Φίδι βόας έκανε βόλτες σε αγροτικό δρόμο…! τον εντόπισε αγρότης -Bίντεο

72

Έναν Ελληνικό βόα 60 περιπου εκατοστά, εντόπισε ο αγρότης Άρης Τσιρίκος από τα Λευκάκια σε τοποθεσία στην περιοχή του Δήμου Ναυπλιέων στην Αργολίδα την Πέμπτη 30 Αυγούστου 2018.

Ο βόας περιφέρονταν σε αγροτικό δρόμο με κίνδυνο να τον πατήσει κάποιο αμάξι. Ο αγρότης μάζεψε το άκακο φίδι και το άφησε και πάλι ελεύθερο κοντά στο φυσικό του περιβάλλον.

Οι ελληνικοί βόες είναι μικρότεροι συγκριτικά με τους ποικιλόχρωμους των τροπικών ειδών και ονομάζονται «βόες της άμμου».

Στην Ευρώπη εξαπλώνεται μόνο ένα είδος βόα, το οποίο λέγεται και ερημόφιδο ή λουρίτης (Eryx jaculus), το οποίο είναι ελάχιστα γνωστό αφού αποφεύγει να εμφανίζεται, ζει υπογείως σε στοές και στην επιφάνεια βυθίζεται σε χαλαρό χώμα ή άμμο ή τρυπώνει ανάμεσα σε πέτρες.

Ο Ελληνικός βόας είναι ένα σχετικά μικρό φίδι με το μήκος του να φτάνει περίπου το ένα μέτρο. Απαντάται σε περιοχές με χαμηλή βλάστηση (θαμνώνες, λιβάδια, καλλιέργειες, με αμμώδες και πετρώδες υπόστρωμα) και δραστηριοποιείται την ημέρα και πάντα υπογείως, εκτός από την αναπαραγωγική περίοδο που εκτίθεται και στην επιφάνεια του εδάφους.

Γεννά νεαρά άτομα αφού τα θηλυκά άτομα «κρατούν» τα αυγά στην κοιλιά τους μέχρι και την εκκόλαψη. Η διατροφή του βασίζεται στα μικρά θηλαστικά, στα πουλιά και τις σαύρες και στα έντομα, τα οποία σκοτώνει με περίσφιξη.

Θεωρείται σπάνιο είδος και προστατεύεται με τη σύμβαση της Βέρνης.

Πηγή: argolikeseidhseis.gr

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here