Σεισμός στον Κορινθιακό: «Επικίνδυνη η περιοχή» – Τα μέτρα που ζητούν Λέκκας και Γκανάς

691

Σεισμοί: Οι Λέκκας και Γκανάς καταθέτουν τις προτάσεις τους σχετικά με τα μέτρα πρόληψης υπό τον φόβο ενός μεγάλου σεισμού στον Κορινθιακό ή σε άλλη περιοχή στον ελληνικό χώρο.

Τα μέτρα πρόληψης σε περίπτωση που σημειωθεί μια μεγάλη σεισμική δόνηση στον ελλαδικό χώρο, σε επίφοβες περιοχές όπως ο Κορινθιακός κόλπος, παρουσίασαν μιλώντας στο newsbomb.gr ο διευθυντής Ερευνών του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου Θανάσης Γκανάς και ο πρόεδρος του ΟΑΣΠ, Ευθύμιος Λέκκας.

Όπως έχει προειδοποιήσει ο σεισμολόγος Γεράσιμος Παπαδόπουλος, υπάρχει ενδεχόμενο στην ευρύτερη περιοχή του Κορινθιακού κόλπου να γίνει σεισμός άνω των 6 Ρίχτερ είτε στο άμεσο είτε στο μακρινό μέλλον, εκφράζοντας την ανησυχία του για την ετοιμότητα του κρατικού μηχανισμού.

Οι κύριοι Λέκκας και Γκανάς, εξηγούν πως είναι γνωστή στην επιστημονική κοινότητα η υψηλή σεισμικότητα της εν λόγω περιοχής η οποία μπορεί να δώσει σεισμό μέχρι και 7 Ρίχτερ.

 

 

Αμφότεροι συμφωνούν πως μπορούν να προχωρήσουν σε αντισεισμικά έργα τα οποία έχουν ήδη αρχίσουν να γίνονται ώστε να «θωρακιστούν» οι υποδομές σε περίπτωση που συμβεί κάτι το απευκταίο.

Γκανάς: «Από τις πιο επικίνδυνες περιοχές ο Κορινθιακός»

Με δεδομένο ότι δεν είναι επιστημονικά δυνατή η πρόβλεψη ενός ισχυρού σεισμού, ο κύριος Θανάσης Γκανάς καταθέτει στο Newsbomb.gr την προτάση του για καταλληλότερη προετοιμασία σε επίπεδο πρόληψης.

Όπως αναφέρει, ο Κορινθιακός κόλπος αποτελέι μια περιοχή με υψηλή σεισμικότητα και μέγιστο αναμενόμενο μέγεθος σεισμού τα 7 Ρίχτερ.

«Είναι μια από τις πιο επικίνδυνες περιοχές», αναφέρει χαρακτηριστικά.

Αυτό το γεγονός ωστόσο δεν αποτελεί λόγο για πανικό, ενώ όπως προτείνει ο κ. Γκανάς θα πρέπει να υπάρξει μεγαλύτερη πρόληψη όσον αφορά την αντοχή των κτηρίων.

«Δεν μπορεί επιστημονικά και τεχνολογικά να υπάρξει πρόγνωση για μεγάλους σεισμούς. Αυτό που πρέπει να κάνουμε είναι να ενισχυθούν οι κατασκευές», τονίζει.

Αυτό που προτείνει συγκεκριμένα, είναι η περιοχή του Κορινθιακού να αναβαθμιστεί στον χάρτη σεισμικής επικινδυνότητας του ΟΑΣΠ και να ανεβεί στην κατηγορία 3.

Με αυτόν τον τρόπο εξηγεί ότι αυξάνεται ο συντέλεστης που αφορά στον σχεδιασμό των κτηρίων και μπορεί να υπάρξει καλύτερη ετοιμότητα.

«Ο χάρτης βασίζεται σε δεδομένα που προέρχονται από τις αρχές της δεκαετίας του 2000. Καθώς από τότε έχουν υπάρξει πολύ περισσότερα δεδομένα, θα πρέπει να επικαιροποιηθεί. Υπάρχει μια διαδικασία, να συνταχθεί επιτροπή η οποία θα αναλάβει να συντάξει τον νέο χάρτη», σχολιάζει ο κ. Γκανάς.

«Είναι γνωστή περιοχή ο Κορινθιακος και αναμένουμε ότι θα ξανακάνει μεγάλο σεισμό. Δεν ξέρουμε πότε αλλά με βάση και το ιστορικό θα γίνει. Πρέπει να ενισχύσουμε τις κατασκευές μας», καταλήγει ο ίδιος.

Λέκκας: «Έχουμε ήδη κάποιες κατασκευές ευρωπαϊκού επιπέδου»

«Τα μέτρα αντισεισμικότητας αφορούν σε δεκάδες πράγματα τα οποία μπορούν να γίνουν και γίνονται» τόνισε στον Newsbomb.gr ο κ. Λέκκας για τα μέτρα αντισεισμικής πρόληψης που θα μπορούσαν να εφαρμοστούν.

Πιο συγκεκριμένα είπε ότι μπορεί να γίνει: «Ανάλυση και εκτίμηση των κινδύνων κάθε περιοχής όπως τα μέσα καταγραφής παρακολούθησης, τα επιχειρησιακά σχέδια, εκπαίδευση ειδικών ομάδων και γενικότερα περισσότερες αντισεισιμικές κατασκευές .Έχουμε ήδη κάποιες κατασκευές ευρωπαϊκού επιπέδου».

 

 

Ειδικά για την περιοχή του Κορινθιακού ο κ. Λέκκας σημείωσε ότι στην πραγματικότητα δεν «ξεχωρίζει» από άλλες περιοχές της ελληνικής επικράτειας σχετικά με την επικινδυνότητα για μεγάλο σεισμό.

«Είναι σαν το Ιόνιο, Κρήτη, Δωδεκάνησα, δεκάδες άλλες περιοχές οι οποίες έχουν αντιστοίχη σεισμικότητα», σχολιάζει ο κ. Λέκκας επισημαίνοντας ότι δεν παίζει μεγάλο ρόλο το γεγονός ότι έχουν περάσει πολλά χρόνια από την τελευταία φορά που σημειώθηκε μεγάλος σεισμός στην περιοχή.