Πρόωρες εκλογές με αφορμή το Σκοπιανό;;

46
Οι πρόωρες εκλογές είναι αποκλειστικό θέμα της εκάστοτε κυβέρνησης, και αυτό σε συνδυασμό και ότι αυτές και συζητιούνται και το σημερινό πρωτοσέλιδο της “Αυγής” (επίσημου οργάνου του Μαξίμου) που μιλά για ανάγκη 180 βουλευτών για το Σκοπιανό γεννά σενάρια ότι πάμε γρήγορα για εκλογές με αυτό αφορμή. Άλλωστε είναι κοινός τόπος ότι μόνο ο Τσίπρας καίγεται για να “λύσει” το Σκοπιανό (μαζί με ΗΠΑ) και δεν πιέζεται από το εσωτερικό για αυτό.
Να ψηφιστεί η συμφωνία για το όνομα της ΠΓΔΜ, όποτε κι αν αυτή έρθει, από 180 βουλευτές του ελληνικού κοινοβουλίου φέρεται να έχει ζητήσει από την κυβέρνηση η Κομισιόν. Αυτό αποκαλύπτει δημοσίευμα της Αυγής της Κυριακής, επικαλούμενο ανώτερες κυβερνητικές πηγές.
Τόσο η πλευρά του προέδρου της Κομισιόν Ζαν Κλοντ Γιούνκερ όσο και της ύπατης εκπροσώπου της Ε.Ε. για την εξωτερική πολιτική Φεντερίκα Μογκερίνι, εμφανίζονται να έχουν τονίσει στην Αθήνα την ανάγκη να υπερψηφιστεί η συμφωνία για το όνομα των Σκοπίων από 180 βουλευτές.
Η πρόταση αυτή, όπως επισημαίνεται, έχει ήδη διαμηνυθεί σε ανώτατα κλιμάκια της κυβέρνησης. Και έχει να κάνει με τη στάση της αντιπολίτευσης. Τόσο στην Ελλάδα, όσο και στην ΠΓΔΜ…
Τόσο στις τάξεις της Ε.Ε. όσο και σε εκείνες του ΝΑΤΟ, το βλέμμα είναι στραμμένο στις διαπραγματεύσεις για το Σποπιανό. Η ΠΓΔΜ, άλλωστε, πιέζεται από το χρόνο αφού στη Σύνοδο Κορυφής του Ιουνίου θέλει να πάρει ημερομηνία έναρξης των ενταξιακών διαπραγματεύσεων και στη Σύνοδο του ΝΑΤΟ λίγες εβδομάδες μετά, πρόσκληση για να ενταχθεί στην Βορειοατλαντική Συμμαχία. Ειδικά το δεύτερο, δεν θα γίνει αν δεν έχει λυθεί το θέμα του ονόματος.
Η Ευρωπαϊκή Ένωση και η Ουάσινγκτον θέλουν να λυθεί το ζήτημα και να ενταχθούν τα Σκόπια σε Ε.Ε. και ΝΑΤΟ. Για έναν λόγο: για την ανάσχεση της ρωσικής επιρροής στα Βαλκάνια και το «κλείδωμα» τυχόν «κερκόπορτας» προς το εσωτερικό της Ε.Ε.

Πηγή

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here