Ο δήμαρχος κ. Καμπόσος αρνήθηκε να υπογράψει ψήφισμα προστασίας των ανήμπορων νοικοκυριών  – Μήπως να πάρει μαθήματα από το δήμο Πατρέων ;;;

69

Με απόφαση της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ από 1η Μάη εντάχθηκαν στο σύστημα των ηλεκτρονικών πλειστηριασμών, χρέη που ξεκινούν από 500 ευρώ σε δημόσιο, ασφαλιστικά ταμεία αλλά και σε δήμους. 

 Είναι μία απόφαση που θέτει σε άμεσο κίνδυνο την πλειοψηφία των λαϊκών οικογενειών αφού οι κατασχέσεις σε δημόσιο και δήμους θα γίνονται για οφειλές πάνω από 500 ευρώ!

Σε μία περίοδο που τα ληξιπρόθεσμα χρέη προς την εφορεία ξεπερνούν τα 100 δισ. ευρώ και το 80% αυτών να είναι ποσά μέχρι τις 3.000 ευρώ, είναι καθαρό ποιος έχει μπει στο στόχαστρο.

Η κυβέρνηση δίνει ιδιαίτερο βάρος και στην διεύρυνση και στην είσπραξη αυτών των εσόδων για τους δήμους πρώτον γιατί το κράτος κρατάει και θα κρατήσει στα κατώτατα επίπεδα τη χρηματοδότηση τους και δεύτερον γιατί έχει τεθεί ειδικός στόχος συνεισφοράς της τοπικής διοίκησης στα ματωμένα πλεονάσματα με βάση το Μεσοπρόθεσμο.

Οι οφειλές σε δήμους αφορούν συνήθως σε ανταποδοτικά τέλη, νερό, τροφεία παιδικών σταθμών, τέλη κατάληψης πεζοδρομίων, το τέλος επιτηδεύματος, τέλη νεκροταφείου, κλήσεις τροχαίας και δημοτικής αστυνομίας, Τέλος Ακίνητης Περιουσίας κλπ.

Στο δήμο Άργους-Μυκηνών, ο δήμαρχος κ. Καμπόσος και η παράταξη του (Αλλαγή Πορείας), υποσχέθηκαν τεράστια έσοδα για το Δήμο (τα οποία προσδιόρισαν κιόλας στο ύψος των 15.000.000 ευρώ το χρόνο!!!) που θα κάνουν το δήμο «πανίσχυρο οικονομικά!!!» και άλλα τέτοια… Αυτά θα προέλθουν από κάποια τεράστια επένδυση ύψους 700.000.000 ως 1.500.000.000 ευρώ (δημιουργία ιστορικού ελληνικού πάρκου στο δήμο) από ξένα επενδυτικά funds και υποσχεθήκαν μάλιστα και χιλιάδες θέσεις εργασίας (10.000…).

Όταν όμως καλέστηκαν από τον επικεφαλής της Λαϊκής Συσπείρωσης να υιοθετήσουν το ψήφισμα της Λαϊκής Συσπείρωσης σχετικά με μέτρα προστασίας της λαϊκής οικογένειας που κινδυνεύουν από τους ηλεκτρονικούς πλειστηριασμούς με χρέη από 500 ευρώ στους Δήμους, οι πανηγυρισμοί τελείωσαν. Ο πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου αρνήθηκε να βάλει σε ψηφοφορία το σχετικό ψήφισμα για άμεση λήψη απόφασης προβάλλοντας δικαιολογίες: “Να ξαναδούμε το ψήφισμα σε άλλη συνεδρίαση, να το «στρογγυλέψουμε», να αποφύγουμε ορισμένους χαρακτηρισμούς”, “να το ξαναδούν όλες οι δημοτικές παρατάξεις για να συναποφασίσουν”, “ να προσδιορίσουμε ποιοί είναι οι οικονομικά αδύνατοι με βάση τις οικονομικές δυνατότητες του Δήμου”, “ο νόμος έχει ψηφιστεί και να προσέξουμε μην παρανομήσουμε” και διάφορες τέτοιου τύπου δικαιολογίες. 

Παρά την επιμονή του εκλεγμένου εκπροσώπου της Λαϊκής Συσπείρωσης να πάρει θέση το δημοτικό συμβούλιο στο συγκεκριμένο ψήφισμα, τελικά παραπέμφθηκε στο μέλλον η ψήφιση, με απαραίτητη προϋπόθεση το διαπαραταξιακό ρετουσάρισμα, σε επόμενη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου. Από τα παραπάνω προκύπτει ότι η Δημοτική Αρχή θα προχωρήσει στους πληστειριασμούς “σύμφωνα με το νόμο” για την αρπαγή των περιουσιακών στοιχείων του λάου. Μάλιστα με βάση το πλαίσιο του νόμου, δεν ξεφεύγουν από την απειλή του πλειστηριασμού ακόμα και τα πιο φτωχά νοικοκυριά που είναι άνεργοι, ενταγμένοι στο ΚΕΑ, πολύτεκνοι, ΑΜΕΑ κλπ εφόσον τους έχουν πιστωθεί οφειλές.

Μέσα από αυτή την τακτική αναδεικνύεται η κοροϊδία της δημοτικής πλειοψηφίας, που από τη μια μεριά τάζει χιλιάδες θέσεις εργασίας μέσα από θηριώδεις επενδύσεις του μέλλοντος και από την άλλη αρνείται να υιοθετήσει άμεσα μέτρα ανακούφισης των φτωχότερων στρωμάτων που απειλούνται με κατασχέσεις για χρέη που έχουν δημιουργηθεί και στο δήμο λόγω και των υπέρογκων αυξήσεων των δημοτικών τελών κλπ, διαχρονικά.

Καλούμε όλους τους εργαζόμενους, τα σωματεία, τους μικρούς επαγγελματίες, τον εργαζόμενο λαό της περιοχής του Άργους, να βγάλουν συμπεράσματα, να πάρουν αγωνιστική θέση και να διεκδικήσουν:

-Το δημοτικό συμβούλιο με απόφαση του να απαιτήσει η κυβέρνηση τώρα να άρει νομοθετικά την καταναγκαστική θεσμικά διαδικασία που εκβιάζει εργαζόμενους και αιρετούς να στέλνουν τον φτωχόκοσμο στη σέντρα της εφορίας και των ηλεκτρονικών πλειστηριασμών και να σηκώνουν τα χέρια μπροστά στους μεγαλοκατέχοντες.

-Να παρέμβει και να απαιτήσει από την κυβέρνηση να θεσμοθετήσει άμεσα την δυνατότητα διαγραφής όλων των μικροοφειλών για νοικοκυριά, μικροεπαγγελματίες και φτωχούς αγρότες που αποδεδειγμένα δεν μπορούν και δεν έχουν να πληρώσουν.

-Να σηματοδοτήσει αυτή του την πολιτική βούληση και κατεύθυνση απαλλάσσοντας όλους όσους εντάσσονται στο ΚΕΑ, είναι μακροχρόνια άνεργοι, ΑMEA πάνω απο 65%, πολύτεκνοι και όσοι είναι καταγραμμένοι από τις κοινωνικές υπηρεσίες ως οικονομικά ανήμποροι και προσφεύγουν στις δομές φτώχειας των δήμων πχ κοινωνικά παντοπωλεία, φαρμακεία κλπ.

-Να σταματήσει κάθε διαδικασία κατάσχεσης λογαριασμών, το μπλοκάρισμα της φορολογικής ενημερότητας λαϊκών νοικοκυριών, μικροεπαγγελματιών για μικροφειλές

-Να πάρει όλα τα μέτρα που χρειάζονται και να διασφαλίσει τις διαδικασίες είσπραξης οφειλών από μεγάλες επιχειρήσεις που μόνιμα υπεκφεύγουν

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here