Ο Χάρης Δούκας δηλώνει έτοιμος για τη διαδοχή στο ΠΑΣΟΚ

27

Αλλάζει άρδην το σκηνικό στο εσωτερικό του ΠΑΣΟΚ μετά τη συνέντευξη του Δημάρχου Αθηναίων Χάρη Δούκα στην Καθημερινή της Κυριακής, καθώς η πίεση στον Νίκου Ανδρουλάκη να εκκινήσει τις διαδικασίες της εκλογής νέας ηγεσίας καθίσταται εξαιρετικά ισχυρή και η ανατροπή της σημερινής κατάστασης εξαιρετικά πιθανή.

Η δήλωση του Δημάρχου Αθηναίων και δημοφιλούς πολιτικού στελέχους στους κύκλους της κεντροαριστεράς ότι πρέπει να δοθεί ο λόγος στη βάση και να αποφασίσουν για την ηγεσία του ΠΑΣΟΚ τα μέλη και οι φίλοι του κόμματος, κάνει την εκκίνηση της διαδικασίας ανυπέρβλητη, αφού η φωνή του Χάρη Δούκα έρχεται να προστεθεί στις δηλώσεις που έκαναν μια σειρά από γνωστά στελέχη του κόμματος, την επομένη των ευρωεκλογών, όπως ο Οδυσσέας Κωνσταντινόπουλος, ο Παύλος Γερουλάνος ή ο Νίκος Παπανδρέου.

Που όλοι, όπως και ο Χάρης Δούκας, σημειώνουν, ότι σε αντίθεση με ότι αρχικά προσπάθησε να περάσει στην κοινή γνώμη ο κ. Ανδρουλάκης, το αποτέλεσμα των ευρωεκλογών είναι μια ήττα για το ΠΑΣΟΚ και συνεπώς πρέπει κάποιος να αναλάβει την ευθύνη. Και ότι πρέπει να δοθεί ο λόγος στα μέλη του κόμματος και να αποφασίσουν αν θέλουν να παραμείνει στο τιμόνι ο κ. Ανδρουλάκης ή να υπάρξει αλλαγή ηγεσίας.

Ο Χάρης Δούκας βγάζει "κόκκινη κάρτα" στον Νίκο Ανδρουλάκη και δηλώνει έτοιμος για τη διαδοχή στο ΠΑΣΟΚ

Αλλωστε οι τελευταίες πληροφορίες θέλουν και τον κ. Ανδρουλάκη να έχει αποφασίσει να σηκώσει το γάντι και να αντιμετωπίσει τους εσωκομματικούς του αντιπάλους, αφού διαφορετικά θα έχει να αντιμετωπίσει έναν πόλεμο φθοράς με αβέβαιο αποτέλεσμα.

Γιατί ο σημερινός πρόεδρος του κόμματος ελέγχει μεν τα κομματικά όργανα και θα μπορούσε ενδεχομένως να αποκρούσει την επίθεση, ακόμα και στην ΚΟ του ΠΑΣΟΚ, όπου διαθέτει ισχυρή δύναμη έναντι των αντιπάλων του, αλλά τελικά και ο ίδιος έκρινε ότι ακόμα και αν έβγαινε νικητής από τις εσωκομματικές διαδικασίες και παρέπεμπε την εκλογή ηγεσίας για το 2025 -όπως ήθελε στην αρχή της προηγούμενης εβδομάδας- αυτό θα συνιστούσε μια πύρρειο νίκη αφού όλο το διάστημα έως την ημέρα της κάλπης θα ήταν υπό αμφισβήτηση και σε διαρκή άμυνα. Αποφάσισε λοιπόν να περάσει στην αντεπίθεση και αναμένεται να ζητήσει εκτάκτως, την ανανέωση της εμπιστοσύνης στο πρόσωπό του ή διαφορετικά την εκλογή νέου αρχηγού.

Βαρυσήμαντη η παρέμβαση Δούκα

Υπό το φως αυτών των δεδομένων, η παρέμβαση Δούκα όμως δεν κάνει την προσφυγή στα μέλη του κόμματος για την εκλογή νέας ηγεσίας (ή την επαναβεβαίωση της εμπιστοσύνης στην νυν ηγεσία) ανυπέρβλητη. Δημιουργεί ρεύμα για την ανατροπή της σημερινής κατάστασης και την “απόσυρση” του Νίκου Ανδρουλάκη, Δεν είναι μόνο ότι ο κ. Ανδρουλάκης χρεώνεται με τα μίζερα ποσοστά του κόμματος σε όλες τις αναμετρήσεις από την ημέρα που εξελέγη αρχηγός.

Δεν είναι μόνο η περιρρέουσα ατμόσφαιρα ότι ο Νίκος Ανδρουλάκης “δεν μπορεί”. Είναι και το κλίμα που έχει διαμορφωθεί ότι η μόνη λύση για την αντιπολίτευση να ανατρέψει την πρωτοκαθεδρία Μητσοτάκη είναι η συνεργασία των δυνάμεων της κεντροαριστεράς και η σύμπραξη, με τον ένα ή τον άλλο τρόπο των δυνάμεων του ΠΑΣΟΚ και του ΣΥΡΙΖΑ.

Σε αυτό το πεδίο λοιπόν, η υποψηφιότητα Δούκα, εφόσον επιβεβαιωθεί και επισήμως- στην συνέντευξη στην Καθημερινή το άφησε ορθάνοιχτο- είναι ασυναγώνιστη. Αφού στην εκλογή του στον Δήμο Αθηναίων αυτή η σύμπραξη έγινε πράξη και ήταν αποτελεσματική και οδήγησε στην εκπαραθύρωση του Κώστα Μπακογιάννη.

Με δύο λόγια, αν και είναι πολύ νωρίς για τέτοιες εκτιμήσεις, εικάζεται ότι η υποψηφιότητα Χάρη Δούκα είναι πολύ ισχυρή και μπορεί να οδηγήσει σε αλλαγή ηγεσίας.

Η συνέντευξη Δούκα στην Καθημερινή

Ο Δήμαρχος Αθηναίων στην “Καθημερινή της Κυριακής” ζητά να δοθεί άμεσα ο λόγος στη βάση, ενώ σημειώνει ότι το κόμμα δεν έπεισε τους ψηφοφόρους ότι μπορεί να είναι η λύση.

Ο δήμαρχος Αθηναίων τονίζει ότι “το ΠΑΣΟΚ από τις εκλογές του περσινού Ιουνίου έχασε 100.000 ψήφους. Δεν είναι απλά μια ήττα, ότι χάθηκε μία ακόμα ευκαιρία. Το χειρότερο είναι ότι συνηθίζουμε στις ήττες. Με δικαιολογίες και ροκάνισμα του χρόνου, ο χώρος κινδυνεύει να εκφυλιστεί και το αίτημα ‘κάντε επιτέλους κάτι’ έρχεται από παντού”.

“Το μεγάλο μας όπλο είναι ο κόσμος”, επισημαίνει ο δήμαρχος Αθηναίων και προσθέτει: “Η μόνη αποτελεσματική διέξοδος είναι να δώσουμε τον λόγο στη βάση, αλλιώς η κρίση θα βαθαίνει και θα πολλαπλασιάζεται. Αφετηρία της επανεκκίνησής μας πρέπει να είναι η άμεση, μαζική προσφυγή στον κόσμο μας”.

Αναφορικά με το αν θα συμμετέχει ο ίδιος στην περίπτωση που ξεκινήσει η εκλογική διαδικασία στο ΠΑΣΟΚ απάντησε πως προέχει να συμφωνηθεί και να χαραχτεί ο οδικός χάρτης των αλλαγών που πρέπει να δρομολογηθούν άμεσα.

“Το εκλογικό αποτέλεσμα έστειλε ένα σαφές και ηχηρό μήνυμα: Η ανασύνθεση της δημοκρατικής παράταξης δεν πρέπει να χαθεί και πάλι σε ατέρμονες συζητήσεις, σε επιτροπές, συντονιστικά και πλατφόρμες”, τονίζει χαρακτηριστικά.

Και προσθέτει: “Οι ψηφοφόροι του ευρύτερου δημοκρατικού χώρου υπάρχουν, είναι πολλοί και είναι σε αναμονή. Προσδοκούν βιώσιμες πρωτοβουλίες και πολιτικές κινήσεις που θα οδηγήσουν στην επανεκκίνηση τη μεγάλης δημοκρατικής παράταξης και στη διαμόρφωση μιας νέας εναλλακτικής πρότασης διακυβέρνησης του τόπου. Ελπίζουν να ξαναβρεθούν σε πρώτο πλάνο και η πυξίδα να γυρίσει στα πραγματικά προβλήματα, σε λύσεις για τους πολλούς και όχι για τους λίγους, ελπίζουν να λειτουργήσει το κράτος δικαίου, η ισονομία και η ισοπολιτεία, ελπίζουν να δοθεί χώρος στις δυνάμεις της δημιουργίας. Όμως δεν θα περιμένουν επ’ αόριστον, ο χρόνος εξαντλείται. Η χώρα δεν έχει άλλο χρόνο να περιμένει”.

Ο κ. Δούκας αναφέρει πως η Ν.Δ., έπειτα από πολλά χρόνια, κατέγραψε μια σημαντική ήττα στις ευρωεκλογές. “Οι απώλειες είναι τόσο μεγάλες, που δείχνουν ότι η αντίστροφη μέτρηση άρχισε. Είναι μια πορεία φθοράς στην οποία την οδήγησε η βαθιά συντηρητική πολιτική της, η άρνησή της να δώσει αποτελεσματικές λύσεις στα θέματα της ακρίβειας, οι πολιτικές που οδηγούν στη διεύρυνση των κοινωνικών ανισοτήτων, το αλαζονικό ύφος της εξουσίας”.

Αναφερόμενος στη συνεργασία στον δεύτερο γύρο των εκλογών στον Δήμο Αθηναίων και την εκλογή του και κατά πόσο αυτή θα μπορούσε να είναι το υπόδειγμα για μια συνεργασία στην κεντρική πολιτική σκηνή, σημειώνει πως η συνεργασία στις δημοτικές εκλογές βασίστηκε σε ένα βασικό στοιχείο, “στις συγκλίσεις που πετύχαμε στις γειτονιές, χωρίς χρώματα και κόμματα, μόνο στη βάση των προβλημάτων που οι ίδιοι οι πολίτες μας έθεταν. Και αυτή είναι η δύναμη του μοντέλου μας. Συγκροτήσαμε μια ατζέντα με τα πραγματικά προβλήματα του κόσμου, διατυπώσαμε συγκεκριμένες προτάσεις και καταφέραμε με αυτή την ατζέντα να συσπειρώσουμε προοδευτικές δυνάμεις και πολίτες ανεξαρτήτως κομματικών επιλογών. Δηλαδή, καταφέραμε να πολλαπλασιάσουμε και όχι απλώς να αθροίσουμε δυνάμεις”.

“Η ανασύνθεση της ευρύτερης δημοκρατικής παράταξης είναι πλέον κοινός τόπος”, τονίζει ο κ. Δούκας, για να προσθέσει: “Το εκλογικό αποτέλεσμα της Κυριακής κατέγραψε τα κενά, τις καθυστερήσεις, τις ολιγωρίες, τις ανεπάρκειες. Στην προσπάθεια της ανασύνθεσης δεν περισσεύει κανείς, και πρώτα απ’ όλα ο κόσμος που έχει επενδύσει όνειρα και προσδοκίες σε μια νέα εναλλακτική πρόταση διακυβέρνησης. Το ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ σε αυτή την πορεία μπορεί να έχει πρωταγωνιστικό ρόλο”.

Και σημειώνει: “Χωρίς το ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ δεν μπορεί να δρομολογηθεί με επιτυχία η προσπάθεια ανασύνθεσης της δημοκρατικής παράταξης. Το ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ για να μπορέσει να ανταποκριθεί στον ιστορικό του ρόλο, χρειάζεται πρώτα το ίδιο να ανασυνταχθεί. Να ανατάξει τις δυνάμεις του, να κλείσει τον κύκλο των αλλεπάλληλων ηττών και να μην ανοίξει ένα νέο κύκλο εσωστρέφειας. Για να τα καταφέρουμε, χρειάζεται ένα συμμετοχικό σοκ”.

Αναφερόμενος στους κ.κ. Ανδρουλάκη και Κασσελάκη σημειώνει πως στη μεγάλη πρόκληση για την ανασύνθεση της ευρύτερης δημοκρατικής παράταξης, δεν περισσεύει κανείς. “Ομως, αυτή την κρίσιμη ώρα δεν χωρούν συζητήσεις για ρόλους, θέσεις, προσωπικές ατζέντες. Ή όλοι ομονοούμε ότι αυτή την κρίσιμη ώρα θα συστρατευτούμε σε αυτή την προσπάθεια ή όποιος θέλει ας περιχαρακωθεί στη γωνιά του, ας παραμείνει δέσμιος προσωπικών φιλοδοξιών και επιδιώξεων. Τα εύσημα και τους πρωταγωνιστικούς ρόλους δεν τους αποδίδει ο καθένας στον εαυτό του, τους αποδίδει η κοινωνία”.

Με ορίζοντα τις επόμενες εθνικές εκλογές ο κ. Δούκας σχολιάζε ότι “τώρα πρέπει να ξεκινήσουμε την προσπάθεια της μεγάλης ανασυγκρότησης. Τώρα να αλλάξουμε ότι βάζει φρένο σε αυτή την πορεία. Τώρα να διαμορφώσουμε μια νέα πολιτική πρόταση. Ο,τι κενό αφήνουν οι προοδευτικές δυνάμεις, όπως έδειξαν και οι εκλογές σε όλη την Ευρώπη, θα το καταλαμβάνουν δυνάμεις που θα μας γυρίσουν χρόνια πίσω”.

Καταληκτικά εκφράζει την κάθετη αντίθεσή του σε κλειστές συμπράξεις κορυφής χωρίς τη συμμετοχή της βάσης, γιατί καταλήγουν σε θνησιγενή σχήματα χωρίς προοπτικές αλλαγών. “Είμαι ένθερμος υποστηρικτής συνεργασιών που ξεκινούν από τη βάση και δίνουν μια ξεχωριστή δυναμική. Ομως κάθε πρόταση είναι ευπρόσδεκτη και μπορεί να τεθεί στο τραπέζι των συζητήσεων. Σε κάθε περίπτωση, η πορεία ανασύνθεσης της ευρύτερης δημοκρατικής παράταξης πρέπει να ξεκινήσει τώρα και ο οδικός χάρτης να χαρακτηρίζεται από τρία στοιχεία: κανένας αποκλεισμός, δημοκρατία στη λήψη των αποφάσεων και άμεσα, συμμετοχικές διαδικασίες”.

ΠΗΓΉ-thetoc.gr