Χαμηλά η συμμετοχή στις εκλογές – Λίγο πάνω από το 40% στις 16.30- Oι περιοχές με τη μεγαλύτερη αποχή

2038
Στιγμιότυπο από την εκλογική διαδικασία σε εκλογικό τμήμα της Αθήνας, Κυριακή 25 Ιουνίου 2023. (ΜΙΧΑΛΗΣ ΚΑΡΑΓΙΑΝΝΗΣ/EUROKINISSI)

Εκλογές: Έως τις 16.30 προσήλθε στις κάλπες το 40,77% του εκλογικού σώματος, ήτοι 3.564.116 ψηφοφόροι, ποσοστό μειωμένο κατά 7,99% σε σχέση με την αντίστοιχη ώρα μέτρησης των εκλογών της 21 ης Μαΐου.

Το ποσοστό αυτό προκύπτει από τα στοιχεία που απέστειλαν στη βάση δεδομένων του Υπουργείου Εσωτερικών οι δικαστικοί αντιπρόσωποι 18.920 εκλογικών τμημάτων σε σύνολο 21.634, ποσοστό που αντιστοιχεί στο 87,5%, κάνοντας χρήση του Συστήματος Ασφαλούς Μετάδοσης (SRT) της
SingularLogic.

Μεγαλύτερη συμμετοχή

Σύμφωνα με την ενημέρωση του Γενικού Γραμματέα Εσωτερικών και Οργάνωσης, κ. Μιχάλη Σταυριανουδάκη, τα υψηλότερα ποσοστά συμμετοχής σημειώθηκαν στον Β1 Βόρειο Τομέα Αθηνών, στη Β’ Θεσσαλονίκης, στην Ανατολική Αττική, στη Φθιώτιδα, στον Β3 Νότιο Τομέα Αθηνών και στο Ηράκλειο Κρήτης.

Μεγαλύτερη αποχή

Στον αντίποδα, χαμηλότερη είναι η συμμετοχή στην Κεφαλονιά, στην Ευρυτανία, στη Λακωνία, στη Λευκάδα και στη Φλώρινα. Συγκεκριμένα, η μεγαλύτερη μέχρι τώρα συμμετοχή σημειώνεται στον Β1 Βόρειο Τομέα Αθηνών (48,13%) και η μικρότερη στη Φλώρινα (25%).

Οι πρώτες ενημερώσεις
Στο 29,13% ήταν ως το μεσημέρι (13:30) η συμμετοχή στην εκλογική διαδικασία σύμφωνα με την ενημέρωση του Γ. Γ του υπουργείου Εσωτερικών. Στο 2,4% είναι η διαφορά ως προς την συμμετοχή από την προηγούμενη εκλογική διαδιαδικασία της 21ης Μαΐου. Η μεγαλύτερη συμμετοχή στο 33,52% ήταν στο Ηράκλειο και η χαμηλότερη στο 17,03% στη Φλώρινα.

Όπως είπε συγκεκριμένα ο κ. Μιχάλης Σταυριανουδάκης, “από 18. 794 εκλογικά τμήματα, δηλαδή ένα ποσοστό που προσεγγίζει το 87% των εκλογικών τμημάτων, η συμμετοχή είναι στο 29,13% και εδώ έχουμε τη δυνατότητα να το συγκρίνουμε με το αποτέλεσμα του Μαΐου όπου ήταν 31,52%. Δηλαδή βλέπουμε μία διαφορά της τάξεως του 2,4%. Είναι μια διαφορά η οποία μπορεί να αξιολογηθεί ότι δεν είναι και πολύ μεγάλη σε σχέση με τις προηγούμενες εκλογές. Αυτό θα το δείξει και η πορεία.

Οι περιοχές οι οποίες έχουν τη μεγαλύτερη συμμετοχή είναι το Ηράκλειο, η Φθιώτιδα, η Β΄ Θεσσαλονίκης, ο Βόρειος τομέας των Αθηνών, η Ανατολική Αττική και η Λάρισα.

Από πλευράς μειωμένης συμμετοχής είναι η Φλώρινα, η Κεφαλλονιά, η Ευρυτανία, η Λακωνία και η Λευκάδα.

Αν δούμε την απόσταση μεταξύ πρώτου και τελευταίου θα δούμε ότι ο τελευταίος είναι στο 17, 03% συμμετοχή και ο πρώτος είναι στο 33 52%.

Υπάρχει δηλαδή μεγάλη απόκλιση σε περιοχές, οι πιο πολλές είναι νησιωτικές ή είναι απομακρυσμένες περιοχές.

Η επόμενη ενημέρωση θα είναι στις 17:00 η ώρα που θα είναι και η τελευταία και θα έχουμε την τελική προσέγγιση ως προς τη συμμετοχή.

Η συμμετοχή, το τελικό αποτέλεσμα των αποδήμων πλησίασε το 70% έχοντας ψηφίσει περίπου 17300 σε ένα σύνολο 25.500. Έκλεισαν όλα τα εκλογικά, Έχουμε άρα το συνολικό αποτέλεσμα και η υψηλή συμμετοχή. ΑΝ σκεφτούμε ότι είναι μια διαδικασία που για δεύτερη φορά και ορισμένοι από τους απόδημους χρειαζόταν να διανύσουν εκατοντάδες χιλιόμετρα σε κάποιες περιπτώσεις για να μπορέσουν να ψηφίσουν”.