Γράφει η Μαρία Πασσαλή Νικολοπούλου
Απειλή στα Στενά του Ορμούζ
Η ένταση στον Περσικό Κόλπο αυξάνεται επικίνδυνα, καθώς πληροφορίες από αμερικανικές υπηρεσίες αναφέρουν ότι το Ιράν εξετάζει την τοποθέτηση ναυτικών ναρκών στα Στενά του Ορμούζ, ένα από τα πιο κρίσιμα θαλάσσια περάσματα παγκοσμίως, από το οποίο διέρχεται τεράστιος όγκος πετρελαίου και υγροποιημένου φυσικού αερίου. Καθημερινά περίπου 80 δεξαμενόπλοια περνούν από την περιοχή, μεταφέροντας ενεργειακούς πόρους που τροφοδοτούν οικονομίες σε Ευρώπη, Ασία και πέρα από αυτές.
Σενάρια ναρκοθέτησης
Σύμφωνα με το CBS News, οι πρόσφατες στρατιωτικές επιχειρήσεις των ΗΠΑ και του Ισραήλ εναντίον στόχων στο Ιράν έχουν εντείνει τον φόβο για πιθανή αντίδραση της Τεχεράνης. Αμερικανικές πηγές αναφέρουν ότι το Ιράν χρησιμοποιεί μικρά ταχύπλοα σκάφη ικανά να μεταφέρουν έως και τρεις ναυτικές νάρκες το καθένα, γεγονός που καθιστά δύσκολη την ανίχνευσή τους. Οι Φρουροί της Επανάστασης δηλώνουν ότι το ιρανικό ναυτικό έχει πλήρη έλεγχο των Στενών.
Στρατηγική σημασία για την παγκόσμια ενέργεια
Τα Στενά του Ορμούζ συνδέουν τον Περσικό Κόλπο με τον Ινδικό Ωκεανό, μεταφέροντας περίπου το 25% της παγκόσμιας παραγωγής πετρελαίου και το 20% του εμπορίου υγροποιημένου φυσικού αερίου. Το Ιράν εξάγει μέσω αυτών περίπου 1,7 εκατομμύρια βαρέλια πετρελαίου καθημερινά.
Επιπτώσεις στη ναυτιλία
Η ένταση ήδη επηρεάζει τη ναυτιλία. Πλοία αλλάζουν πορεία ή απενεργοποιούν τα συστήματα εντοπισμού τους, ενώ οι ασφαλιστικές εταιρείες αυξάνουν τα ασφάλιστρα ή αρνούνται κάλυψη. Σύμφωνα με στοιχεία της Clarksons Research, περίπου 3.200 πλοία (4% της παγκόσμιας χωρητικότητας) παραμένουν ακινητοποιημένα στον Περσικό Κόλπο.
Ανησυχία στις αγορές ενέργειας
Η πιθανότητα κλιμάκωσης ανησυχεί και τις αγορές ενέργειας, με τις τιμές φυσικού αερίου στην Ευρώπη και την Ασία να παρουσιάζουν ήδη ανοδικές τάσεις. Ο Αμερικανός πρόεδρος, Ντόναλντ Τραμπ, προειδοποίησε την Τεχεράνη ότι οποιαδήποτε διακοπή της ροής πετρελαίου θα προκαλέσει ισχυρή αντίδραση: «Οι Ηνωμένες Πολιτείες θα απαντήσουν με δύναμη είκοσι φορές μεγαλύτερη από ό,τι μέχρι τώρα».
Ένα επικίνδυνο γεωπολιτικό παζλ
Η κρίση στα Στενά δεν είναι απομονωμένη: αποτελεί μέρος ενός παγκόσμιου γεωπολιτικού πάζλ που διαμορφώνεται από δεκαετίες στρατιωτικών επεμβάσεων και πολιτικών πιέσεων των ΗΠΑ στη Μέση Ανατολή. Η εισβολή στο Ιράκ το 2003, ο πόλεμος στο Αφγανιστάν, η επέμβαση στη Λιβύη το 2011 και η συνεχιζόμενη στήριξη των ΗΠΑ στο Ισραήλ ενάντια στην Παλαιστίνη έχουν αφήσει πίσω τους κατεστραμμένα κράτη και ανθρωπιστικές κρίσεις.
Αυτή η συσσώρευση κρίσεων δημιουργεί ένα εκρηκτικό περιβάλλον, όπου οποιαδήποτε κλιμάκωση στα Στενά του Ορμούζ μπορεί να προκαλέσει αλυσιδωτές επιπτώσεις στην παγκόσμια οικονομία, στην ενεργειακή ασφάλεια και στη διεθνή σταθερότητα. Ο πλανήτης παρακολουθεί με κομμένη την ανάσα.
Λίστα Forbes: 3.428 δισεκατομμυριούχοι με πλούτο 20,1 τρις δολλάρια! – 21 Ελληνες στην κατάταξη





















