Καύσωνας και τροφική δηλητηρίαση – Τι να προσέξετε όταν παραγγέλνετε delivery

17
Το delivery είναι μια βολική εναλλακτική αν δεν έχουμε μαγειρέψει, αλλά το καλοκαίρι ενέχει τον κίνδυνο της τροφικής δηλητηρίασης.

Είναι γνωστό πως, κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού, πρέπει να είμαστε ιδιαίτερα προσεκτικοί όσον αφορά τη σωστή προετοιμασία και αποθήκευση του φαγητού μας, καθώς παραμονεύει ο κίνδυνος της τροφικής δηλητηρίασης, λόγω των υψηλών θερμοκρασιών που φέρνει ο καύσωνας.

Ένας παράγοντας που συχνά οδηγεί σε αύξηση των περιστατικών γαστρεντερίτιδας και των τροφικών δηλητηριάσεων τα τελευταία καλοκαίρια, είναι η τεράστια διάδοση που έχει γνωρίσει το delivery διαβάζουμε στο healthstat.gr.

Τα τελευταία χρόνια, η χρήση του έχει αυξηθεί κατακόρυφα, με διάφορες εταιρίες παράδοσης έτοιμου φαγητού να γνωρίζουν μεγάλη επιτυχία και στην Ελλάδα.

Οι ανησυχίες σχετικά με τα delivery είναι πολλές. Αρχικά, υπάρχει ο προβληματισμός σχετικά με την ασφάλεια των ίδιων των επαγγελματιών, σε συνθήκες καύσωνα. Φυσικά, κατά τις ημέρες που η θερμοκρασία είναι επικίνδυνα υψηλή θα πρέπει να αποφεύγουμε τις παραγγελίες, προκειμένου να μη θέσουμε σε κίνδυνο τη ζωή του μεταφορέα -εξάλλου πρόσφατα άρχισε να ισχύει και η σχετική εγκύκλιος «Πρόληψη της θερμικής καταπόνησης των εργαζομένων», του Υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης.

Από την άλλη, υπάρχει και ο προβληματισμός σχετικά με το κατά πόσο οι επιχειρήσεις εστίασης τηρούν όλους τους κανόνες υγιεινής και τα μέτρα ασφαλείας, αφού ουκ ολίγες είναι οι φορές που δεκάδες άτομα βρέθηκαν στο νοσοκομείο, μετά από κάποιο γεύμα σε ένα εστιατόριο ή ένα γάμο.

Ωστόσο, κάτι που δεν ακούμε συχνά, είναι το μεγάλο ρίσκο που διατρέχουμε από την έκθεση του φαγητού μας στις υψηλές θερμοκρασίες του καλοκαιριού, κατά τη μεταφορά του στο σπίτι μας από το εστιατόριο από όπου το παραγγείλαμε.

Οι κίνδυνοι της ζέστης

Αφήνοντας το φαγητό σε θερμοκρασία δωματίου, διακινδυνεύουμε τον πολλαπλασιασμό βακτηριδίων όπως η σαλμονέλα, τα E. Coli και τα καμπυλοβακτηρίδια. Όλοι αυτοί οι παθογόνοι μπορούν να προκαλέσουν τροφική δηλητηρίαση, με συμπτώματα όπως ο πόνος στο στομάχι, η ναυτία, η διάρροια και ο εμετός.

Σύμφωνα με την επίσημη σελίδα του Υπουργείου Γεωργίας των ΗΠΑ (USDA), τα βακτήρια πολλαπλασιάζονται ταχύτατα σε θερμοκρασίες μεταξύ 4,4 και 60 βαθμών Κελσίου, διπλασιάζοντας τον αριθμό τους μέσα σε διάστημα 20 μόλις λεπτών. Αυτό το εύρος καλείται συχνά ως «ζώνη κινδύνου», ωστόσο όταν η θερμοκρασία είναι άνω των 32 βαθμών Κελσίου και κάτω των 60, ο κίνδυνος είναι ακόμα μεγαλύτερος.

Συγκεκριμένα, το Υπουργείο Γεωργίας συστήνει να μην αφήνουμε το φαγητό εκτός ψυγείου αφού το μαγειρέψουμε για πάνω από 2 ώρες, ωστόσο εάν η θερμοκρασία είναι άνω των 32 βαθμών Κελσίου, τότε θα πρέπει να περιορίσουμε το διάστημα αυτό στο μισό και να το βάζουμε δηλαδή στο ψυγείο 1 ώρα μετά το μαγείρεμα το πολύ.

Όπως όλοι ξέρουμε, στην Ελλάδα το καλοκαίρι οι θερμοκρασίες πολύ συχνά ξεπερνούν τους 32 βαθμούς Κελσίου, ιδίως σε εξωτερικούς χώρους, και ως εκ τούτου η έκθεση του φαγητού μας κατά τη μεταφορά του για διαστήματα ακόμα και 1 ώρας μπορεί να οδηγήσει σε τροφική δηλητηρίαση.