Νίκος Σταυρέλης: Βροντερό παρών όλων μας την Κυριακή

101

Νίκος Σταυρέλης: Βροντερό παρών όλων μας  την Κυριακή στον αγώνα της ομάδας μας Μπάρτσα , που υποδέχεται την Ρόδο στο ΔΑΚ Κορίνθου.

Έκκληση προς όλους τους Κορίνθιους έκανε πριν λίγα λεπτά  ο Δήμαρχος Κορινθίων Νίκος Σταυρέλης από το πρoσωπικό του προφίλ στο facebook για την ενίσχυση της ομάδας ΠΑΣ Κόρινθος , στον κρίσιμο αγώνα της Κυριακής με την ομάδα της Ρόδου.

Σας παραθέτουμε την ανάρτηση:

Καλώ όλο τον φίλαθλο κόσμο της Κορινθίας να δώσουμε βροντερό παρών την Κυριακή στις 14:00 μ.μ. στο Δημοτικό Στάδιο, να ενισχύσουμε την ομάδα μας την Μπάρτσα στον κρίσιμο αγώνα με την Ρόδο.

Υπενθυμίζουμε πως πρόκειται για την 18η ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗ

Αρχή δεύτερου γύρου για τον ΠΑΣ που υποδέχεται την Ρόδο στο ΔΑΚ Κορίνθου.
Ένας από τους σημαντικότερους αγώνες της χρονιάς για τον ΠΑΣ , με αντίπαλο μια ομάδα που συνδιεκδικεί την άνοδο.
Στόχος της ομάδας μας η νίκη και η στήριξη του κόσμου μας θεωρείται αναγκαία! Σας περιμένουμε όλους εκεί !!!
ΚΥΡΙΑΚΗ 14/1 | 14:00
Στηρίζουμε το όνειρο !

Έτσι «γεννήθηκε» και έτσι πορεύτηκε η ιστορική Κόρινθος!

Η σημερινή ομάδα του ΠΑΣ Κόρινθος έχει προέλθει από τη συγχώνευση του ιστορικού Παγκορινθιακού, ωστόσο και η τότε ιστορική ομάδα είχε δημιουργηθεί από την ένωση άλλων σωματείων. Η Κόρινθος είναι αδιαμφισβήτητα ο “βασιλιάς” της Κορινθίας, αλλά και ένας σύλλογος που έχει γράψει τη δική του ιστορία στα μεγάλα σαλόνια της χώρας. Οι παλιότεροι τα έζησαν, οι νεότεροι τα άκουσαν και ορισμένοι τα κατέγραψαν. Αξίζει, λοιπόν, να μάθουμε την ιστορία της.

 

 

Είναι σχεδόν συνώνυμο της Κορίνθου, αφού η πλειοψηφία των παλιότερων γενιών έζησε τις ένδοξες στιγμές της ομάδας, ενώ οι νεότερες μεγάλωσαν ακούγοντας ιστορίες.

Η ιστορία ξεκινάει από τη σεζόν 1959-60

Η ιστορία ξεκινάει από τη σεζόν 1959-60, όταν ο Παγκορινθιακός που δημιουργήθηκε από τη συγχώνευση του Ολυμπιακού Κορίνθου και του Αχιλλέα Κορίνθου, αγωνίστηκε για πρώτη φορά στην Α’ Εθνική – ήταν το πρώτο πρωτάθλημα που διεξήχθη. Η πρεμιέρα εκείνης της περιόδου, που αποτελεί και πρεμιέρα των πρωταθλημάτων Εθνικής Κατηγορίας, έχει γραφεί με χρυσά γράμματα στην ιστορία του κορινθιακού ποδοσφαίρου, καθώς για την πρώτη αγωνιστική ο Παγκορινθιακός νίκησε με 1-0 τον Ολυμπιακό Πειραιώς. Μόλις λίγα χρόνια αργότερα και συγκεκριμένα το 1963 δημιουργήθηκε η ξακουστή μέχρι σήμερα Κόρινθος, από τη συγχώνευση του Παγκορινθιακού με τον Αρη Κορίνθου (ίσως η πιο ιστορική ομάδα του προσφυγικού Συνοικισμού).

Ο ΠΑΣ Κόρινθος δημιουργήθηκε το 1999 μετά τη συνγχώνευση του Παγκορινθιακού με την Κόρινθο. Ο Παγκορινθιακός που δημιουργήθηκε από τη συνγχώνευση του Ολυμπιακού Κορίνθου και του Αχιλλέα Κορίνθου μετράει μία συμμετοχή στην Α’ Εθνική κατηγορία τη σεζόν 1959-60.Το 1963 δημιούργηθηκε η Κόρινθος από τη συνγχώνευση του Παγκορινθιακού και του Άρη Κορίνθου. Η Κόρινθος έχει πέντε συμμετοχές στην Α’ Εθνική κατηγορία, 27 στη Β’ Εθνική, τρείς συμμετοχές στη Γ’ Εθνική και μία στην Δ’ Εθνική. Ο ΠΑΣ Κόρινθος μετράει έξι συμμετοχές στη Δ’ Εθνική και δύο στο Α’ τοπικό Κορινθίας.


Την περίοδο 1999-2000 μετέχει στο πρωτάθλημα της Δ΄ Εθνικής. Μετά από υποβιβασμό μετέχει στο τοπικό πρωτάθλημα της Α΄ κατηγορίας Κορινθίας γιά δύο αγωνιστικές περιόδους (2000 – 01 και 2001 – 02). Το τέλος της τελευταίας περιόδου ο ΠΑΣ Κόρινθος κατακτά το πρωτάθλημα Α΄ κατηγορίας Κορινθίας και ανέρχεται στη Δ΄ Εθνική κατηγορία παίζοντας πρωταγωνιστικό ρόλο.

Η ιστορία της ομάδος ξεκινά το 1959 όταν δημιουργήθηκε ο Παγκορινθιακός (μία συμμετοχή στην Α’ Εθνική κατηγορία τη περίοδο 1959 -1960)μετά από τη συνγχώνευση δύο ομάδων της Κορίνθου, του Ολυμπιακού και του Αχιλλέα.

Παγκορινθιακός και Άρης Κορίνθου συγχώνευονται

 

Το 1963 ο Παγκορινθιακός από και η ομάδα του Άρη Κορίνθου συγχώνευονται και δημιουργούν την Κόρινθο. Aγωνίστηκε στη Β εθνική κατηγορία έως το 1979 που αναδείχθηκε πρωταθλήτρια και έως το 1982 συμμετείχε στην Α’ Εθνική κατηγορία.

Στο σημείο αυτό να πούμε ότι την ίδια χρονική περίοδο εμφανίστηκε ένα νέο σωματείο με το όνομα Παγκορινθιακός, ο οποίος αγωνίστηκε στο πρωτάθλημα της Β’Εθνικής τις περιόδους 1963-64 (8ος στο 2ο όμιλο), 1964-65 (16ος στο 2ο όμιλο) και τα επόμενα χρόνια στις ερασιτεχνικές κατηφοριές ως το 1999, όταν συγχωνεύτηκε με την Κόρινθο και δημιούργησαν τον σημερινό ΠΑΣ Κόρινθος.

Το 1982 υποβιβάστηκε στη Β’ Εθνική όπου παρέμεινε έως το 1985 που υποβιβάστηκε στην Γ΄ Εθνική. Στη Β εθνική κατηγορία επανήλθε το 1986 όπου παρέμεινε έως το 1991 που επανείλθε στην Α’ Εθνική κατηγορία όπου αγωνιστεί έως 1993.

1993 αρχίζει η φθίνουσα πορεία της ομάδας της Κορίνθου.

Από το 1993 αρχίζει η φθίνουσα πορεία της ομάδας της Κορίνθου. Την περίοδο 1993-94 έως και to 95 αγωνίζεται στη Β΄ Εθνική. Στα επόμενα 1995-96 έως 1997-98 στη Γ΄ εθνική και την περίοδο 1998-99 συμμετέχει στο πρωτάθλημα της Δ΄ Εθνικής (όπως και τη σεζόν 1998-99), πριν τελικά υποβιβαστεί στα ερασιτεχνικά πρωταθλήματα το 2000.

Μετά τον υποβιβασμό συμμετείχε στην Α΄ κατηγορίας της Ε.Π.Σ. Κορινθίας για δύο αγωνιστικές περιόδους μεταξύ 2000 και 2002, οπότε και πέτυχε την επάνοδό της στη Δ΄ Εθνική, όπου αγωνίστηκε από το 2002 ως το 2007. Τη χρονιά εκείνη πέτυχε να προβιβαστεί στη Γ΄ Εθνική, στην οποία παρέμεινε ως το 2011. Το καλοκαίρι του 2011 υποβιβάστηκε στη Δ΄ Εθνική για εξωαγωνιστικούς λόγους, καταδικασθείσα για δυσφήμιση του ποδοσφαίρου κατ΄ εξακολούθηση, ενώ στην ίδια υπόθεση της επιβλήθηκε και χρηματικό πρόστιμο για πλαστογραφία κατ΄ εξακολούθηση. Η ομάδα πέτυχε την άμεση αγωνιστική της επάνοδο στη Γ΄ Εθνική, όπου αγωνίστηκε τις σεζόν 2012-13 και 2013-14, πριν υποβιβαστεί. Έπειτα από τέσσερα χρόνια στις τοπικές κατηγορίες, η ομάδα την σεζόν 2017-18 κέρδισε την επάνοδό της στην Γ’ Εθνική πριν τελικά επανέλθει στις τοπικές κατηγορίες της Κορινθίας όπου και βρίσκεται μέχρι σήμερα, παλεύοντας να βρει ξανά τα πατήματα της και να φανεί αντάξια της ιστορίας της.

Ορισμένοι ποδοσφαιριστές που ξεχώρισαν στα ιστορικά χρόνια του συλλόγου είναι:

-Θεόδωρος Καρασάββας

-Οδυσσέας Βακάλης

-Χρήστος Γιαννακούλας

-Γιώργος Καλκούνος

-Κυριάκος Καρασταμάτης

-Χρήστος Καρσιώτης

-Νίκος Κουρμπανάς

-Ντάνουτ Λούπου

-Δημήτρης Μπεκιάρης

-Βασίλης Μακρής

-Δημήτρης Μουτάφης

-Μίροσλαβ Οκόνσκι

-Σλόμπονταν Παουνόφσκι

-Γιώργος Πίσσας

-Δημήτρης Πίττας

-Χρήστος Πολύζος

-Κώστας Πολυχρονόπουλος

-Γιάννης Στέφας

-Παναγιώτης Τζαναβάρας

-Γιώργος Τόγιας

-Γιώργος Τσικιτζέλας

-Μάκης Κατσαβάκης

-Χρήστος Πετρινιώτης

Με πληροφορίες από το Wikipedia