Σε… πόλεμο πάνε οι δικηγόροι για το “φορολογικό χαράτσι”

70
Σε εξέλιξη η έκτακτη συνεδρίαση της Ολομέλειας των Δικηγορικών Συλλόγων Ελλάδος.

Επί ποδός βρίσκονται οι δικηγόροι όπως έγραψε το dikastiko.gr για το νέο “φορολογικό χαράτσι” που ετοιμάζει η κυβέρνηση για τους ελεύθερους επαγγελματίες.

Η συνεδρίαση της Συντονιστικής Επιτροπής της Ολομέλειας των Δικηγορικών Συλλόγων της χώρας βρίσκεται σε εξέλιξη, με τους δικηγόρους να έχουν ήδη προαναγγείλει κινητοποιήσεις σε περίπτωση που δεν προωθηθούν οι σχετικές διατάξεις.

Δικηγόροι για το “φορολογικό χαράτσι”: Κρίσιμες αποφάσεις για το νέο καθεστώς

Σύμφωνα με πληροφορίες, οι δικηγόροι βλέπουν νέα “φοροεπιδρομή” μπροστά στις προωθούμενες ρυθμίσεις για τους ελεύθερους επαγγελματίες. Δεν είναι η πρώτη φορά που οι δικηγόροι επισημαίνουν την άδικη φορολόγηση των εισοδημάτων τους. Κάτι που είχε επισημανθεί και προ έτους σε σχετική εκδήλωση που είχαν διοργανώσει οι ελεύθεροι επαγγελματίες από το χώρο της Δικαιοσύνης, ενώ οι νέες ρυθμίσεις φέρνουν ξανά στο προσκήνιο τις αντιδράσεις και το ενδεχόμενο κινητοποιήσεων.

Ήδη, από τον Νοέμβριο του 2022 οι φορείς της Δικαιοσύνης (δικηγόροι, συμβολαιογράφοι, δικαστικοί επιμελητές κ.ά.) είχαν αντιταχθεί στην αύξηση των ασφαλιστικών εισφορών.

«Οι ελεύθεροι επαγγελματίες – επιστήμονες βρίσκονται σήμερα ανάμεσα στη Σκύλα της ακρίβειας και του πληθωρισμού και τη Χάρυβδη του δραματικού περιορισμού των εισοδημάτων τους» όπως είχε αναφέρει ο πρόεδρος της Ολομέλειας των Δικηγορικών Συλλόγων και του ΔΣΑ, Δημήτρης Βερβεσός.

Όπως τόνιζε ανάμεσα στα άλλα «έγιναν 300.000 λιγότερες δικηγορικές πράξεις το 2020 σε σύγκριση με το 2019, 100.000 λιγότερες το 2021 και ήδη μέχρι 30/9 υπολείπονται κατά 460.000 το 2022».

Δ. Βερβεσός για φορολογική νομοθεσία και τους δικηγόρους: “Δημιουργείστε ένα θεσμικό όργανο μεταξύ δικηγόρων και ΑΑΔΕ”

Μάλιστα σε πρόσφατη παρέμβαση- άρθρο του στο dikastiko.gr ο κ. Βερβεσός είχε ταχθεί υπέρ της δημιουργίας ενός θεσμικού οργάνου σταθερής συνεργασίας μεταξύ της ΑΑΔΕ και της Ολομέλειας των δικηγόρων αλλά και των άλλων κοινωνικών φορέων, ώστε να ερμηνεύεται αυθεντικά και χωρίς χρονοτριβές η πολύπλοκη φορολογική νομοθεσία και να αποφεύγονται φαινόμενα , λόγω μη κατανόησης, να βρίσκονται οι δικηγόροι αντιμέτωποι με διοικητικά πρόστιμα.

Στο άρθρο του ο Πρόεδρος της Ολομέλειας των Προέδρων των Δικηγορικών Συλλόγων Ελλάδος παρουσιάζει τα πρακτικά ζητήματα που ανακύπτουν καθημερινά και “αφορούν την εφαρμογή της φορολογικής νομοθεσίας, που δεν είναι εύκολο να απαντηθούν με βεβαιότητα από τους φορολογούμενους δικηγόρους ή τους φορολογικούς συμβούλους τους. Τα ζητήματα αυτά φέρνουν όλα τα εμπλεκόμενα μέρη σε μια δυσάρεστη αμηχανία, δεδομένου μάλιστα και του κινδύνου να επισύρονται διοικητικές κυρώσεις για αστοχίες στη συμμόρφωση από πραγματική πλάνη ως προς το τί πραγματικά πρέπει να κάνει ένας καλόπιστος φορολογούμενος που θέλει απλά να συμμορφωθεί αλλά δεν είναι σίγουρος για το πώς”.