Ο πλανήτης ετοιμάζεται να αφήσει οριστικά πίσω το 2022, μια επεισοδιακή χρονιά με πολλά και μεγάλα γεγονότα και να υποδεχθεί το 2023.
Για πρώτη φορά εδώ και δύο χρόνια, μάλιστα, προγραμματίζονται κανονικές εορταστικές εκδηλώσεις μετά την άρση των υγειονομικών περιορισμών για τη Covid-19.
Στην Αυστραλία, το Σίδνεϊ ήταν μία από τις πρώτες μεγάλες πόλεις παγκοσμίως που υποδέχθηκαν το νέο έτος. Το lockdown στο τέλος του 2020 και η έξαρση του παραλλαγμένου στελέχους Όμικρον στο τέλος του 2021 είχαν ωθήσει τις αρχές της Αυστραλίας να επιβάλουν περιορισμούς στις εορταστικές εκδηλώσεις. Πλέον τα μέτρα έχουν αρθεί, ενώ η χώρα έχει ανοίξει τα σύνορά της.
Πάνω από ένα εκατομμύριο άνθρωποι βρέθηκαν στο λιμάνι του Σίδνεϊ για να παρακολουθήσουν ένα σόου με δεκάδες χιλιάδες πυροτεχνήματα. Οι αρχές της πόλης εκτιμούν ότι μισό δισεκατομμύριο άνθρωποι παρακολούθησαν το θέαμα μέσω του διαδικτύου ή της τηλεόρασης.
«Το 2022 ήταν ακόμη μία χρονιά σημαντικών αλλαγών, καθώς εξακολουθήσαμε να εργαζόμαστε για να ανακάμψουμε απότις επιπτώσεις της πανδημίας covid-19, αλλά σήμερα αφήνουμε πίσω μας τον χρόνο αυτό και κοιτάζουμε με ελπίδα το 2023», δήλωσε ο Κλόβερ Μουρ, δήμαρχος του Σίδνεϊ.
Νωρίτερα, με εξίσου εντυπωσιακό τρόπο υποδέχθηκε το 2023 και η Νέα Ζηλανδία, με εντυπωσιακά πυροτεχνήματα να φωτίζουν τον ουρανό του Ώκλαντ.
Ακολουθούν οι χώρες της Ασίας, με πρώτη την Ιαπωνία, όπου στο Τόκιο αναμένεται επίσης ένας λαμπερός εορτασμός
Αντίο στο 2022
Τη φετινή χρονιά έφυγαν από τη ζωή, μεταξύ άλλων, η βασίλισσα Ελισάβετ, ο Πελέ, ο Μιχαήλ Γκορμπατσόφ και ο Σίνζο Άμπε. Εξάλλου το 2022 χαρακτηρίστηκε από τις μαζικές παραιτήσεις εργαζομένων μετά την πανδημία, την παγκόσμια ύφεση και την άνοδο του πληθωρισμού, ένα χαστούκι στην τελετή απονομής των βραβείων Όσκαρ, την κατάρρευση της πλατφόρμας κρυπτονομισμάτων FTX και τη σύλληψη του ιδρυτή της Σαμ Μπάνκμαν- Φριντ, αλλά και την εξαγορά του Twitter από τον Ίλον Μάσκ.
Αλλά περισσότερο από οτιδήποτε άλλο, το 2022 θα συνδέεται με την επιστροφή του πολέμου στην Ευρώπη, μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία.
Σε περισσότερες από 300 ημέρες πολέμου σχεδόν 7.000 άμαχοι έχουν σκοτωθεί και 10.000 τραυματιστεί, σύμφωνα με την Ύπατη Αρμοστεία Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του ΟΗΕ.
Δεκαέξι εκατομμύρια Ουκρανοί έχουν αναγκαστεί να εγκαταλείψουν τις εστίες τους. Όσοι μένουν στη χώρα είναι αντιμέτωποι καθημερινά με διακοπές ρεύματος, νερού και θέρμανσης, όπως και με τους ρωσικούς βομβαρδισμούς.
Στην πρωτεύουσα της Ρωσίας, τη Μόσχα, ακυρώθηκε το παραδοσιακό σόου με πυροτεχνήματα, αφού ο δήμαρχος της πόλης Σεργκέι Σομπιάνιν ρώτησε τους κατοίκους πώς θα ήθελαν να γιορτάσουν την έλευση του νέου έτους. «Με έναν ειρηνικό ουρανό πάνω από τα κεφάλια μας», αυτή ήταν η μόνη ευχή των Μοσχοβιτών.
Η κρατική ραδιοτηλεόραση VGTRK έχει υποσχεθεί «μια ατμόσφαιρα ρεβεγιόν, παρά τις αλλαγές στη χώρα και τον κόσμο». Όμως φέτος η εορταστική εκπομπή του τηλεοπτικού δικτύου θα γίνει χωρίς τον παρουσιαστή- σταρ Μαξίμ Γκαλκίν, ο οποίος αυτοεξορίστηκε από τη Ρωσία για να καταγγείλει τον πόλεμο στην Ουκρανία.
Πιο ανατολικά, στην Κίνα, η επιδημία covid παρουσιάζει έξαρση μετά την άρση των πολύ αυστηρών περιοριστικών μέτρων. Τα νοσοκομεία όπως και τα αποτεφρωτήρια είναι στα όριά τους, ωστόσο σε όλη τη χώρα είναι προγραμματισμένες εκδηλώσεις με την ευκαιρία της Πρωτοχρονιάς.