Παρασκευή, 26 Απριλίου, 2024

Αρχική Χωρίς κατηγορία «Σεισμός» στο πολιτικό σκηνικό – «Φέιγ βολάν» τα μυστικά κονδύλια του κράτους,...

«Σεισμός» στο πολιτικό σκηνικό – «Φέιγ βολάν» τα μυστικά κονδύλια του κράτους, εισαγγελική παρέμβαση

68

Πολιτικό σεισμό προκαλούν τα απόρρητα κονδύλια του ΥΠΕΞ. Ο προϊστάμενος της Εισαγγελίας Πρωτοδικών διέταξε έρευνα σχετικά με δημοσιεύματα που περιείχαν πληροφορίες για τον τρόπο διάθεσης μυστικών κονδυλίων του υπουργείου Εξωτερικών. Τα δημοσιεύματα αυτά έφεραν αργά το βράδυ την έκρηξη του Μεγάρου Μαξίμου.

Η έρευνα ανατέθηκε στην Κρατική Ασφάλεια προκειμένου να διαπιστωθεί η τυχόν διάπραξη αυτεπαγγέλτως διωκομένων πράξεων. Η εντολή δόθηκε από τον προϊστάμενο της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Ευ. Ιωαννίδη μετά τη δημοσιoποίηση πληροφοριών για μυστικά κονδύλια για τα οποία ενημερώθηκε στις 10 Οκτωβρίου.

Σύμφωνα με τα δημοσιεύματα ο φάκελος περιείχε τρεις κωδικούς με το συνολικό ποσό που διατέθηκε να φτάνει το 1 εκατ. ευρώ. Όπως αναφέρεται υπήρχαν πληροφορίες για τη διάθεση των κονδυλίων σε ΜΜΕ στα Βαλκάνια αλλά και τη στήριξη Ορθόδοξων Εκκλησιών.

Υπενθυμίζεται πως χθες δημοσίευμα του iefimerida με άρθρο του ανέφερε πως στο σφραγισμένο έγγραφο που έφερε στη Βουλή ο ειδικός υπάλληλος του υπουργείου εξωτερικών υπήρχαν τρεις κωδικοί ενώ το συνολικό ποσό που διατέθηκε έφτανε περίπου το 1.000.000 ευρώ.

Ο πρώτος κωδικός αφορούσε χρήματα που διοχετεύτηκαν σε μέσα ενημέρωσης της Αλβανίας.
Ο δεύτερος κωδικός αφορούσε χρηματοδότηση μέσων ενημέρωσης της πρώην Γιουγκοσλαβικής Δημοκρατίας της Μακεδονίας.
Ο τρίτος κωδικός αφορούσε χρήματα που διοχετεύονται για την στήριξη ορθοδόξων εκκλησιών και γενικά της ορθοδοξίας.

Το δημοσίευμα αυτό έφερε την αντίδραση του Μαξίμου όπου με ανακοίνωσή του επιτέθηκε στο iefimerida.

Συγκεκριμένα, από το Μαξίμου με ανακοίνωσή του αναφέρει:

«Η σημερινή πρωτοφανής αθλιότητα του iefimerida, με την υπογραφή πρώην ρεπόρτερ του MEGA, να δημοσιοποιήσει δήθεν πληροφορίες για την διάθεση των απορρήτων κονδυλίων του Υπουργείου Εξωτερικών θίγει ευθέως τα εθνικά συμφέροντα και είναι αποτέλεσμα της αθλιότητας της ΝΔ και του κου Μητσοτάκη που έθεσε θέμα απορρήτων κονδυλίων ακόμη και με διαρροές στον τύπο.

Αν ο κος Μητσοτάκης θέλει να ενημερωθεί για τα απόρρητα κονδύλια, να ζητήσει άμεσα συνάντηση από τον Πρωθυπουργό.

Αυτή η κυβέρνηση δεν έχει να κρύψει τίποτα και όλα είναι στο φως, σε αντίθεση με τη περίοδο που κυβερνούσε η ΝΔ.

Να σταματήσει όμως τώρα να υπονομεύει την εξωτερική πολιτική της χώρας.

Όποια προβοκάτσια και αν κατασκευάσουν να είναι βέβαιοι ότι η κυβέρνηση θα επιμείνει στις διαδικασίες διαφάνειας και έλεγχου που η ίδια θεσμοθέτησε».

Βούτσης: Αγανάκτηση για τη διαρροή περί δήθεν «απόρρητων δαπανών»

Δήλωση για το δημοσίευμα της ιστοσελίδας iefimerida.gr έκανε και ο Πρόεδρος της Βουλής, Νίκος Βούτσης στην οποία αναφέρει:

«Προκαλεί αγανάκτηση η διαρροή στον Τύπο δήθεν “απόρρητων δαπανών” του ΥΠΕΞ αλλά ταυτόχρονα εγείρει και σοβαρά ερωτήματα για τον στόχο και τις επιδιώξεις όσων πολιτικών προσώπων και ηλεκτρονικών Μέσων δίνουν και αναπαράγουν αυτές τις “ειδήσεις”.

Για πρώτη φορά μια δημοκρατική διαδικασία ελέγχου- γνωστοποίησης των απορρήτων κονδυλίων στη Βουλή, μέσω της αυστηρής τήρησης του Νόμου που ψηφίστηκε το 2017, εφαρμόζεται, σε αντίθεση με το παρελθόν.

Είναι σαφές πως σε ό,τι μας αφορά, δια του θεσμικού μας ρόλου, η διαδικασία δεν πρέπει και δεν πρόκειται να σταματήσει παρά τον προφανή εκνευρισμό όσων πιθανώς θέλουν να επιστρέψουμε στην, για δεκαετίες και επί των ημερών των παρατάξεών τους, πλήρη απόκρυψη, κατασπατάληση και αδιαφανή διάθεση αυτών των κονδυλίων».

Ρήγας: Ενήμεροι, η Βουλή και οι πολιτικοί αρχηγοί για το πού, πώς, γιατί και για ποιους σκοπούς δίνονται τα απόρρητα κονδύλια

“Τα απόρρητα κονδύλια έχουν να κάνουν με εθνικές ανάγκες και εθνικούς σκοπούς και με νόμο που πέρασε η ελληνική κυβέρνηση και ο ΣΥΡΙΖΑ, η Βουλή αλλά και οι αρχηγοί των κομμάτων είναι ενήμεροι για τα χρήματα τα οποία δίνονται, το πού, πώς, γιατί και για ποιους σκοπούς δίνονται”, επισήμανε μεταξύ άλλων ο αναπληρωτής υπουργός Εθνικής ‘Αμυνας Παναγιώτης Ρήγας σε συνέντευξη του στον τηλεοπτικό σταθμό ΑΝΤ1.

Σχολιάζοντας την παραίτηση του Νίκου Κοτζιά, ο κ. Ρήγας ανέφερε ότι “ο Νίκος Κοτζιάς έκανε μια μεγάλη προσπάθεια. Του πιστώνουμε όλοι αυτή την προσπάθεια για την επίλυση του θέματος με το όνομα της ΠΓΔΜ, άλλα δεν είναι μόνο αυτό. Έχει κάνει μεγάλο έργο στο υπουργείο Εξωτερικών σε ό,τι αφορά την εξωτερική πολιτική, ενεργή εξωτερική πολιτική και πολύπλευρη, με στόχο την ειρήνη και ειδικά σε μια περιοχή ταραγμένη. Θα ήταν προτιμότερο να μην είχε παραιτηθεί”.

Παράλληλα κατέστησε σαφές ότι “δεν υπάρχει κανένα θέμα διαφωνίας ως προς τη συμφωνία των Πρεσπών, ακόμη περισσότερο από τη στιγμή που ανέλαβε το υπουργείο Εξωτερικών ο πρωθυπουργός. Η Συμφωνία με την ΠΓΔΜ συνεχίζεται”.

Παρατήρησε ότι η κυβέρνηση στηρίζεται από τρία κόμματα, είναι λογικό να υπάρχει διαφορετική προσέγγιση σε κάποια πράγματα. Ούτως ή άλλως το Μακεδονικό δεν ήταν μέσα στην αρχική προγραμματική συμφωνία με τους ΑΝΕΛ και τον Πάνο Καμμένο. Προχωράμε κανονικά και όποιος έχει διαφορετική γνώμη θα την εκφράσει μέσα στη Βουλή.

Ο κ. Κοτζιάς επέλεξε να παραιτηθεί. Θα ήταν προτιμότερο να μην το έχει κάνει, όμως αυτό αποφάσισε. Μην ψάχνετε να βρείτε κάτι που θα δημιουργήσει πρόβλημα, οι εκλογές θα γίνουν τον Οκτώβρη”, επανέλαβε.

Ο αναπληρωτής υπουργός Εθνικής ‘Αμυνας επανέλαβε επίσης ότι “μόλις ολοκληρωθούν όσα έχει δεσμευτεί η γείτονα χώρα – είναι η μοναδική ευκαιρία που έχουν, δεν υπάρχει περίπτωση να υπάρξει ποτέ σκέτο το όνομα «Μακεδονία», το είπε και ο Πρωθυπουργός – η Συμφωνία θα έρθει στην Ελληνική Βουλή. Θα υπάρχει ευρεία κοινοβουλευτική πλειοψηφία, η οποία θα στηρίξει αυτή τη συμφωνία”, εκτίμησε.

“Η κυβέρνηση συνεχίζει με τη συμμαχική της σύνθεση με σκοπό να ολοκληρώσει τις πρωτοβουλίες τις οποίες έχει αναλάβει μέχρι τον Οκτώβριο του 2019. Τριάμισι χρόνια η ΝΔ καταστροφολογεί και ζητά εκλογές, τριάμισι χρόνια χάνουν αυτό το στοίχημα. Τα χάσανε όλα και δυστυχώς αυτό που τους μένει είναι οι παρακλήσεις στην κυρία Μέρκελ”, κατέληξε.

dikaiologitika.gr

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ