρετικά καλά και ετοιμαζόμαστε για την επόμενη μέρα, όταν θα νοσηλεύουμε όχι μόνο Covid-19, αλλά και τα δικά μας περιστατικά, ΧΑΠ και άλλα» προσέθεσε.
Σύμφωνα με τη διευθύντρια της 4ης Κλινικής του «Σωτηρία», από τις 4 Μαΐου, το νοσοκομείο θα αρχίσει να δέχεται και άλλα περιστατικά. Επιπλέον, τόνισε ότι «από σήμερα θα έχουμε και το rapid test, το οποίο θα βοηθήσει στη διαλογή των ασθενών, ώστε να μην έχουμε Covid-19 μαζί με άλλα περιστατικά. Θα βγαίνει σε 45 λεπτά το αποτέλεσμα.»
Η κυρία Μιχαλοπούλου εξέφρασε την ευχή να βοηθήσουν οι καιρικές συνθήκες στο προσεχές διάστημα, εκφράζοντας, ωστόσο, ανησυχία για την αύξηση κρουσμάτων μετά την άρση των περιοριστικών μέτρων: «Ο καλός καιρός ευνοεί. Πιστεύουμε ότι με τη ζέστη, τον ήλιο και την υγρασία χάνει από τη λοιμογόνο δυναμή του ο κορωνοϊός. Ελπίζουμε να μιμηθεί άλλες λοιμώξεις, όπως η γρίπη. […] Μας φοβίζει τώρα (σ.σ. με τη χαλάρωση των μέτρων) ότι μπορεί να έχουμε πάλι μια επιδείνωση, μια αύξηση κρουσμάτων, γιατί δεν νομίζω ότι όλοι οι πολίτες θα προσέξουν όσο χρειάζεται όταν θα αρχίσουν να βγαίνουν. Ηταν καλά τα μέτρα, αλλά ήταν υπό πίεση. Θα αυξηθούν τα περιστατικά μάλλον. Ευελπιστούμε να μας φτάνουν τα κρεβάτια και οι μονάδες.»
Πηγή: iefimerida.gr

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here