Το 2022 αναμφίβολα δεν ήταν μια καλή χρονιά για τους αγρότες μας, οι οποίοι «χτυπήθηκαν»
από τις καιρικές συνθήκες και «γονάτισαν» από την ενεργειακή κρίση και την αισθητά μειωμένη ζήτηση των προϊόντων τους.
Το τελικό «χτύπημα» όμως έμελλε να είναι από τον ΕΛΓΑ.
Έντονη απογοήτευση και αντιδράσεις έχουν προκαλέσει τα πρώτα πορίσματα για τους παραγωγούς της σταφίδας και των επιτραπέζιων σταφυλιών στην Κορινθία.
Στη Νεμέα και όχι μόνο, οι παραγωγοί:
1)διαφωνούν και στα κιλά και στο ποσοστό της αποζημίωσης κατά περίπτωση αφού έχει φθάσει στα τρυγηθέντα αμπέλια με μάρτυρες (ενδεικτικά τσαμπιά στο αμπελόδενδρο) στο χαμηλό του 25% και αν συνυπολογιστεί και η παρακράτηση 15% αγγίζει το ποσοστό του 10% το οποίο ουσιαστικά δεν αντιστοιχεί σε αποζημίωση.
2)διαμαρτύρονται ότι ακόμη και τα αμπέλια που δεν έχουν τρυγηθεί σε ορισμένες περίπτωσεις, δεν έχουν επαρκώς αποζημιωθεί
3)ισχυρίζονται ότι δεν ήταν πάντα παρόντες κατά την αυτοψία από κλιμάκια του ΕΛΓΑ και ότι άργησαν οι επιτόπιοι έλεγχοι από τα κλιμάκια με αποτέλεσμα να έχουν γίνει πολλά μπερδέματα.
Είναι σαφές ότι:
– αν ο αγρότης δεν συμφωνεί με το πόρισμα της εκτίμησης έχει το δικαίωμα να ζητήσει επανεκτίμηση. Η αίτηση επανεκτίμησης υποβάλλεται στον αρμόδιο Ανταποκριτή του ΕΛ.Γ.Α. (εκεί όπου είχε υποβληθεί και η δήλωση ζημιάς) εντός 10 ημερών από την επομένη ημέρα τοιχοκόλλησης της πρόσκλησης προς τους ασφαλισμένους για να προσέλθουν και να λάβουν γνώση των πορισμάτων εκτίμησης. Η αίτηση επανεκτίμησης δεν λαμβάνεται υπόψη, αν δεν υποβληθεί εμπρόθεσμα και δε συνοδεύεται από απόδειξη εμπρόθεσμης καταβολής για λογαριασμό του ΕΛ.Γ.Α. των τελών επανεκτίμησης, που με σχετική ΚΥΑ έχουν μειωθεί κατά 50% και έχουν εξισωθεί με τα τέλη εκτίμησης. Η επανεκτίμηση διενεργείται από δύο γεωπόνους που ορίζονται από τον ΕΛ.Γ.Α.Το πόρισμα της επανεκτίμησης είναι οριστικό και δεν μπορεί να ασκηθεί κατ’ αυτού άλλο ένδικο μέσο.
Το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης εθελοτυφλεί μπροστά στην απόγνωση των αγροτών μας και στα αιτήματά τους.
Δηλαδή:
-να υπαχθούν οι κατεστραμμένες καλλιέργειες σε κοινοτικά και κρατικά προγράμματα και δη στο πρόγραμμα de minimis
-να υλοποιηθούν από το κράτος προγράμματα στήριξης των αγροτών και μόνιμες λύσεις ελάφρυνσης των αγροτών όπως:
α) εξασφάλιση νερού προς αποφυγή κόστους παραγωγής, με εγγειοβελτιωτικά έργα και δημιουργία συστημάτων αφαλάτωσης θαλάσσιου νερού για εξασφάλιση όπου είναι εφικτό νερού άρδευσης με χαμηλή τιμή ανα κυβικό για όλους τους αγρότες.
β) δημιουργία προγράμματος στήριξης του ελληνικού αγροτικού/κτηνοτροφικού προιόντος με διαφημιστικές καμπάνιες, απλούστευση και υποστήριξη της διαδικασίας εξαγωγών και σύσταση ομάδας συντονισμού του εγχειρήματος από τα συναρμόδια Υπουργεία Αγροτικής Ανάπτυξης και Τοφίμων, Οικονομικών, Τουρισμού, Ανάπτυξης και Επενδύσεων.
γ) δημιουργία κινήτρων σε νέους αγρότες / κτηνοτρόφους όπως κάλυψη μέρους του κόστους εφοδίων και ζωωτροφών.
δ)επιβολή πλαφόν στη λιανική τιμή του ηλεκτρικού ρεύματος και δη στη ρήτρα αναπροσαρμογής ειδικά για τα αγροτικά τιμολόγια ρεύματος
ε) μείωση του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης στο πετρέλαιο και αυστηρούς ελέγχους στην αγορά για αποφυγή της αισχροκέρδιας στα καύσιμα
στ) χρηματοδότηση αγροτών/ κτηνοτρόφων για εγκατάσταση ανανεώσιμων πηγών ενέργειας.
Το ΠΑΣΟΚ – ΚΙΝΑΛ έχει ψηλά στην ατζέντα τον πρωτογενή τομέα με δίκαιες και ρεαλιστικές προτάσεις αντιμετώπισης των σοβαρών προβλημάτων που αντιμετωπίζουν οι αγρότες μας. Γιατί ο πρωτογενής τομέας είναι η ραχοκοκαλιά της οικονομίας και της ανάπτυξης της χώρας μας.
ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΤΑΓΑΡΑ
ΥΠΟΨΗΦΙΑ ΒΟΥΛΕΥΤΗΣ ΠΑΣΟΚ ΚΟΡΙΝΘΙΑΣ
ΑΝΑΠΛΗΡΩΤΡΙΑ ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ ΕΥΡΩΠΑΙΚΩΝ ΥΠΟΘΕΣΕΩΝ ΠΑΣΟΚ
ΔΙΚΗΓΟΡΟΣ