Σολομός με κρούστα μυρωδικών

12

Απλό, γρήγορο κι όμως ιδιαίτερα μυρωδάτο και γευστικό. Η καλή μαγειρική δεν είναι πάντοτε χρονοβόρα. Ούτε δύσκολη.

ΥΛΙΚΑ

Για τον σολομό με κρούστα μυρωδικών

  • 1 κιλό. σολομό φιλέτο χωρίς δέρμα, κομμένο σε κομμάτια των 250 γρ.
  • 60 γρ. μουστάρδα
  • 120 γρ. ψωμί τόστ χωρίς κόρα, τριμμένο
  • 20 γρ. βασιλικό, ψιλοκομμένο
  • 20 γρ. μαϊντανό, ψιλοκομμένο
  • 120 γρ. αμύγδαλο, χοντροκομμένο
  • 40 γρ. βούτυρο
  • 10 γρ. λεμόνι, ξύσμα
  • 40 γρ. ελαιόλαδο
  • αλάτι

Για τη σαλάτα με τα ψητά παντζάρια

  • 200 γρ. φινόκιο, κομμένο σε λεπτές φέτες
  • 600 γρ. παντζάρια ψητά, σε μέτριο καρέ
  • 60 γρ. σάλτσα μουστάρδα – άνηθο 
  • αλάτι
  • λεμόνι χυμός

Για τη σάλτσα μουστάρδα – άνηθο

  • 60 γρ. ξίδι μπαλσάμικο λευκό
  • 20 γρ. μουστάρδα ντιζόν
  • 30 γρ. μουστάρδα με κόκκους
  • 50 γρ. μέλι
  • 100 γρ. ηλιέλαιο
  • 180 γρ. ελαιόλαδο
  • νερό
  • άνηθο ψιλοκομμένο
  • αλάτι

Για τον σολομό με κρούστα μυρωδικών

Σε ένα σκεύος τοποθετούμε τα φιλέτα σολομού και τα αλατίζουμε από όλες τις πλευρές. Αλείφουμε την πάνω μεριά των φιλέτων με τη μουστάρδα.

Σε ένα πολυμηχάνημα αναμειγνύουμε καλά όλα τα υπόλοιπα υλικά της κρούστας, προσθέτοντας λίγο αλάτι, μέχρι να ομογενοποιηθούν.

Στρώνουμε το μείγμα της κρούστας πάνω από τη μουστάρδα στα φιλέτα του σολομού. Τοποθετούμε τα φιλέτα του σολομού σε ταψί με λαδόκολλα και τα ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180°C μέχρι η κρούστα να γίνει τραγανή και τα φιλέτα του σολομού να είναι ζουμερά.

Για τη σαλάτα με τα ψητά παντζάρια

Τοποθετούμε σε ένα μπολ το φινόκιο και μαρινάρουμε με τον χυμό λεμόνι και το αλάτι. Προσθέτουμε τα παντζάρια, τη σάλτσα μουστάρδα – άνηθο.

Ανακατεύουμε καλά μέχρι να καλυφτούν όλα τα υλικά από τη σάλτσα, δοκιμάζουμε διορθώνουμε τη γεύση με αλάτι αν χρειάζεται.

Για τη σάλτσα μουστάρδα – άνηθο

Τοποθετούμε τις 2 μουστάρδες, το ξίδι και το μέλι σε ένα μπολ. Ανακατεύοντας με ένα σύρμα ρίχνουμε σιγά σιγά το ελαιόλαδο και το ηλιέλαιο. Αν δούμε ότι η σάλτσα πήζει πολύ, αραιώνουμε με λίγο νερό. Αλατίζουμε, προσθέτουμε τον άνηθο και ανακατεύουμε.

Πηγή