Τι σημαίνει Επιστολική ψήφος: Νοθείες, εκβιασμοί και αλλοίωση του εκλογικού αποτελέσματος

20

Τι σημαίνει Επιστολική ψήφος: Νοθείες, εκβιασμοί και αλλοίωση του εκλογικού αποτελέσματος, για τον δημοσιογράφο Νίκο Μπογιόπουλο

Εκτενή αναφορά στο κυβερνητικό νομοσχέδιο για την επιστολική ψήφο έκανε o δημοσιογράφος Νίκος Μπογιόπουλος, στη σημερινή του εκπομπή στον Real fm (23/1/2024).

Αποκάλυψε πώς πρόκειται για διάτρητη διαδικασία, ανοικτή στην αλλοίωση του εκλογικού αποτελέσματος, όπως αποδεικνύεται από τα στοιχεία και τα παραδείγματα που παρουσίασε για τις διαπιστωμένες νοθείες, εκβιασμούς και αλλοιώσεις που έχουν καταγραφεί από τις ΗΠΑ μέχρι την Γερμανία, την Γαλλία και την Ιταλία.

“Να αποσυρθούν το άθλιο νομοσχέδιο και η τροπολογία για την επιστολική ψήφο, δεν βελτιώνονται μόνο απορρίπτονται ” Δήλωσε ο Γενικός Γραμματέας του ΚΚΕ Δημήτρης Κουτσούμπας

 

Τι σημαίνει Επιστολική ψήφος: Νοθείες, εκβιασμοί και αλλοίωση του εκλογικού αποτελέσματος

Όπως τόνισε, τις συνέπειες αυτού του μέτρου θα τις δει σύντομα ο λαός και η ευθύνη θα είναι όλη της κυβέρνησης και όσων της δίνουν χέρι βοήθειας. Παρ’ όλα αυτά, ξεκαθάρισε ότι ο λαός θα βρει τρόπο να σας δώσει απάντηση ενάντια στους εκβιασμούς ενισχύοντας το ΚΚΕ στις επερχόμενες ευρωεκλογές.

Ο Δ. Κουτσούμπας χαρακτήρισε το νομοσχέδιο για την επιστολική ψήφο επικίνδυνο, αντιδραστικό και αντισυνταγματικό, γι’ αυτό δεν παίρνει βελτιώσεις παρά μόνο απορρίπτεται.

Ενώ για την τροπολογία που κατέθεσε χθες η υπουργός, είπε ότι είναι επί της ουσίας ένα νέο νομοσχέδιο, καθώς με την πρόθεση να επεκταθεί η επιστολική ψήφος και στις εθνικές για τους απόδημους, έγινε ακόμα πιο επικίνδυνο.

Σημείωσε επ’ αυτού ότι η κυβέρνηση άρπαξε την ευκαιρία, δηλαδή τη συναίνεση ΠΑΣΟΚ, ΣΥΡΙΖΑ, Πλεύσης Ελευθερίας και είπε… να το τερματίσει! Ο Δ. Κουτσούμπας επισήμανε ότι έχουν τεράστια ευθύνη αυτά τα κόμματα και τα κάλεσε να αποσύρουν τη στήριξή τους.

Πιο συγκεκριμένα για το νομοσχέδιο τόνισε ότι η κυβέρνηση ανοίγει επικίνδυνους δρόμους για τη χειραγώγηση της ψήφου, αλλάζοντας τον ίδιο τον χαρακτήρα της ψήφου με φτηνά επιχειρήματα τα οποία καταρρίπτονται χωρίς κόπο.

Η αλλαγή του εκλογικού συστήματος έρχεται, όπως είπε, με τη μέθοδο της σαλαμοποίησης των αλλαγών, δηλαδή έρχονται λίγα λίγα. Αρχικά η κυβέρνηση επανέφερε το καλπονοθευτικό μπόνους των 50 εδρών, μετά κατάργησε τα κριτήρια του 2019 για τους απόδημους και τώρα φέρνει την επιστολική και αλλάζει τον τρόπο κατανομής των εδρών στις εκλογές. «Ετοιμάζετε κι άλλα;», ρώτησε ο Δ. Κουτσούμπας την κυβέρνηση.

Και συνέχισε λέγοντας ότι στις 9η Ιουνίου μόλις κλείσουν οι κάλπες, θα μπορεί να εγγυηθεί κάποιος ότι όσοι ψήφισαν με επιστολική, ψήφισαν μόνοι τους χωρίς άμεσες πιέσεις και εκβιασμούς; Θύμισε δε ότι το καλοκαίρι νυν υπουργός περιόδευε σε επιχείρηση παρέα με εργοδότη που έβγαζε λόγο στους εργαζόμενους τι πρέπει να ψηφίσουν για να μη χάσουν τη δουλειά τους!

Αυτό τώρα θα μπορεί να γίνεται σε σπίτια και χώρους δουλειάς όπου θα συμπληρώνεται ο φάκελος της ψήφου. Τουλάχιστον, ανέφερε, μέχρι τώρα όσες πιέσεις και αν είχαν ασκηθεί, ο ψηφοφόρος ήταν μόνος του μέσα στο παραβάν.

Διαβάστε επίσης:

Η ΠΡΑΣΙΝΗ ΠΟΛΗ κρούει τον κώδωνα του κινδύνου και προτείνει

 

Επιπλέον, γίνεται το απίστευτο, ότι την ταυτοπροσωπία θα τη διενεργεί υπάλληλος ταχυδρομικής εταιρείας. Και αν ψηφίζει κάποιος Έλληνας στη Λατινική Αμερική «ποιος θα κάνει ταυτοπροσωπία, ο Κολομβιανός υπάλληλος;», είπε χαρακτηριστικά.

Επισήμανε ότι διεθνώς, όπου χρησιμοποιείται η επιστολική ψήφος, υπάρχουν καταγγελίες απάτης, χειραγώγησης, ενώ πουθενά δεν φάνηκε ότι ανεβαίνει η συμμετοχή στις εκλογές γιατί η αποχή έχει πολιτικά και κοινωνικά αίτια και όχι τεχνικά.

Ακόμα κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι διαβάζει το Σύνταγμα όπως τη βολεύει. Σημείωσε ότι το Σύνταγμα προβλέπει ταυτόχρονη διενέργεια ψηφοφορίας σε όλη την επικράτεια με το σκεπτικό ότι όλοι οι ψηφοφόροι έχουν παρακολουθήσει την προεκλογική περίοδο, ακόμα και αιφνίδια γεγονότα που μπορεί να αλλάξουν το πολιτικό σκηνικό. Όπως ήταν άλλωστε το ναυάγιο στην Πύλο 11 μέρες πριν τις εκλογές του Ιουνίου.

Στην ουσία η κυβέρνηση επιδιώκει διαφορετική λογική συμμετοχής στην εκλογική διαδικασία, παθητική, απόμακρη στάση, μακριά από κάθε πολιτική ζύμωση, όπου ο πολίτης θα ταχυδρομεί ένα έγγραφο, «μεταξύ της πληρωμής του λογαριασμού της ΔΕΗ και της παραλαβής ενός δέματος».

Όπως τόνισε ο Δ. Κουτσούμπας, η συμμετοχή κρίνεται στην καθημερινότητα, στο σωματείο, τους συλλόγους και είναι θετικό ότι η συμμετοχή σε αρχαιρεσίες σωματείων αυξάνεται σταθερά κάθε χρόνο, ενώ στάθηκε στις ζωντανές διεργασίες στα Πανεπιστήμια, με χιλιάδες φοιτητές να συμμετέχουν σε γενικές συνελεύσεις που συζητούν συλλογικά και δημοκρατικά.

Τέλος, για την αλλαγή στον τρόπο κατανομής εδρών στις ευρωεκλογές, όπου η κυβέρνηση μειώνει το εκλογικό μέτρο για να μοιραστούν περισσότερες έδρες στην πρώτη κατανομή και να ευνοήσει δυνητικά τον εαυτό της ως πρώτο κόμμα αυτή τη στιγμή, ο Δ. Κουτσούμπας είπε να μην μας περνάει για χαζούς η κυβέρνηση και κάλεσε να καταργηθεί εντελώς το αντιδημοκρατικό όριο του 3% και το καλπονοθευτικό μπόνους στις βουλευτικές.

Παρά ταύτα τόσο για το νομοσχέδιο όσο και για την τροπολογία υπερψήφισαν μόνο οι βουλευτές της ΝΔ, με την Πλεύση Ελευθερίας να αλλάζει στάση και να δηλώνει «παρών» για το σχέδιο νόμου.

Τι σημαίνει Επιστολική ψήφος: Νοθείες, εκβιασμοί και αλλοίωση του εκλογικού αποτελέσματος

Κανείς από την αντιπολίτευση δεν υπερψήφισε , όμως το νομοσχέδιο ψηφίστηκε  κατά πλειοψηφία, με τις 158 ψήφους της κυβέρνησης έγινε δεκτό το νομοσχέδιο για την επιστολική ψήφο ενώ απερρίφθη η τροπολογία για την επέκταση του μέτρου στους απόδημους και στις εθνικές εκλογές, καθώς δεν συμπλήρωσε τις 200 ψήφους που ήταν απαραίτητο για να εγκριθεί. Συγκεκριμένα, επί της αρχής και στην τροπολογία, σε σύνολο 299 ψηφισάντων, υπέρ ψήφισαν 158, κατά ψήφισαν 135 και «παρών» έξι βουλευτές.

Επίσης, κατά πλειοψηφία έγιναν δεκτά τα άρθρα 6, 8, 11, 13, 14 και 21 μετά την ονομαστική ψηφοφορία που διεξήχθη, ύστερα από αίτημα του ΚΚΕ.

Επιστολική ψήφος: Τι είπε ο Μητσοτάκης στο υπουργικό

Ο κ. Μητσοτάκης ξεκίνησε την εισήγησή του με επίθεση προς τα κόμματα της αντιπολίτευσης, που διαφωνούν με την τροπολογία της Νίκης Κεραμέως για την επιστολική ψήφο και στις εθνικές εκλογές. «Γίνεται ένα ιστορικό βήμα για την καθιέρωση της επιστολικής ψήφου στις ευρωεκλογές.

Ο πρωθυπουργός την χαρακτήρισε σημαντική μεταρρύθμιση και διευκολύνει τους Έλληνες να ψηφίσουν. Είναι μια ευκαιρία συναίνεσης αλλά το ΠΑΣΟΚ και ο ΣΥΡΙΖΑ γυρίζουν την πλάτη αν και αρχικά είχαν συμφωνήσει. Απορώ με την παλινωδία και την σκόνη που σηκώθηκε γύρω από το θέμα αυτό, είπε καθώς μια τροπολογία που κατατέθηκε βελτιώνει το νομοσχέδιο και πως γίνεται να συμφωνούμε με την επιστολική στις ευρωεκλογές και όχι στις εθνικές εκλογές. Και διερωτήθηκε η φωνή των πολιτών έχει άλλη βαρύτητα;

«Με πρωτοβουλία της κυβέρνησης γίνεται σημαντικό βήμα για την καθιέρωση της επιστολής ψήφου συνέχισε και αν απορριφθεί η τροπολογία σήμερα θα επανέλθει μετά τις ευρωεκλογές και θα φανεί ποιος θέλει να ψηφίζουν οι πολίτες με επιστολική ψήφο. Οι πολίτες μας βλέπουν και κρίνουν και συγκρίνουν», πρόσθεσε.