Πριν η φωτιά φτάσει στην πόρτα μας…

52

Πριν η φωτιά φτάσει στην πόρτα μας…

Ξεπερνώντας την θλίψη και την απογοήτευση που αισθανόμαστε παρακολουθώντας, όσο μας επιτρέπει η ενημέρωση που λαμβάνουμε από τα ΜΜΕ, τις φωτιές να εξαφανίζουν τεράστιες δασικές και χορτολιβαδικές εκτάσεις και τους συμπολίτες μας να χάνουν τις περιουσίες, τα σπίτια και τις επιχειρήσεις τους, θεωρούμε χρέος μας να βοηθήσουμε με κάθε δόκιμο τρόπο και να προετοιμαστούμε για το μέλλον.

Σε πρώτο χρόνο, προτρέπουμε τον Δήμο Κορινθίων  ν ’αναλάβει την πρωτοβουλία συγκέντρωσης ειδών πρώτης ανάγκης και φαρμακευτικού υλικού  σύμφωνα με τις υποδείξεις της Πολιτικής Προστασίας και των εθελοντικών οργανώσεων που συνδράμουν

Σε δεύτερο χρόνο, καταθέτουμε τις παρακάτω προτάσεις για υλοποίηση από τον δήμο Κορινθίων σύμφωνα με τις διαδικασίες που προβλέπονται από τη νομοθεσία.

  • Εξοπλισμός των γεωτρήσεων από τις οποίες τροφοδοτείται με νερό η Πυροσβεστική Υπηρεσία με γεννήτριες ώστε να διασφαλιστεί η αδιάλειπτη τροφοδοσία των πυροσβεστικών οχημάτων με νερό
  • Άμεσος έλεγχος των γεωτρήσεων για την ορθή και ομαλή λειτουργία τους
  • Σύσταση ή ενίσχυση ομάδων πυροπροστασίας σε κάθε δημοτική ενότητα και κοινότητα με ευθύνη του δήμου ως προς την οργάνωση, τον εξοπλισμό και την επιχειρησιακή τους ετοιμότητα
  • Έλεγχος των αστικών γηπέδων που ακόμα είναι γεμάτα ξερόχορτα, άρα επικίνδυνα για πυρκαγιά.
  • Παρόλο που είναι ήδη αργά για πρόληψη θεωρούμε τους στοιχειώδεις ελέγχους απαραίτητους

Μετά τις εκλογές, και ανεξαρτήτως εκλογικού αποτελέσματος, είναι καθήκον όλων μας να συμβάλλουμε στην προστασία και στην πρόληψη.Εάν οι Κορίνθιοι δημότες μας εμπιστευθούν,  θα αναλάβουμε δράσεις πρόληψης και προστασίας με τους ακόλουθους τρόπους:

  • Την εξασφάλιση χρηματικώνπόρων και την κατασκευή αυτόνομων δεξαμενών αποθήκευσης νερού με παράλληλη εγκατάσταση φωτοβολταϊκών συστημάτων για ενεργειακή αυτονομία ως προς την άντληση του νερού και την εξυπηρέτηση απομακρυσμένων δασικών περιοχών όπου δεν υπάρχει δίκτυο ύδρευσης ή ηλεκτρισμού
  • Την  ενίσχυση, εμψύχωση, χρηματοδότηση των εθελοντικών πυροσβεστικών ομάδων πυροσβεστών, πολιτών- διασωστών
  • Τη δημιουργία, στέγαση και εξοπλισμό επιχειρησιακού κέντρου πρόληψης και καταστολής πυρκαγιών που θα υπάγεται στον δήμο και θα λειτουργεί με χρηματοδότησή του υπό την εποπτεία και τον συντονισμό της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας
  • Τη δημιουργία μητρώου εθελοντών πολιτικής προστασίας, με εκπαίδευση και πιστοποίησή τους από τον Δήμο.

 

 

 

  • Την αναβάθμιση-ανακαίνιση- επισκευή όλων των γεωτρήσεων που βρίσκονται σε κομβικά σημεία.
  • Την εξασφάλιση χρηματοδότησης για τη δασική και αγροτική οδοποιία από προγράμματα για δήμους, της Περιφέρειας Πελοποννήσου, του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας με σκοπό οι δρόμοι να συντηρούνται και ως αντιπυρικές ζώνες πέραν της οδικής εξυπηρέτησης.
  • Τη διεκδίκηση χρηματοδότησης από το πρόγραμμα ΕΣΠΑ 2023-2027 όπου το 30% αναφέρεται σε έργα περιβαλλοντικής προστασίας και για το οποίο γνωρίζουμε πολύ καλά τις διαδικασίες.

Την στιγμή που γράφονται αυτές οι γραμμές εκκενώνεται η πόλη του Σουφλίου. Εκατοντάδες άνθρωποι θα χάσουν το βιός τους και τις κατοικίες τους- πράγμα που απευχόμαστε.

Ο ‘Έβρος είναι τόσο μακριά από εμάς και συνάμα τόσο κοντά μας.

Λίγα λεπτά αρκούν…

Επιθυμούμε και ευχόμαστε ο εφιάλτης αυτός να τελειώσει.

Αρνούμαστε να μείνουμε απαθείς στο δράμα της Ελλάδας και στην οικολογική της καταστροφή. Η Πράσινη Πόλη δεσμεύεται να δώσει τον καλύτερο εαυτό της στον δημοτικό στίβο ώστε να λειτουργεί επαρκώς η προετοιμασία και η πρόληψη έναντι της πύρινης απειλής.

Πιστεύουμε πως η μόνη λύση είναι η επαγρύπνηση, η συνεργασία με τους φορείς (Δασαρχείο και Πυροσβεστική Υπηρεσία), η λήψη μέτρων ώστε να διαμορφωθούν οι συνθήκες για το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα στις επαπειλούμενες περιοχές.

Ωστόσο, τα διαβήματα δεν θα πρέπει να περιοριστούν σε τοπικό επίπεδο. Το πρόβλημα είναι εθνικό και πρέπει να αντιμετωπιστεί κεντρικά, μια προοπτική που δεν μπορούμε να χαρακτηρίσουμε ιδιαίτερα  αισιόδοξη.