Πώς ξέφυγαν από τα δίχτυα του ΣΔΟΕ 34 δικηγόροι της Αθήνας

90
Τους “κάρφωσαν” για φοροδιαφυγή με ανώνυμη καταγγελία, διαπιστώθηκαν οι παραβάσεις αλλά ο έλεγχος δεν μπορεί να επεκταθεί πέραν της 5ετίας!

Νέο φρένο πάτησε το Συμβούλιο της Επικρατείας στους φορολογικούς ελέγχους, πέραν της πενταετίας ακόμη και όταν η φοροδιαφυγή είναι υπαρκτή, δένοντας ακόμη περισσότερο τα χέρια των φοροελεγκτών.

Το Β΄ Τμήμα του Συμβουλίου της Επικρατείας, με απόφασή του (υπ΄ αριθμ. 172/2018) έκρινε ότι δεν αποτελεί συμπληρωματικό στοιχείο η «ανώνυμη καταγγελία» για φοροδιαφυγή πολίτη, ούτε επίσης αποτελεί «συμπληρωματικό στοιχείο» η λεγόμενη «πληροφοριακή έκθεση ελέγχου φορολογίας εισοδήματος» του ΣΔΟΕ, προκειμένου να μπορεί να παραταθεί ο φορολογικός έλεγχος, πέραν των πέντε ετών.

H συγκεκριμένη απόφαση του Β΄ Τμήματος του ανωτάτου ακυρωτικού δικαστηρίου, αποτελεί προέκταση της ομόφωνης απόφασης της Ολομέλειας του ΣτΕ (1738/2017) η οποία με πρόεδρο του Νικόλαο Σακελλαρίου έκρινε ότι η παραγραφή των φορολογικών αξιώσεων είναι πενταετής και οι συνεχείς παρατάσεις παραγραφής είναι αντισυνταγματικές. Ακόμη, κρίθηκε με την απόφαση της Ολομέλειας του ΣτΕ, ότι εφόσον προκύψουν πραγματικά «συμπληρωματικά στοιχεία» ο χρόνος παραγραφής επεκτείνεται στην δεκαετία.

34 δικηγόροι

Αναφορικά με τη νέα απόφαση, το Β΄ Τμήμα του ΣτΕ, το απασχόλησε η περίπτωση «ανώνυμης καταγγελίας» η οποία ανέφερε ότι 34 δικηγόροι των Αθηνών φοροδιαφεύγουν.

Κατόπιν, το ΣΔΟΕ Αττικής διέταξε να διενεργηθούν έλεγχοι και στους 34 αυτούς δικηγόρους. Μάλιστα έγινε άρση του τραπεζικού απορρήτου στο σύνολο των τραπεζικών λογαριασμών των δικηγόρων και βρέθηκε αναντιστοιχία καταθέσεων και φορολογικών δηλώσεων.

Ωστόσο, ένας εξ αυτών προσέφυγε στη διοικητική δικαιοσύνη, καθώς η ΙΓ΄ Δ.Ο.Υ. Αθηνών του καταλόγισε διορθωτικό φόρο εισοδήματος και πρόσθετο φόρο λόγω ανακρίβειας των φορολογικών δηλώσεών του πλέον της 5ετίας, θεωρώντας πως η υπόθεση τους για τα έτη (μετά την πενταετία) έχουν παραγραφεί.

Το Β΄ Τμήμα με πρόεδρο της αντιπρόεδρο Μαίρη Σάρπ, αφού επανέλαβε τις θέσεις της περσινής απόφασης της Ολομέλειας του ΣτΕ, επισημαίνει ότι σύμφωνα με τον Κώδικα Φορολογίας Εισοδήματος και υπό το πρίσμα της συνταγματικής αρχής της αναλογικότητας, «ο φορολογικός έλεγχος (και ο καταλογισμός φόρου και του πρόσθετου φόρου λόγω ανακριβούς δήλωσης) πρέπει να διενεργείται, κατ΄ αρχήν εντός της πενταετίας και κατά παρέκκλιση εντός της 10ετίας εάν περιέλθουν σε γνώση της φορολογικής αρχής «συμπληρωματικά στοιχεία», δηλαδή στοιχεία αποδεικτικά της ύπαρξης μη δηλωθέντος φορολογικού εισοδήματος, τα οποία δικαιολογημένα δεν είχε υπόψη της η φορολογική αρχή κατά την πενταετία».

Όμως ταυτόχρονα, το Β΄ Τμήμα έκρινε ότι δεν αποτελούν «συμπληρωματικά στοιχεία», που να δικαιολογούν την επιμήκυνση των φορολογικών έλεγχων πέραν της πενταετίας, η «ανώνυμη καταγγελία» στις φορολογικές αρχές για φοροδιαφυγή και η γνωστή «πληροφοριακή έκθεση ελέγχου φορολογίας εισοδήματος» του ΣΔΟΕ η οποία αποτελεί προπαρασκευαστική πράξη για τον έλεγχο της φορολογικής αρχής.

 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here