Πέθανε ο ηθοποιός Σπύρος Φωκάς

19
ÂÑÁÂÅÕÓÇ ÔÏÕ ÇÈÏÐÏÉÏÕ "ÓÐÕÑÏÕ ÖÙÊÁ" ÁÐÏ ÔÇÍ ÅÍÙÓÇ ÅËËÇÍÉÄÙÍ ÃÉÁ ÔÇÍ ÏÉÊÏÃÅÍÅÉÁ ÊÁÉ ÔÇ ÍÅÏÔÇÔÁ.ÓÔÇ ÖÙÔÏÃÑÁÖÉÁ Ï ÇÈÏÐÏÉÏÓ ÓÐÕÑÏÓ ÖÙÊÁÓ (ÊÁÔÙÌÅÑÇÓ ÊÙÓÔÁÓ/EUROKINISSI)

Έφυγε από τη ζωή, σε ηλικία 86 ετών, ο ηθοποιός Σπύρος Φωκάς, όπως ανακοίνωσε η σύζυγός του Λίλιαν.

 

Ο Σπύρος Ανδρουτσόπουλος (όπως ήταν το κανονικό του όνομα) γεννήθηκε στην Πάτρα στις 17 Αυγούστου του 1937 και στα εννιά του χρόνια βρέθηκε με την οικογένειά του στην Αθήνα. Όταν τελείωσε το Γυμνάσιο αποφάσισε και εγγράφηκε στη Δραματική Σχολή Μιχαηλίδη, ωστόσο, πριν ακόμα την ολοκληρώσει, συμμετείχε στην πρώτη του κινηματογραφική ταινία. Συγκεκριμένα, το 1959 έπαιξε στο έργο του Ανδρέα Λαμπρινού «Ματωμένο ηλιοβασίλεμα», που προβλήθηκε και στο Φεστιβάλ Καννών, κάτι που αποτέλεσε και εισιτήριο για τη διεθνή του καριέρα.

Έτσι, συμμετέχει σε πολλές διεθνείς συμπαραγωγές, όπως στην ιταλική «Όταν η γυναίκα θέλει» του Βιντσέντε Μινέλι με την Λάιζα Μινέλι και την Ίνγκριντ Μπέργκμαν, το «Ο Ρόκο και τ’ Αδέλφια του», «Το διαμάντι του Νείλου», αλλά και στην ταινία του Φράνκο Ρόσι «Ο Θάνατος ενός φίλου» για την οποία ο Σπύρος Φωκάς κατέκτησε βραβείο ερμηνείας στο Φεστιβάλ του Λοκάρντο.

Στην Ελλάδα ξεχώρισε με τις εμφανίσεις του στις ταινίες «Εγωισμός» και «Στεφανία» που αποτελούσαν τα μοναδικά δύο έργα που πρωταγωνίστησε για τη «Φίνος Φιλμ».

Συνολικότερα σε όλη την κινηματογραφική καριέρα του, ο Σπύρος Φωκάς έπαιξε με επιτυχία σε πάνω από 30 ταινίες, οι περισσότερες στην Ιταλία και στην Αμερική και έγινε ιδιαίτερα γνωστός και αγαπητός, και από τις εμφανίσεις του σε γνωστά θέατρα του εξωτερικού. Σημαντική τέλος ήταν και η παρουσία του στην ελληνική τηλεόραση, πρωταγωνιστώντας σε πολλές κοινωνικές και δραματικές σειρές.

 Η Λίλιαν Φωκά συνόδευσε την ανάρτησή της με το τραγούδι του Γιώργου Ζαμπέτα «Τα δειλινά».
ADVERTISING

Ο Σπύρος Φωκάς το τελευταίο διάστημα αντιμετώπιζε πολλά προβλήματα υγείας.