Πέμπτη, 18 Ιουλίου, 2024

Αρχική ΚΟΙΝΩΝΙΚΑ Φωτιά: Εμπρηστικές «βόμβες» τα ακαθάριστα οικόπεδα – Σαρωτικοί έλεγχοι σε όλη τη...

Φωτιά: Εμπρηστικές «βόμβες» τα ακαθάριστα οικόπεδα – Σαρωτικοί έλεγχοι σε όλη τη χώρα και μεγάλα πρόστιμα

17
Δεκάδες είναι τα ακαθάριστα οικόπεδα σε εγκαταλελειμμένα σπίτια, τα ξερά χόρτα και τα σκουπίδια. Ένα εκρηκτικό μείγμα, που αποτελεί πραγματική απειλή για τους κατοίκους.

Οι πολύ υψηλές θερμοκρασίες που επικρατούν αυτές τις μέρες αυξάνουν τον κίνδυνο για εκδήλωση φωτιάς με μια μόνο σπίθα.

Και ενώ η προθεσμία για χιλιάδες ιδιοκτήτες ακινήτων εκπνέει, πολλά είναι ακόμη τα ακαθάριστα οικόπεδα, γεμάτα κλαδιά και μπάζα, τα οποία αποτελούν «εμπρηστικές βόμβες» για πολλές περιοχές.

Μία βόλτα όμως από την Βαρυμπόμπη είναι αρκετή για να καταλάβει κανείς ότι ο κίνδυνος εκδήλωσης πυρκαγιάς είναι πιο ορατός από ποτέ.

Δεκάδες ακαθάριστα οικόπεδα σε εγκαταλελειμμένα σπίτια, ξερά χόρτα και σκουπίδια είναι ένα εκρηκτικό μείγμα, που αποτελεί πραγματική απειλή για τους κατοίκους της περιοχής.

«Ξαναχτίζουμε το σπίτι μας ενώ ακριβώς απέναντι υπάρχουν ακαθάριστα. Δεν συμμορφώνεται κανένας, δυστυχώς», δηλώνει αγανακτισμένη στο MEGA, η ένοικος ενός σπιτιού, που το καλοκαίρι του 2021 είχε καεί ολοσχερώς από την μεγάλη φωτιά.

Οι μνήμες νωπές, οι καταστροφές ανυπολόγιστες και το φετινό καλοκαίρι δύσκολο. Παρότι η χώρα βρίσκεται στο «κόκκινο» και η Πυροσβεστική σε συναγερμό κάποιοι ασυνείδητοι εξακολουθούν να ανάβουν φωτιά στην ύπαιθρο, αδιαφορώντας για τις ολέθριες συνέπειες.

Μπαράζ προστίμων και συλλήψεις από την Πυροσβεστική

Σύμφωνα με τα στοιχεία της Πυροσβεστικής, τις τελευταίες ημέρες έχουν πραγματοποιηθεί αρκετές συλλήψεις σε όλη τη χώρα για δασικές πυρκαγιές ενώ έχουν επιβληθεί και τσουχτερά πρόστιμα.

Συγκεκριμένα, από τις 20 έως τις 23 Ιουνίου πραγματοποιήθηκαν 12 συλλήψεις και επιβλήθηκαν 25.000€ σε πρόστιμα.

Στην παραλία του Αγίου Νικολάου, στα Σπάτα επιβλήθηκε στις 23 Ιουνίου πρόστιμο αξίας 3.000€ σε ημεδαπό, ο οποίος προχώρησε στη ρίψη βεγγαλικών.

Επίσης, διοικητικό πρόστιμο αξίας 1.875€ επιβλήθηκε στις 22 Ιουνίου σε ημεδαπό, ο οποίος προέβη σε χρήση ψησταριάς εντός δασικής έκτασης, στον οικισμό Κεραμωτής, του Δήμου Νέστου, στην Καβάλα.

Στη Θάσο ένα ακόμη άτομο προχώρησε στη καύση υπολειμμάτων καλλιεργειών και από ανακριτικούς υπαλλήλους του Π.Κ. Θάσου του επιβλήθηκε και πρόστιμο 1.687,5€.

Σε άλλη περίπτωση, στις 20 Ιουνίου, συνελήφθη στο πλαίσιο της αυτόφωρης διαδικασίας, από ανακριτικούς υπαλλήλους της Π.Υ. Μυτιλήνης, ημεδαπός, για πυρκαγιά που προκλήθηκε κατά την εκτέλεση θερμών εργασιών σε αγροτική έκταση και του επιβλήθηκε διοικητικό πρόστιμο αξίας 4.125€.

Στην Ηλεία, επίσης στις 23 Ιουνίου, συνελήφθη από ανακριτικούς υπαλλήλους της Π.Υ. Πύργου, ημεδαπός, ο οποίος προέβη σε καύση ξηρών χόρτων εντός μεταλλικού βαρελιού προκαλώντας φωτιά. Του επιβλήθηκε διοικητικό πρόστιμο αξίας 4.150,78€.

Στις 30 Ιουνίου εκπνέει η προθεσμία για τα ακαθάριστα οικόπεδα

Σημειώνεται ότι οι ιδιοκτήτες ακινήτων μπορούν μέχρι και τις επόμενες έξι ημέρες να προχωρήσουν στις απαραίτητες δηλώσεις για τα ακαθάριστα οικόπεδά τους – στην ειδική ψηφιακή πλατφόρμα με τον τίτλο «Ακαθάριστα Οικόπεδα»- καθώς την Κυριακή 30 Ιουνίου 2024, «εκπνέει» επισήμως η προθεσμία, ύστερα από την παράταση που δόθηκε από το υπουργείο Κλιματικής Κρίσης και Προστασίας.

Από τη διεύθυνση αντιμετώπισης εγκλημάτων εμπρησμού έχει ζητηθεί να γίνει έρευνα σχετικά με το ποιοι έριξαν τα πυροτεχνήματα στην Πάρνηθα

Σύμφωνα με το θεσμικό πλαίσιο υποχρέωση να καθαρίζουν τα οικόπεδα έχουν ιδιοκτήτες, νομείς, επικαρπωτές, μισθωτές ή υπομισθωτές, οικοπεδικών και λοιπών ακάλυπτων χώρων, που βρίσκονται σε:

  • Περιοχές εντός εγκεκριμένων ρυμοτομικών σχεδίων
  • Περιοχές εντός ορίων οικισμών χωρίς εγκεκριμένο ρυμοτομικό σχέδιο
  • Εκτάσεις που βρίσκονται εντός ακτίνας 100 μέτρων από τα όρια των ρυμοτομικών σχεδίων μετά από ενημέρωση της δασικής υπηρεσίας
  • Εκτός σχεδίου γήπεδα με κτήρια, για τις εκτάσεις, που δεν υπάγονται στις διατάξεις της δασικής υπηρεσίας, σύμφωνα με τον δασικό χάρτη της περιοχής και κατόπιν ενημέρωσης της δασικής υπηρεσίας.

Οι υπόχρεοι πρέπει να απομακρύνουν:

  • Τα ξερά και σπασμένα δέντρα και κλαδιά και τα κλαδιά που βρίσκονται σε άμεση επαφή με κτίσμα.
  • Χρειάζεται να απομακρύνουν την καύσιμη φυτική ύλη που βρίσκεται στην επιφάνεια του εδάφους όπως: ξερά φύλλα, ξερά χόρτα, ξερά κλαδιά.
  • Χρειάζεται να προβούν σε κόψιμο των κλαδιών της βάσης της κόμης των δέντρων και αύξηση του ύψους έναρξής της από την επιφάνεια του εδάφους, ανάλογα με την ηλικία και το είδους του δέντρου.
  • Πρέπει να προχωρήσουν σε αραίωση της θαμνώδους βλάστησης (χόρτων) ως προς την κάλυψη του εδάφους.
  • Επιπλέον, πρέπει να προβούν σε απομάκρυνση τυχόν άλλων εγκαταλελειμμένων καυστών, αναφλέξιμων, εκρήξιμων ή εύφλεκτων υλικών, αντικειμένων και απορριμμάτων αλλά κι ασφαλή συλλογή όλων των απορριμμάτων. Αν το οικόπεδο ανήκει σε πάνω από έναν ιδιοκτήτες, αρκεί να κάνει ένας δήλωση καθαρισμού.