Χαμόγελα Μητσοτάκη – Ερντογάν και στο δείπνο: Έκλεισαν και τα επόμενα τρία ραντεβού

11

Χαμόγελα Μητσοτάκη – Ερντογάν και στο δείπνο: Έκλεισαν και τα επόμενα ραντεβού…

Ολοκληρώνεται η επίσκεψη του πρωθυπουργού στην Τουρκία. Η ελληνική πλευρά εστιάζει στα θετικά , παρά τις διαφωνίες, καθώς παραμένουν ανοιχτοί οι δίαυλοι επικοινωνίας.

Θετική είναι η πρώτη αποτίμηση της επίσκεψης του πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη, στην Τουρκία και της συνάντησης με τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, από την ελληνική πλευρά.

Η συνάντηση των δύο ηγετών, στην οποία από ελληνικής πλευράς συμμετείχαν επίσης ο υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Γεραπετρίτης και η διπλωματική σύμβουλος του πρωθυπουργού, Άννα Μαρία Μπούρα, κράτησε μιάμιση ώρα και σύμφωνα με πληροφορίες η συζήτηση πραγματοποιήθηκε σε καλό κλίμα.

Οι ίδιες πληροφορίες ανέφεραν ότι συζητήθηκαν θέματα διμερούς και διεθνούς ατζέντας, όπως η κατάσταση στη Μέση Ανατολή, οι τελευταίες εξελίξεις στη Γάζα και στην Ουκρανία.

Οι δύο ηγέτες αναγνώρισαν την πρόοδο που έχει επιτευχθεί στις διμερείς σχέσεις τους τελευταίους μήνες και είναι σημαντικό ότι παρά τις διαφορές, εστίασαν στα θετικά, αναφέρουν οι ίδιες πηγές.

Είναι ενδιαφέρον άλλωστε ότι ο κ. Ερντογάν απέφυγε να ανοίξει συζήτηση για τα καυτά θέματα όπως η οριοθέτηση ΑΟΖ, ούτε προκάλεσε με νέες αναφορές σε “γκρίζες ζώνες” στο Αιγαίο και για τα θαλάσσια πάρκα. Φρόντισε όμως να κάνει νέα αναφορά σε “τουρκική” μειονότητα, με τον κ. Μητσοτάκη να απαντά με επίκληση στη συνθήκη της Λωζάνης. Επέμεινε δε στη μετατροπή της Μονής της Χώρας σε τζαμί, διαβεβαιώνοντας ότι ως μνημείο θα παραμείνει επισκέψιμο. Ενώ επέλεξε να κάνει διάλογο εκτός κειμένου με τον Έλληνα πρωθυπουργό σχετικά με το εάν η Χαμάς αποτελεί ή όχι τρομοκρατική οργάνωση.

Χαμόγελα Μητσοτάκη – Ερντογάν και στο δείπνο…