Ξεκίνησε η αντίστροφη μέτρηση για τη λήψη της απόφασης σχετικά με την επαναλειτουργία των σχολείων και την δια ζώσης διδασκαλία, προκειμένου οι μαθητές να βρεθούν στο «φυσικό τους περιβάλλον», όπως αποκαλούν το σχολείο οι ειδικοί. Τη Δευτέρα αναμένεται να τελειώσει και η αγωνία των γονέων για την ημερομηνία που θα ανοίξουν εκ νέου τα σχολεία αλλά και ποιες εκπαιδευτικές βαθμίδες θα λειτουργήσουν εξ αρχής. Η χρήση μάσκας και η τήρηση των αποστάσεων θα είναι τα μέτρα που θα ισχύσουν και πάλι στα σχολεία για την αποφυγή μολύνσεων.

Σύμφωνα με τους ειδικούς, ο αριθμός των κρουσμάτων την περίοδο των εορτών θα παίξει καθοριστικό ρόλο στην απόφαση για το άνοιγμα των σχολείων. Γι’ αυτό τον λόγο, επιδημιολόγοι και υπουργείο Παιδείας περιμένουν να δουν τα αποτελέσματα των μετρήσεων των κρουσμάτων από τα Χριστούγεννα και έπειτα έτσι ώστε να πάρουν αποφάσεις.

Υπενθυμίζεται ότι τις προηγούμενες ημέρες υπήρχε διαφωνία μεταξύ των ειδικών για την ημερομηνία που θα επαναλειτουργήσουν τα εκπαιδευτικά ιδρύματα. Ωστόσο, όπως όλα δείχνουν, οι ειδικοί πλέον συμφωνούν ως προς το άνοιγμα των σχολείων το πρώτο 15νθήμερο του Ιανουαρίου.

Οι πιθανές ημερομηνίες για το άνοιγμα είναι στις 8, στις 11 και στις 15 Ιανουαρίου. Πάντως, αυτό που είναι έως τώρα αποδεκτό από την επιστημονική κοινότητα, είναι να ανοίξουν πρώτα τα δημοτικά και τα νηπιαγωγεία.

Ωστόσο, αυτό που τους προβληματίζει είναι τι θα συμβεί με τις «κόκκινες» περιοχές. Πιθανή ημερομηνία για τους λιλιπούτειους μαθητές είναι η 11η Ιανουαρίου. «Μας ενδιαφέρει να ανοίξουμε με ασφάλεια. Να μην χάσουμε τα κεκτημένα… Όλοι οι ειδικοί συμφωνούμε ως προς το άνοιγμα των σχολείων», είπε μεταξύ άλλων ο κ. Χαράλαμπος Γώγος στον ΑΝΤ1.

Αυτό που δεν έχει αποσαφηνιστεί ακόμη είναι εάν σταδιακά και λίγες μέρες αργότερα από τη λειτουργία των δημοτικών, θα ανοίξουν και τα Γυμνάσια / Λύκεια ή εάν θα ξεκινήσουν μαζί με τους μαθητές του δημοτικού. Λιγότερη συζήτηση γίνεται για τους φοιτητές οι οποίοι παρακολουθούν μαθήματα μέσω διαδικτύου. Στο τραπέζι βρίσκεται η συζήτηση για τις σχολές με τα υποχρεωτικά μαθήματα παρακολούθησης και τα εργαστήρια.

Πάντως η επιδημιολογική κατάσταση της χώρας θα καθορίσει τον τρόπο λειτουργίας των σχολείων αλλά και του λιανεμπορίου. Σύμφωνα με τους επιστήμονες, η κατάσταση δεν είναι η αναμενόμενη και πως απέχουμε πολύ από την απόφαση για άρση του lockdown.

 

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *