Μουσείο Περιβάλλοντος Στυμφαλίας : Εκπαιδευτική δράση για την ιστορία της διατροφής από την προϊστορία ως σήμερα

40

Το Μουσείο Περιβάλλοντος Στυμφαλίας, διοργανώνει Εκπαιδευτική δράση  για την ιστορία της διατροφής από την προϊστορία ως σήμερα .

Το Μουσείο Περιβάλλοντος Στυμφαλίας, επιδιώκει να καταδείξει την αλληλεξάρτηση ανθρώπου και φύσης, εστιάζει στην αρμονική συνύπαρξή τους στη λεκάνη της Στυμφαλίας.

Στόχος του Μουσείου Περιβάλλοντος Στυμφαλίας είναι η οικολογική ευαισθητοποίηση του κοινού και η διάσωση της γνώσης για την παραδοσιακή τεχνολογία της περιοχής.

Η Στυμφαλία ανήκει στο Ευρωπαϊκό Δίκτυο Προστατευόμενων Περιοχών NATURA 2000. Η λίμνη της Στυμφαλίας και το όρος Ζήρεια έχουν μεγάλη οικολογική αξία. Επικοινωνούν με υπόγειους αλλά και ορατούς δρόμους νερού, ορίζοντας την υδατική λεκάνη της Στυμφαλίας, τη μεγαλύτερη ορεινή υδατική λεκάνη της Πελοποννήσου. Αυτή αποτελεί και τον νοτιότερο ορεινό υγροβιότοπο των Βαλκανίων, με πλούσια χλωρίδα και πανίδα.

Το Πολιτιστικό Ίδρυμα Ομίλου Πειραιώς (ΠΙΟΠ), σε συνεργασία με τα Εργαστήρια Ελευθέρων Σπουδών Global Arts Studios, οργανώνει την εκπαιδευτική δράση «Η ιστορία της διατροφής από την προϊστορία ως σήμερα».

Για μαθητές από τις  σχολικές ομάδες Δ΄-Ε΄-ΣΤ΄ Δημοτικού, την Πέμπτη 7 Δεκεμβρίου 2023 (ώρες 10:30-12:30), στο Μουσείο Περιβάλλοντος Στυμφαλίας.

Πώς επέλεγε ο άνθρωπος την τροφή του ανά τους αιώνες;

Ποιες δυσκολίες συναντούσε και πώς τις ξεπερνούσε;

Πόσο άλλαξε η διατροφή των ανθρώπων από τότε μέχρι σήμερα;

Ποιες τροφές έφεραν μεγάλες αλλαγές στις διατροφικές μας συνήθειες;

Πώς επηρέασαν οι εφευρέσεις, οι μηχανές, ακόμα και οι μεγάλες εξερευνήσεις;

Το πρόγραμμα παρουσιάζει, με σύγχρονα μέσα animation και digital graphics, την ιστορία της τροφής στην ευρύτερη περιοχή της Μεσογείου δίνοντας στα παιδιά πολύτιμες πληροφορίες για ένα θέμα με κοινωνικές, πολιτικές, θρησκευτικές ακόμα και περιβαλλοντικές προεκτάσεις

. Στο πρώτο μέρος, οι μικροί μαθητές θα παρακολουθήσουν σε βίντεο προβολή κινούμενου σχεδίου και ταυτόχρονη αφήγηση την ιστορία της διατροφής.

 Στο δεύτερο μέρος, τα παιδιά θα ανταλλάξουν απόψεις για τη σημασία της επικοινωνίας της εικόνας σε σχέση με την τροφή.

Παράλληλα θα συμμετάσχουν σε εικαστικό εργαστήριο,  υπό την καθοδήγηση του εικαστικού Σωκράτη Λαμπρόπουλου.

– Ιστορική έρευνα και επιμέλεια προγράμματος:

Μαρία Παπανικολάου, ιστορικός. – Καλλιτεχνική επιμέλεια-σκηνοθεσία: Σωκράτης Λαμπρόπουλος – Επιμέλεια animation: Σταμάτης Κανελλόπουλος

Η δράση «Η Ιστορία της διατροφής από την προϊστορία ως σήμερα», οργανώνεται με αφορμή την έκθεση φωτογραφίας για τη Μεσογειακή Διατροφή «Foodprint».

Παρουσιάζεται στο Μουσείο Περιβάλλοντος Στυμφαλίας έως τις 08/01/2024.

ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ: ΠΙΟΠ | Μουσείο Περιβάλλοντος Στυμφαλίας 200 16, Στυμφαλία Κορινθίας Τ: 27470 22296 | www.piop.gr

Πληροφορίες: 

ΠΙΟΠ | Μουσείο Περιβάλλοντος Στυμφαλίας 200 16, Στυμφαλία Κορινθίας Τ: 27470 22296 | www.piop.gr