ΝΙΚΟΣ  ΣΤΑΥΡΕΛΗΣ-ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΙΚΟΣ ΚΑΙ ΚΑΤΩΤΕΡΟΣ ΤΩΝ ΠΡΟΣΔΟΚΙΩΝ Ο ΠΡΟΥΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ 2023

419

 Καταψηφίσαμε τον προϋπολογισμό 2023 στη τελευταία συνεδρίαση του παρελθόντος έτους. Ψηφίσαμε μόνο τις μισθοδοσίες πάσης φύσεως προσωπικού, τις υποχρεωτικές και τις ανελαστικές δαπάνες.

Στη τοποθέτησή μου ανέφερα:

Κατ’ αρχήν να σημειώσω ότι η σημερινή απόφαση έγκρισης του προϋπολογισμού μπορεί και να έχει πρόβλημα μετά τις δύο αποφάσεις του Συμβουλίου Επικρατείας περί κήρυξης ως αντισυνταγματικών των διατάξεων τροποποίησης της σύνθεσης των Οικονομικών Επιτροπών , δεδομένου ότι σήμερα εισάγεται ο προϋπολογισμός με απόφαση της Οικονομικής Επιτροπής. Στο εξής να έχετε το νου σας στις αποφάσεις της Οικονομικής Επιτροπής , όταν αναφέρεται σε θέματα που ήσαν αρμοδιότητας του Δημοτικού Συμβουλίου και μεταφέρθηκαν στην Οικ Επιτροπή, να τις παραπέμπουμε στο Δημοτικό Συμβούλιο για να μην έχουμε προβλήματα ακυρότητας από τρίτους που έχουν οικονομικό ή άλλο συμφέρον (εργολάβοι, κλπ).

Σήμερα ακούσαμε τον κ. Δήμαρχο να μας μιλά για το Δήμο λες και είμαστε σε άλλο κόσμο. Ζούμε μία εικονική πραγματικότητα. Είμαστε σε virtual reality. Προσγειωθείτε στην πραγματικότητα κύριοι. Δυστυχώς δεν έχει αλλάξει τίποτα.

Το 2022 από την ίδια θέση με σήμερα δηλώσατε για τον προϋπολογισμό 2022 ότι είναι η χρονιά των Μεγάλων Έργων, έτσι το ονομάσατε. ΑΠΟΛΥΤΩΣ ΤΙΠΟΤΑ.

Είπατε ότι θα δώσετε Κίνητρα Επενδύσεων. ΑΠΟΛΥΤΩΣ ΤΙΠΟΤΑ.

Το τεχνικό πρόγραμμα έτους 2022 μέχρι 27/12/22 υλοποιήθηκε σε ποσοστό μόλις 11,9%. Τραγικό ποσοστό, τη στιγμή που είχατε δηλώσει ότι θα ξεπεράσετε το 30%. Μάλιστα τα πράγματα γίνονται χειρότερα αν θυμηθούμε ότι το 2021 το ποσοστό υλοποίησης του τεχνικού προγράμματος ανήλθε σε 19%.

Τα Ταμειακά Διαθέσιμα σήμερα είναι 30.000.000€. Εν μέσω κρίσης αυξήσατε το ταμείο, σε σχέση μάλιστα με το ποσό που παραλάβατε το Σεπτέμβρη του 2019 28.374.000 €. Αυτό σημαίνει ότι δεν εκτελείτε έργα και δεν ασκείτε κοινωνική πολιτική για τους συμπολίτες μας.

Ζητήσαμε μειώσεις δημοτικών τελών τέλος του 2019, μας είπατε να το δούμε το 2020. Σας ζητήσαμε τέλος του 2020 μας είπατε να το δούμε το 2021. Σας ζητήσαμε τέλος του 2021 μας είπατε να το δούμε το 2022. Και έρχεστε τώρα και λέτε δεν κάναμε καμία αύξηση. Μα έπρεπε να κάνουμε μειώσεις κύριοι. Και τώρα χρησιμοποιήσατε τα λεφτά των ανταποδοτικών της καθαριότητας και του φωτισμού για να καλύψουμε το μεγάλο άνοιγμα λόγω ΤΕΡΝΑ. Τα τέλη νεκροταφείων, τα τέλη κοινόχρηστων χώρων, τα τέλη λαϊκών αγορών και τόσα άλλα γιατί δεν τα μειώσαμε.

Επιχορηγήσεις αθλητικών και πολιτιστικών συλλόγων. Έχετε εγγράψει 130.000 € συνολικά, ποσό πολύ μικρό. Δώστε χρήματα στον αθλητισμό και το πολιτισμό. Τα σωματεία αυτά είναι συνεργάτες του Δήμου ουσιαστικά. Κοινές εκδηλώσεις διοργανώνουν.

Προγραμματικές Συμβάσεις με τον Αναπτυξιακό Οργανισμό ΔΗΜΟΠΡΑΚΤΟΣ έχετε εγγράψει συνολικά 1.000.000 € περίπου. Παρότι ο Δημόπρακτος είναι ένα καλό εργαλείο, το γεγονός ότι δε συμμετέχει κανένας απολύτως από την αντιπολίτευση και όλες οι μελέτες δίνονται με απευθείας αναθέσεις σε διάφορα Γραφεία Μελετών, εμείς δε συμφωνούμε.

Αγορές ακινήτων. ΑΠΟΛΥΤΩΣ ΤΙΠΟΤΑ. Το 2022 είχατε κονδύλια για το Αγγελόκαστρο, τον Άγιο Βασίλειο, το Περιγιάλι, τα Εξαμίλια κλπ. Δεν κάνατε καμία αγορά. Το 2023 τα αφαιρέσατε όλα τα κονδύλια για αγορές ακινήτων ή τα μεταφέρατε σε άλλους κωδικούς.

Ενεργειακή Αναβάθμιση Οδοφωτισμού. Το μεγάλο Σκάνδαλο το λέμε εμείς. Στον προϋπολογισμό του 2023 έχετε βάλει ένα κονδύλι περίπου 600.000 € με δεδομένο ότι δεν πρόκειται να υλοποιηθεί στο σύνολό του το έργο. Από την επόμενη χρονιά όμως το 2024 θα μπαίνει κονδύλι περίπου 1.300.000 €, όσο προβλέπει η σύμβαση που υπογράψατε. Εμείς ως επόμενη Δημοτική Αρχή δηλώνουμε ότι δεν υπάρχει περίπτωση να υλοποιήσουμε αυτή τη σκανδαλώδη σύμβαση όπως την υπογράψατε εσείς.

Εορταστικός φωτισμός. Κάθε πέρσι και καλύτερα και κάθε φέτος και χειρότερα. Ως αντιπολίτευση σας φωνάζουμε να ψηφίσουμε μεγαλύτερα κονδύλια για τοποθέτηση εορταστικού φωτισμού. Γιατί αφήσατε την πόλη, τις συνοικίες και τα χωριά χωρίς του εορταστικού φωτισμού; Στο Συνοικισμό δε τοποθετήσατε απολύτως τίποτα. Γιατί το κάνατε; Επειδή είμαι από την περιοχή; Δεν τα κατανοώ αυτά.

Οι κατατμήσεις συνεχίζονται και πέραν του τεχνικού προγράμματος. Βλέπουμε στον προϋπολογισμό σωρεία κατατμήσεων Μισθώσεων, Προμηθειών, Παιδικών Χαρών, Ασφάλτου.

Καθημερινότητα. Δυστυχώς δεν έχετε βάλει κονδύλια για τη βελτίωση της καθημερινότητας του πολίτη. Έχετε εγκαταλείψει την πόλη και τα χωριά.

Κοινωνική Πολιτική. Οι προβλεπόμενες τακτικές επιχορηγήσεις στο ΚΕΠΑΠ 1.055.973 € και στο Κέντρο Κοινωνικής Πολιτικής 1.531.861 € είναι από την εποχή ενοποίησης όλων των νομικών προσώπων του καλλικρατικού Δήμου το 2011. Είναι παρωχημένα τα ποσά μετά από 12 χρόνια. Πρέπει να πάρετε πρωτοβουλίες αύξησης των ποσών για να μπορούν οι Πρόεδροι και τα διοικητικά συμβούλια αυτών των νομικών προσώπων αλλάζοντας τις συστατικές πράξεις.

Σχετικά με τα νομικά πρόσωπα οφείλουμε νε σημειώσουμε ότι τα διοικητικά συμβούλια όλων σχεδόν των νομικών προσώπων (ΚΕΠΑΠ, ΔΕΥΑΚ, ΚΚΠ) ουσιαστικά λειτουργούν λόγω της συμμετοχής των μελών της παράταξής μας και άλλων μελών από τη μειοψηφία. Αυτή είναι η απλή αναλογική είτε πιστεύει κανείς είτε δεν πιστεύει και η δημοκρατική ευθύνη της παράταξής μας. Δεν δίνουν το παρόν τα διορισθέντα μέλη από εσάς κ. Δήμαρχε. Αυτό λέει πολλά.

ΤΕΒΑ. 2.142.394 € έχετε εγγράψει για το 2023.Το ποσό είναι αδιάθετο από το 2021. Ένα ολόκληρο χρόνο δεν προβήκατε σε διαδικασίες του διαγωνισμού για να δώσει τρόφιμα στους απόρους ο Δήμος.

Τέλος Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας. Αδιάθετες εισπράξεις μέχρι σήμερα 458.304 € Για ποιο λόγο είναι τόσο μεγάλο ποσό; Τη στιγμή που βάζουμε στον προϋπολογισμό φέτος μόλις 42.742€;

Εκποίηση καυσοξύλων 4.796 €. Το κονδύλι προέρχεται από το 2020 για την περιβόητη υπόθεση κοπής των ελαιοδένδρων του Περιγιαλίου. Για ποιο λόγο 3 χρόνια δεν εισπράξαμε αυτό το πολύ μικρό ποσόν;

Ανοικτό Θέατρο Χιλιομοδίου. Έχετε εγγράψει κονδύλι 191.124 €. Για ποιο λόγο δεν έχει πληρωθεί ακόμα, δεδομένου ότι το έργο έχει παραδοθεί σε χρήση από τον Ιούλιο;

Έξοδα Ενημέρωσης και Προβολής έχετε εγγράψει 264.400 € σε διάφορους κωδικούς (12.400+37.200+24.800+30.000+160.000). Τρομακτικά ποσά. Δεν έχουν προηγούμενο. Καταλαβαίνουμε που θα πάνε αυτά τα κονδύλια. Δημοτικές εκλογές έχουμε σε εννέα μήνες.

Αμοιβή ορκωτών λογιστών για εκκαθάριση δημοτικών επιχειρήσεων 8.680 €. Για ποιο λόγο τρία ολόκληρα χρόνια δεν έχετε κάνει ακόμα την εκκαθάριση των 10 περίπου δημοτικών επιχειρήσεων των 5 καποδιστριακών δήμων;

Προμήθεια ηχητικής εγκατάστασης στην αίθουσα του Δημοτικού Συμβουλίου 25.000 €. Πράγματι είναι αναγκαίο να γίνει σωστό και λειτουργικό το σύστημα ηχητικής εγκατάστασης και καταγραφής εικόνας εντός της αιθούσης. Αλλά 25.000 € είναι τεράστιο το ποσόν.

10.000 € αμοιβή για αξιολογητή για την καταπολέμηση των κουνουπιών!!!!! Τι είναι αυτό πάλι; Τη στιγμή που δεν διαθέτουμε τέτοια ποσά για την εργασία καταπολέμησης, πάμε και βάζουμε 10.000 € για αξιολογητή;

Δαπάνες προμήθειας Κοινωνικού Παντοπωλείου. Εν μέσω κοινωνικής κρίσης βάζετε λιγότερα κατά 100.000 € για την προμήθεια τροφίμων. Πέρσι βάλατε 284.603 € και φέτος βάζετε 182.215 € (Κ.Α. 15/6481.0002).

Μίσθωση κάδων αποκομιδής ογκωδών απορριμμάτων. ΜΗΔΕΝ κονδύλι. Είναι αδιανόητο να μην βάζετε κανένα κονδύλι ιδιαίτερα στις παραλιακές περιοχές Άσσου Λεχαίου, Σαρωνικού και Κορίνθου. Το μεγαλύτερο πρόβλημα στην καθαριότητα το αφήνετε στη τύχη του.

Μισθώσεις μηχανημάτων 201.000 € !!!!! Πέντε διαφορετικά κονδύλια με κατατμήσεις. Το καταλαβαίνουμε βέβαια. Εκλογές έχουμε.

 

                     ΝΙΚΟΣ  ΣΤΑΥΡΕΛΗΣ
ΕΠΙΚΕΦΑΛΗΣ

                 ΠΝΟΗΣ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑΣ