Το μοναστήρι της Πελοποννήσου που κρέμεται στα βράχια και προκαλεί δέος

32

Ένα από τα πλέον γνωστά και μοναδικά μοναστήρια της Ελλάδας είναι η Μονή Αγίου Ιωάννου Τιμίου Προδρόμου, κρυμμένη μέσα στη χαράδρα του ποταμού Λούσιου, στο όρος Μαίναλο της Αρκαδίας. Χτισμένη μέσα στον τοίχο του βράχου, η πρόσοψή της είναι κυριολεκτικά μέρος του γκρεμού, με τα μπαλκόνια της να στέκουν πάνω από το κενό.

Η μονή είναι χτισμένη σε όλο το μήκος της κοιλότητας του βράχου, 200 μέτρα πάνω από την κοίτη του ποταμού και αποτελείται από δύο κτίρια, το αρχικό στα ανατολικά και το vεώτερo στα βόρεια το οποίο χρονολογείται το 1860.

Πηγή: Shutterstock

Εκτιμάται ότι ιδρύθηκε από μοναχούς που ζούσαν σε κοντινά ασκητήρια από τον 12o αιώνα και τα οποία με την πάροδο των χρόνων ενώθηκαν, στα τέλη περίπου του 16oυ αιώνα, σχηματίζοντας τη χαρακτηριστική συστοιχία του κοινόβιου. Το καθολικό της μονής είναι μία μονόκλιτη βασιλική, με εξαιρετικό διάκοσμο από αγιογραφίες του 16ου αιώνα και κοντά του δεσπόζει ο ναός του Αγίου Αθανασίου.

Πηγή: Shutterstock

Κατά τον 18ο και 19ο αιώνα, μέσα στον επαναστατικό αγώνα και τη σύσταση του νεοελληνικού κράτους, η μονή βοήθησε στην οικονομική ενίσχυση της τοπικής κοινωνίας, μέσω των συνεισφορών ισχυρών οικογενειών της πλούσιας Δημητσάνας.

Από το 1838, μετά από μία ολιγόχρονη παύση της λειτουργίας της, συνέχισε να στεγάζει μέχρι σήμερα μία μικρή ανδρική αδελφότητα, μαζί με το εργατικό προσωπικό, ενώ τα τελευταία χρόνια λειτουργεί επίσης εργαστήριο ζωγραφικής και ραπτικής ιερών ενδυμάτων.

Πηγή: Shutterstock
Πηγή: Shutterstock
Πηγή: Shutterstock

ΠηγήReader.gr