Πολλοί θα περίμεναν μαζί με τον Ευκλείδη Τσακαλώτο και την «Ομπρέλα», να αποχωρήσει και η ομάδα της Έφης Αχτσιόγλου από τον ΣΥΡΙΖΑ.
Άλλωστε και οι δύο αυτές τάσεις, μαζί με εκείνη του Διονύση Τεμπονέρα είχαν φύγει από τη συνεδρίαση της κεντρικής επιτροπής, αμέσως μετά την ομιλία του Στέφανου Κασσελάκη, την οποία θεώρησαν διχαστική και προσβλητική.
Ενώ όμως ο κ. Τσακαλώτος και τα στελέχη του ολοκλήρωσαν το βήμα της αποχώρησης, η κυρία Αχτσιόγλου παρέμεινε στο κόμμα – και προφανώς για να μην φανεί ως αναδίπλωση η κίνησή της αυτή, έκανε μία σκληρή δήλωση κατά την ηγεσίας. Μία δήλωση που παραλληλίζει τις πρακτικές του κ. Κασσελάκη με εκείνες του Τραμπ, όπερ σημαίνει ότι βλέπει μεν προς την πόρτα της εξόδου, αλλά δεν έχει ακόμα επιλέξει χρόνο και τρόπο. Προς το παρόν προσπαθεί να κερδίσει χρόνο εντός του ΣΥΡΙΖΑ.
Το πιθανότερο βέβαια να βρεθούν μαζί στην πορεία. Αναγκαστικά όμως και όχι επειδή είναι η πρώτη τους επιλογή να συμπορευτούν και εκτός ΣΥΡΙΖΑ. Αλλά διότι δεν υπάρχει χώρος για δύο νέα κόμματα στο χώρο της ριζοσπαστικής αριστεράς, στην οποία ομνύουν, μα και γιατί η συγκρότηση κοινοβουλευτικής ομάδας απαιτεί τουλάχιστον 10 βουλευτές, ένας αριθμός που προκύπτει μόνο μέσα από τη συνεργασίας τους, ως φαίνεται.
Το ψυχικό και πολιτικό χάσμα Τσακαλώτου – Αχτσιόγλου και το… τρίτο πρόσωπο
Αλλά οι συνθήκες και τα δεδομένα μεταξύ Ομπρέλας και ομάδας Αχτσιόγλου (6+6) δεν είναι και τα πιο ιδανικά για ένα νέο, κοινό ξεκίνημα.
Τσακαλώτος και Αχτσιόγλου παρότι θεωρούνται (θεωρούνταν ο πρώτος) της «αριστερής πτέρυγας» του ΣΥΡΙΖΑ, δεν έχουν τόσο καλές σχέσεις, ώστε να βρουν αμέσως πεδίο συνεννόησης. Δεν υπάρχει καν εμπιστοσύνη. Ειδικά από τότε που η κυρία Αχτσιόγλου δέχθηκε την πρόταση του Αλέξη Τσίπρα να αναλάβει την ευθύνη του τομέα Οικονομικής Πολιτικής του ΣΥΡΙΖΑ, διαδεχόμενη τον κ. Τσακαλώτο, οι σχέσεις διερράγησαν. Στη συνέχεια φάνηκε αυτό το χάσμα στη μάχη ηγεσίας.
Παρότι η νεαρή πολιτικός είχε σαφές προβάδισμα και ήταν αδιαφιλονίκητο φαβορί, η Ομπρέλα προτίμησε να προτάξει την υποψηφιότητα Τσακαλώτου, αντί να ενισχύσει ακόμα περισσότερο την προοπτική νίκης της κυρίας Αχτσιόγλου, έναντι άλλων υποψηφίων – εις εκ των οποίων επικράτησε τελικά ανατρέποντας τα πάντα.
Τόσο το ειδικό βάρος και ο χαρακτήρας των προσώπων, όσο και ο συσχετισμός που βγήκε από τις εσωκομματικές κάλπες του ΣΥΡΙΖΑ επιβαρύνουν τις σχέσεις των δύο πλευρών. Η κυρία Αχτσιόγλου έλαβε περίπου 35% (στον α’ γύρο) και ο κ. Τσακαλώτος 8%.
Θα δεχτεί λοιπόν να είναι κάτω από τον πρώην υπουργό Οικονομικών και το κονκλάβιο της Ομπρέλας;
Αλλά από την άλλη, πώς μπορεί να παραχωρήσει ο κ. Τσακαλώτος, με την αστική αυτοπεποίθηση, την πρωτοκαθεδρία στην κυρία Αχτσιόγλου;
Γι’ αυτό και κυκλοφορούν σενάρια για την ανάδειξη ενός τρίτου προσώπου στη θέση του επικεφαλής – είτε πρόκειται για τον Αλέξη Χαρίτση, είτε για άλλο στέλεχος, ακόμα και εκτός μάχιμης πολιτικής αυτή την ώρα
Το παζλ με τους βουλευτές
Το θέμα είναι και κοινοβουλευτικών συσχετισμών.
Νόημα έχει για όσους αποχωρήσουν τελικά από τον ΣΥΡΙΖΑ, να συγκροτήσουν κοινοβουλευτική ομάδα, η οποία απολαμβάνει σειράς προνομίων και ο επικεφαλής της αντιμετωπίζεται ως πολιτικός αρχηγός όπως και οι άλλοι των κομμάτων που εισήλθαν στη Βουλή στις εκλογές.
Αλλά απαιτούνται 10 βουλευτές τουλάχιστον. Και εδώ φαίνεται ότι οι συνθήκες επιβάλλουν τη συνεργασία των δύο ομάδων, όσες ενστάσεις, επιφυλάξεις και απροθυμία κι αν υπάρχουν.
Η ομάδα της κυρίας Αχτσιόγλου επηρεάζει επτά βουλευτές στο κομματικό επίπεδο. Εκτός από την ίδια είναι και οι Δημήτρης Τζανακόπουλος, Νάσος Ηλιόπουλος, Αλέξης Χαρίτσης, Σία Αναγνωστοπούλου, Θεανώ Φωτίου και Μερόπη Τζούφη.
Απομένει να φανεί να την ακολουθήσουν και στην έξοδο, με την κυρία Τζούφη ειδικά να προβληματίζεται, όπως και οι κυρίες Αναγνωστοπούλου και Φωτίου.
Η Ομπρέλα έχει τον κ. Τσακαλώτο και την Πέτη Πέρκα, άρα αναζητείται τουλάχιστον ένας ακόμα για τη δεκάδα και ίσως και περισσότεροι αν η ομάδα Αχτσιόγλου έχει απώλειες.
Λέγεται ότι η Ομπρέλα επηρεάζει έναν από τους δύο μουσουλμάνους βουλευτές – τον Χουσεΐν Ζεϊμπέκ – αλλά και πάλι πρέπει να επιβεβαιωθεί στην πράξη αυτή η επιρροή.
Και οι δύο πλευρές αναζητούν ποιος ή ποιοι βουλευτές θα μπορούσαν να ακολουθήσουν το νέο εγχείρημα, ώστε να καταστεί δυνατή η συγκρότηση κοινοβουλευτικής ομάδας.
Εκτιμάται ότι «στόχοι» τους είναι κυρίως η Κυριακή Μάλαμα, ο Γιώργος Ψυχογιός, ή ο Κώστας Μπάρκας. Κανείς εκ των τριών δεν έχει δείξει πάντως κάποια διάθεση μέχρι τώρα να αποχωρήσει.Ούτε καν ο Χρήστος Γιαννούλης, ο οποίος δεν δείχνει ενθουσιασμένος με τη νέα ηγεσία, αλλά δεν τοποθετείται και απέναντι.
Όπως λένε παλαιοί κομματικοί παράγοντες «εδώ η Μάλαμα και ο Ψυχογιός δεν ακολούθησαν τον Λαφαζάνη, παρότι προέρχονταν από το Αριστερό Ρεύμα και θα φύγουν τώρα για χάρη του Τσακαλώτου;».
topontiki.gr/