Πράσινη Πόλη-Οι 500 ανεξέλεγκτες χωματερές του δήμου Κορινθίων

49

Στη διάρκεια της θητείας του απερχόμενου δημάρχου, ακούσαμε πολλές φορές από τον αντιδήμαρχο καθαριότητας πως ο δήμος Κορινθίων είναι ο τρίτος καθαρότερος δήμος στην Ελλάδα,  χωρίς όμως να παραθέτει στοιχεία.

 

Στην πρόσφατη εκδήλωση (28/9/2023) που διοργάνωσε η Πράσινη Πόλη με τίτλο «Περιβαλλοντικά Ζητήματα στον Δήμο Κορινθίων» και ομιλητή  τον κ. Αναστάσιο Φιλιππίδη, ερευνητή της ΜΚΟ ΟΖΟΝ η πραγματικότητα αποκαλύφθηκε εντελώς διαφορετική: Ο δήμος Κορινθίων έχει αγγίξει «κόκκινο» στη ρύπανση από 500 ανεξέλεγκτες χωματερές.

 

Στη δίωρη παρουσίαση της ΟΖΟΝ, εκτέθηκε αναλυτικά το πρόβλημα με τα απορρίμματα στον θαλάσσιο και χερσαίο χώρο της Κορίνθου. Ο κ. Φιλιππίδης αναφέρθηκε εκτενώς στη ρύπανση των ακτών, των ρεμάτων, της υπαίθρου αλλά και της ίδιας της πόλης της Κορίνθου. Έγιναν ιδιαίτερες αναφορές στην επιβάρυνση από την ιχθυοκαλλιέργεια και την αλιεία στον Σαρωνικό, στο πρόβλημα της ρύπανσης των ακτών από τη διογκωμένη πολυστερίνη (φελιζόλ) και στις προσπάθειες καταγραφής και συλλογής στα πλαίσια του προγράμματος COAST-EPS που χρηματοδοτείται από το Πράσινο Ταμείο.

 

Με δεδομένο ότι η κατάσταση είναι πλέον τραγική πιστεύουμε ότι η απερχόμενη δημοτική αρχή αλλά και η επόμενη πρέπει να αναλάβει τις ευθύνες της και να βρει λύσεις με τον πλέον επιστημονικό τρόπο.Όσο και να προσπαθεί η δημοτική αρχή να μας πείσει ότι ευθύνονται τα ογκώδη αντικείμενα των κατοίκων, οι 500 ανεξέλεγκτες χωματερές αποτελούνται κατά το μεγαλύτερο ποσοστό από οικιακά απορρίμματα, οικοδομικά υλικά, κλαδέματα και λοιπά (λάστιχα, αφρολέξ, σωλήνες). Ευθύνονται  πρωτίστως αυτοί που τα πετούν  και μετά η δημοτική αρχή που κρύβει το πρόβλημα κάτω από το χαλί.

Αντίστοιχα, στις ακτές του δήμου Κορινθίων υπάρχει σοβαρό πρόβλημα από νανοπλαστικά (περιοχές Καλάμια, Ποσειδωνία) με ψηλό βαθμό συγκέντρωσης, ενώ η πλευρά του Σαρωνικού αντιμετωπίζει πρόβλημα από συγκέντρωση αφρολέξ και άλλων υπολειμμάτων (κυρίως λόγω δραστηριοτήτων).

Όσον αφορά τα κλαδέματα, η δημοτική αρχή αναφέρει ότι κάποια ιδιωτική εταιρεία διαχειρίζεται το προϊόν που παράγει οκλαδοτεμμαχιστής. Ωστόσο, η πληροφορία δεν ευσταθεί καθώς δεν υπάρχει καμία σύμβαση με κανέναν ιδιώτη.

 

Θέτουμε στη διάθεση του νυν και του επόμενου δημάρχου την παρουσίαση της  ΟΖΟΝ για μελέτη και σπουδή για δραστική επίλυση του μεγάλου αυτού προβλήματος.

 

Η παρουσίαση έγινε στο Εργατικό Κέντρο Κορίνθου με μεγάλη συμμετοχή του κοινού.

Την παρουσίαση θα την βρείτε εδώ :https://www.ozon- ngo.gr/news_det.php?id=148

Με εκτίμηση

Πράσινη Πόλη

ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ