Στεμνίτσα σε υψόμετρο 1.100μ. ένα από τα πιο όμορφα και ιστορικά χωριά της ορεινής Αρκαδίας

26
Χτισμένη αμφιθεατρικά στις δυτικές πλαγιές του Μαινάλου, σε υψόμετρο 1.100 μ., η Στεμνίτσα είναι ένα από τα πιο όμορφα και ιστορικά χωριά της ορεινής Αρκαδίας. Αυτό το αρχοντικό χωριό αποτελεί αληθινό μουσείο παραδοσιακής αρχιτεκτονικής. Τα επιβλητικά πυργόσπιτα, τα λιθόστρωτα καλντερίμια, οι βυζαντινές και μεταβυζαντινές εκκλησίες και οι πέτρινες κρήνες δημιουργούν μια μοναδική ατμόσφαιρα, ενώ η πλούσια φύση της περιοχής σε προσκαλεί να απολαύσεις την ομορφιά του ορεινού τοπίου και να χαθείς σε καταπράσινα μονοπάτια.

Το περίτεχνο καμπαναριό του Αγίου Γεωργίου ξεχωρίζει από μακριά και θα σας οδηγήσει στην όμορφη και πάντα ζωντανή κεντρική πλατεία της Στεμνίτσας. Στο χωριό υπάρχει ένα αξιόλογο λαογραφικό μουσείο, καθώς και η Σχολή Αργυροχρυσοχοΐας, μία από τις ελάχιστες στην Ελλάδα.

Η Στεμνίτσα αποτελεί εξαιρετική βάση για βόλτες στην ευρύτερη περιοχή, όπως στη γειτονική Δημητσάνα με το Μουσείο Υδροκίνησης και στο φαράγγι του Λούσιου με τα πανέμορφα μοναστήρια: τη Mονή του Τιμίου Προδρόμου που κρέμεται στον κατακόρυφο βράχο και τη Μονή Φιλοσόφου.

Με μήκος 15 χλμ. και πλάτος περίπου 2 χλμ., το φαράγγι του Λούσιου είναι από τα σημαντικότερα αξιοθέατα της Αρκαδίας, αλλά κι ένα από τα πιο επιβλητικά φαράγγια της Ελλάδας. Εντυπωσιακή βλάστηση, παλιά γεφύρια, νεροτριβές και νερόμυλοι δημιουργούν ένα πανέμορφο σκηνικό και η διάσχιση του φαραγγιού είναι μια μοναδική εμπειρία για τους επισκέπτες. Ο ποταμός Λούσιος είναι ιδανικός για όσους αγαπούν το ράφτινγκ αλλά και για εκείνους που θέλουν να έρθουν για πρώτη φορά σε επαφή με το σπορ.