Ένα σημαντικό έργο ανάπλασης βρίσκεται σε εξέλιξη σε κεντρικό πεζόδρομο του Δήμου Κορινθίων, σε σημείο με έντονη εμπορική δραστηριότητα. Το έργο, που δρομολογήθηκε από την προηγούμενη δημοτική αρχή, έχει παρουσιάσει καθυστερήσεις για πολλούς λόγους, γραφειοκρατικούς,κυρίως όμως λόγω αλλαγών στα υλικά δαπέδου – όπως οι πλάκες – κατόπιν παρεμβάσεων του Εμπορικού Συλλόγου Κορίνθου.
Πρόσφατα, εν μέσω αυτής της μεταβατικής φάσης, ο αντιδήμαρχος πρασίνου προχώρησε στην τοποθέτηση δεκάδων φυτών, γερανιών και άλλων καλλωπιστικών, δημιουργώντας μια εικόνα ανοιξιάτικη και φροντισμένη στον υπό ανάπλαση χώρο. Η ενέργεια αυτή προκάλεσε θετικά σχόλια από αρκετούς πολίτες, που έσπευσαν να επικροτήσουν το αποτέλεσμα στα κοινωνικά δίκτυα:
«Επιτέλους κάτι όμορφο στην πόλη μας!»
«Μπράβο, έτσι θέλουμε να βλέπουμε την Κόρινθο – καθαρή, ανθισμένη και φιλόξενη»
«Έστω και εν μέσω έργων, το χρώμα κάνει τη διαφορά»
Ωστόσο, δεν έλειψαν και οι φωνές σκεπτικισμού, ακόμη και σαρκασμού:
«Όλα τα ’χει η Μαριορή, ο φερετζές της έλειπε…»
«Πρώτα το δάπεδο, μετά τα λουλούδια – δεν είναι λογικό αυτό;»
«Δεν είναι η ώρα για διακόσμηση, είναι ακόμη εργοτάξιο»
Η συζήτηση έχει ανάψει, όχι μόνο μεταξύ πολιτών, αλλά και εντός των δημοτικών υπηρεσιών. Ορισμένοι εκφράζουν την άποψη ότι τέτοιες κινήσεις προσδίδουν θετική ενέργεια και συμβάλλουν στην καθημερινή ψυχολογία του πολίτη, ακόμα και αν γίνονται εν μέσω έργου. Άλλοι, αντίθετα, τις χαρακτηρίζουν πρόχειρες, επικοινωνιακού χαρακτήρα και ασύμβατες με το στάδιο εξέλιξης των εργασιών.
Η Πρώτη News Κορινθίας, με σεβασμό στη σφαιρική ενημέρωση των πολιτών, διερεύνησε το ζήτημα και, σύμφωνα με τις διαθέσιμες πληροφορίες, τα σημεία όπου τοποθετήθηκαν τα λουλούδια δεν πρόκειται να καλυφθούν με πλάκες. Συγκεκριμένα, πρόκειται για δύο διαμορφωμένα παρτέρια του πεζόδρομου, μεταξύ των οποίων παρεμβάλλεται επιφάνεια από εμφανές τσιμέντο. Σε αυτό το τμήμα, αντί για πλακόστρωση, προβλέπεται απλώς τεχνική επεξεργασία γυαλίσματος του σκυροδέματος, ενώ οι πλάκες θα τοποθετηθούν πλευρικά, μπροστά από τα καταστήματα.
Περαιτέρω, σύμφωνα με δήλωση του πρώην δημάρχου Κορινθίων κ. Βασίλη Νανόπουλου – επί των ημερών του οποίου δόθηκε η ανάθεση του έργου – η ευθύνη για τις εργασίες, αλλά και το σχετικό κόστος, αφορά αποκλειστικά τον ανάδοχο εργολάβο και όχι τον Δήμο, ο οποίος δεν επιβαρύνεται οικονομικά για την εν λόγω διαμόρφωση.
Το θέμα, ωστόσο, παραμένει. Κάθε παρέμβαση στον δημόσιο χώρο – όσο καλοπροαίρετη ή αισθητικά ευχάριστη κι αν είναι – οφείλει να εντάσσεται σε έναν συνολικό και σαφώς προσδιορισμένο σχεδιασμό, με τεχνικές προδιαγραφές, χρονοδιάγραμμα και λειτουργική λογική. Η αισθητική είναι επιθυμητή και καλοδεχούμενη, όμως όταν προηγείται της ουσίας ή δημιουργεί εντυπώσεις χωρίς συνοχή με το έργο, ενδέχεται να προκαλέσει περισσότερα ερωτήματα απ’ όσα επιλύει.
Ο δημόσιος χώρος απαιτεί φροντίδα, αλλά και συνέπεια. Και σ’ αυτό, η τοπική κοινωνία έχει κάθε δικαίωμα να απαιτεί και τα δύο.





















