Πέμπτη, 10 Οκτωβρίου, 2024

Αρχική ΚΟΡΙΝΘΙΑ Το ξεθωριασμένο ξενοδοχείο της Κορίνθου που αποκαλύπτει τα αρχιτεκτονικά στοιχεία μιας...

Το ξεθωριασμένο ξενοδοχείο της Κορίνθου που αποκαλύπτει τα αρχιτεκτονικά στοιχεία μιας ιδιοφυΐας

359

Αυτό το κάπως ξεθωριασμένο ξενοδοχείο κοντά στη διώρυγα της Κορίνθου αποκαλύπτει τα αρχιτεκτονικά στοιχεία μιας ιδιοφυΐας

Όταν η αρχιτεκτονική συναντά τη μουσική

Ένα παραγνωρισμένο μπρουταλιστικό στολίδι, το ξενοδοχείο Isthmia Prime Hotel, κοντά στη διώρυγα της Κορίνθου, χτίστηκε στα τέλη της δεκαετίας του 1960 από δύο φίλους, τον συνθέτη Γιάννη Ξενάκη και τον πολεοδόμο Πάνο Σπηλιωτάκο.

Ο Ξενάκης ήταν έλληνας καλλιτέχνης και συνθέτης με πτυχίο μηχανικού. Ξεφεύγοντας από τη φρίκη του ελληνικού εμφυλίου πολέμου το 1947, εργάστηκε υπό τον αρχιτέκτονα Le Corbusier στο Παρίσι. Ο Ξενάκης βοήθησε στο σχεδιασμό των έργων Unite D’Habitation και Couvent De La Tourette, δύο από τα πιο αναγνωρισμένα μνημεία της μπρουταλιστικής αρχιτεκτονικής παγκοσμίως.

Ήταν κατά τη διάρκεια εκείνης της περιόδου όταν ο Ξενάκης συνειδητοποίησε πόσο πολύ η μουσική και η αρχιτεκτονική διασταυρώνονται, ειδικά στα κοινά μοτίβα που μπορούν να εξερευνηθούν μέσω του λογισμού και της γεωμετρίας. Θεώρησε ότι οι ίδιοι τόνοι και οι καμπύλες που βρέθηκαν στα σχέδια του Le Corbusier θα μπορούσαν να βρουν εφαρμογή στις μουσικές συνθέσεις.

Εμπνευσμένος από τους δομικούς υπολογισμούς του Le Corbusier, συνέθεσε το Metastaseis το 1955. Ήταν ένα πείραμα που εφάρμοζε μαθηματικές αρχές από τις θεωρίες του χώρου και του χρόνου του Αϊνστάιν, την ακολουθία Φιμπονάτσι και τη Χρυσή Τομή στη μουσική σύνθεση. Ο πειραματισμός του Ξενάκη κορυφώθηκε με τη σχεδίαση του εκπληκτικού περιπτέρου της Philips στην Expo 58 στις Βρυξέλλες.

Τα υπερβολικά παραβολοειδή σχήματα μέσα στην παράξενη κατασκευή σχεδιάστηκαν για να συνοδεύουν και να ενισχύουν την παράσταση στο εσωτερικό της, μια οπτικοακουστική πανδαισία που περιλάμβανε ένα καλειδοσκόπιο φώτων και χρωμάτων πάνω σε ένα soundtrack πειραματικής μουσικής.

Σύμφωνα με το Atlas Obscura, μπορείτε να δείτε λίγη από την ιδιοφυΐα και την κλασική φιλοσοφία του Ξενάκη να εισχωρεί στο ξενοδοχείο. Δανειζόμενο από τη μακρά ελληνορωμαϊκή παραθεριστική κληρονομιά της περιοχής, το μοντερνιστικό ξενοδοχείο αντανακλά τη στάση ενός diversorium (ρωμαϊκό πανδοχείο στην άκρη του δρόμου).

Τέτοια επιβλητικά κτίρια θα ήταν συνηθισμένο θέαμα για τους επισκέπτες των δημοφιλών ιαματικών πηγών στα κοντινά Θέρμαι (σημερινό Λουτράκι) στην αρχαιότητα. Αρκετές κλασικές βίλες, λουτρά και βοηθητικά κτίρια έχουν ανακαλυφθεί στην περιοχή με την πάροδο των χρόνων.

Η εντυπωσιακή αρχιτεκτονική του Isthmia Prime

Isthmia Prime Hotel

Η κιονοστοιχία της κύριας εισόδου του Isthmia Prime, που εμφανίζει 12 τσιμεντένιους κίονες, φαίνεται να είναι εμπνευσμένη από τη δωρική τάξη του ναού του Απόλλωνα. Η κιονοστοιχία στηρίζει ένα τριώροφο συγκρότημα κατοικιών, του οποίου τα λοξά διατεταγμένα δωμάτια μεγιστοποιούν την εκπληκτική θέα στον Κορινθιακό Κόλπο.

Τα τριγωνικά προπύλαια από σκυρόδεμα στην επίπεδη οροφή παραπέμπουν στα ανθέμια της κλασικής αρχιτεκτονικής. Πρόκειται για τις διακοσμητικές παλμέτες που παρατηρούνται συχνά στις μαρκίζες των αρχαίων ελληνικών και ρωμαϊκών κτιρίων. Τα τριγωνικά σχήματα είναι τόσο διακοσμητικά όσο και λειτουργικά στη σύγχρονη χρήση τους στο χώρο. Μεγιστοποιούν την ποσότητα του ηλιακού φωτός μέσα από τα παράθυρα.

Το Isthmia Prime είναι ένα κομψό, αν και κάπως παραγνωρισμένο παράδειγμα αυτών των κλασικών και καλλιτεχνικών παραδόσεων, το οποίο συνδέεται με την πολιτιστική κληρονομιά του τόπου χάρη στη διακριτική λαμπρότητα του δημιουργού του.

Κατά τη διάρκεια της δεκαετίας του 1970, το αστραφτερό μοντερνιστικό ξενοδοχείο υποδέχτηκε πλήθος τοπικών και διεθνών διασημοτήτων. Μεταξύ αυτών ήταν μέλη της ελληνικής και της ισπανικής βασιλικής οικογένειας, συνθέτες όπως ο Μίκης Θεοδωράκης και ένας γαλαξίας ηθοποιών, τραγουδιστών και πολιτικών.