Νέος πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ ο Στέφανος Κασσελάκης με 56,69% – Συγχαρητήρια από Αχτσιόγλου

36
 Ο Στέφανος Κασσελάκης είναι από σήμερα ο διάδοχος του Α. Τσίπρα κερδίζοντας τις εσωκομματικές εκλογές στο ΣΥΡΙΖΑ με άνεση απέναντι στην Έφη Αχτσιόγλου

Ο Στέφανος Κασσελάκης είναι ο νέος πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, μετά από τη σημερινή αναμέτρησή στον β’ γύρο των εσωκομματικών εκλογών με την συνυποψήφιά του Έφη Αχτσιόγλου, η οποία δεν κατάφερε τελικά να επικρατήσει απέναντι στον αντίπαλό της.

Προβάδισμα 56,6% στο 75% των καταμετρημένων ψήφων έναντι της Εφης Αχτσιόγλου 43,3%  στις εσωκομματικές εκλογές για την αρχηγία του ΣΥΡΙΖΑ.

Η νίκη ενός πρωτοεμφανιζόμενου προσώπου στις εκλογές ενός κόμματος που θέλει να διεκδικήσει την εξουσία είναι πρωτοφανής για τα ελληνικά και ίσως και για τα διεθνή δεδομένα.

Τεράστια ήταν η συμμετοχή των μελών, καθώς περίπου τις 20:00 είχαν ψηφίσει πάνω από 132.000 μέλη, ενώ η ψηφοφορία πήρε παράταση μέχρι τις 21:00.

H διαδικασία  διεξήχθη με γρήγορους ρυθμούς καθώς στις σημερινές εκλογές ψήφισαν μόνο τα μέλη και όσοι ψήφισαν στον α΄ γύρο.

Συνεπώς, δεν υπήρξαν καθυστερήσεις λόγω απογραφής νέων μελών ενώ τα εκλογικά τμήματα είχαν προμηθευτεί με διπλά tablets.

Μέχρι τις 13:00 στις κάλπες είχαν προσέλθει 76.000 μέλη με έναν ρυθμό, δηλαδή, της τάξης των 230 το λεπτό ή 12.000-13.000 την ώρα, ενώ την ίδια ώρα την περασμένη Κυριακή είχαν ψηφίσει 70.607.

Νωρίτερα και συγκεκριμένα μέχρι τις 11:30 το πρωί έχουν ψηφίσει 40.000 πολίτες. Την περασμένη Κυριακή την ίδια ώρα είχαν ψηφίσει 35.000.

Στα συνολικά 538 εκλογικά κέντρα του ΣΥΡΙΖΑ σχηματίζονται από το πρωί ουρές, ενώ υπολογίζεται ότι ψηφίζουν 280 μέλη το λεπτό.

Στις 10:30 το πρωί της Κυριακής στις κάλπες είχαν προσέλθει 27.737 μέλη του κόμματος όταν την ίδια ώρα την περασμένη εβδομάδα είχαν ψηφίσει 26.000.

Στις 9:50 είχε ανακοινωθεί ότι στις κάλπες είχαν προσέλθει ψηφίσει 19.000 μέλη του κόμματος, ενώ την αντίστοιχη ώρα την περασμένη Κυριακή ο αριθμός τους ήταν 10.000.

Η επικράτηση του κ. Κασσελάκη και το ποσοστό που απέσπασε στον α’ γύρο θεωρήθηκε έκπληξη και προκάλεσε αντιδράσεις από κορυφαία στελέχη του κόμματος που πήραν δημόσια θέση εναντίον του με σκληρές πολιτικές δηλώσεις.

Πολιτικές αιχμές κατά του συνυποψηφίου της είχαν και οι τοποθετήσεις της Έφης Αχτσιόγλου, τις οποίες δεν άφησε αναπάντητες στο τέλος της εβδομάδας ο Στέφανος Κασσελάκης, αν και η δική του καμπάνια ήταν περισσότερο θετική και εστιασμένη στα προσωπικά χαρακτηριστικά του ίδιου.

Γύρω από τους δύο διεκδικητές συντάχθηκαν πολλά στελέχη του κόμματος, βουλευτές και πρώην βουλευτές.

Ανέβηκαν οι τόνοι

Στιγμές έντασης δεν έλλειψαν την εβδομάδα που μας πέρασε όπως δείχνει και η παρέμβαση της γραμματέως και του αναπληρωτή γραμματέα της ΚΕ του ΣΥΡΙΖΑ οι οποίοι με κοινή τους δήλωση συνέστησαν ψυχραιμία και αυτοσυγκράτηση σε όλες τις πλευρές.

Το εντυπωσιακό στοιχείο της όλης διαδικασίας είναι ότι ο κ. Κασσελάκης που εμφανίστηκε στα κομματικά πράγματα λίγο πριν τις τελευταίες εκλογές και ξεκίνησε την καμπάνια του έναν μήνα πριν την εκλογή κατάφερε να επικρατήσει. Η έλλειψη εμπειρίας στα πολιτικά και κομματικά πράγματα είναι στοιχείο που επισήμαναν οι ανταγωνιστές του.

Από την άλλη θεωρείται ότι η καμπάνια που έκανε με έμφαση στο ότι μπορεί να νικήσει τον πολιτικό του αντίπαλο και να βάλλει τον ΣΥΡΙΖΑ σε τροχιά εξουσίας καθώς και ότι δεν έχει εμπλοκή στα της περασμένης οκταετίας, έπαιξαν ρόλο στην επικράτησή του.

Η εκλογή του είναι σημαντική, καθώς σηματοδοτεί την έναρξη της μετά-Τσίπρα εποχής στον ΣΥΡΙΖΑ και ενώ είναι ανοικτά τα ερωτήματα του μετασχηματισμού και του πολιτικού και ιδεολογικού προσανατολισμού του ΣΥΡΙΖΑ.

Αχτσιόγλου vs Κασσελάκης: Διαφορετικοί προσανατολισμοί

Οι δύο υποψήφιοι αρχηγοί έχουν διαφορετικούς προσανατολισμούς για το κόμμα που έστω και με μειωμένη εκλογικά δύναμη είναι η αξιωματική αντιπολίτευση και ο βασικός φορέας της κεντροαριστεράς στην Ελλάδα.

Ο Στέφανος Κασσελάκης δεν κρύβει τον επηρεασμό του από το Αμερικανικό Δημοκρατικό Κόμμα και τον αντίστοιχο προσανατολισμό.

Η Έφη Αχτσιόγλου αναφέρεται σε μία σύγχρονη αριστερά ευρωπαϊκού τύπου με μετριοπαθή χαρακτηριστικά

Ενδιαφέρον έχει και η θέση που θα πάρουν για τα εθνικά θέματα καθώς μάλιστα είναι ανοικτός ο ελληνοτουρκικός διάλογος.

Και οι δύο σημειώνουν την προσήλωσή τους στην εξωτερική πολιτική του Αλέξη Τσίπρα.

Ο κ. Κασσελάκης μετά το γλωσσικό ολίσθημα με το οποίο αποκάλεσε «κρατίδιο» το τουρκοκυπριακό ψευδοκράτος παρουσίασε τις βασικές του θέσεις με ένα βίντεο στο οποίο δηλώνει την πίστη του στην πατριωτική αριστερά του Ανδρέα Παπανδρέου.

Ένα ακόμη ερώτημα που θέτουν παρατηρητές του πολιτικού βίου είναι, με δεδομένη την ένταση που επικράτησε, εάν ο ΣΥΡΙΖΑ την επομένη θα είναι ενιαίο κόμμα.

Σταθερός στην επικοινωνιακή τακτική που ακολούθησε ο Στέφανος Κασσελάκης κάλεσε τον κόσμο να τον ψηφίσει με ένα δραματοποιημένο βίντεο υπό τον τίτλο «πώς ξεκίνησαν όλα», το οποίο ξεκινά από την πρόσκλησή του από τον Αλέξη Τσίπρα και συνδυάζοντας την επόμενη μέρα με την «κατηγορία» που εκτόξευσε εναντίον του ο Ευκλείδης Τσακαλώτος ότι «αποτελεί σύμπτωμα της μεταπολιτικής» καταλήγει:

«…Σας ζητώ τώρα να είμαστε μαζί. Γιατί ο νέος πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ χρειάζεται τη δύναμη όλων. Γιατί ο νέος πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ θα είναι πρόεδρος όλων. Όχι για τη μεταπολιτική, αλλά για την πολιτική μετά.

Μετά τη Δεξιά του Κυριάκου Μητσοτάκη. Μετά, για ένα Κράτος που δεν θα αφήνει τον πολίτη μόνο του. Μετά, για μια Ελλάδα που θα νιώθεις περήφανος να ζεις σ’ αυτήν. Την περασμένη Κυριακή γίνατε η φωνή αυτού του τόπου. Αυτή την Κυριακή ελάτε να γίνουμε το μετά αυτού του τόπου. Ξημερώνει!».

Από την πλευρά της η Έφη Αχτσιόγλου στο τελικό της μήνυμα έκανε ξανά λόγο για την ουσία και στο περιεχόμενο της πολιτικής και κατέληξε: «Πάνω από όλα είναι το περιεχόμενο της πολιτικής. Πολιτική με γνώση, σχέδιο και σαφείς στόχους. Πολιτική σύγκρουσης με τις αδράνειες και τα συμφέροντα. Πολιτική για τους πολλούς και τις πολλές. Μόνο έτσι θα εγγυηθούμε την ενότητα και τη διεύρυνση της παράταξής μας.

Μόνο έτσι θα νικήσουμε την κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας. Μόνο έτσι θα φέρουμε μια νέα προοδευτική εποχή για τους πολίτες. Είμαι εδώ γιατί εγώ μπορώ. Εγώ με τον ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ μπορούμε».