Χρ.Δήμας: “Ενισχύουμε τους Ελεύθερους Επαγγελματίες στα χωριά μας”

4

Η Κυβέρνηση προχωρά σε μία νέα φορολογική ρύθμιση για ελεύθερους επαγγελματίες δημοτικών κοινοτήτων με έως και 1.500 κατοίκους, προκειμένου να ενισχύσουμε την ελληνική περιφέρεια και να τονώσουμε την οικονομία περιοχών της επικράτειας, που βρίσκονται μακριά από τα φώτα του τουρισμού και των μεγάλων αστικών κέντρων.

Η νέα ρύθμιση προβλέπει σημαντικές φοροελαφρύνσεις του τεκμαρτού φορολογητέου εισοδήματος των ελεύθερων επαγγελματιών, σε περιοχές που υπολογίζεται ότι διαμένει περίπου το 18% του πληθυσμού της χώρας.

Συγκεκριμένα, ορίζεται μείωση ύψους 50% του φορολογητέου εισοδήματος ελεύθερων επαγγελματιών, οι οποίοι έχουν ως έδρα αλλά και ως μόνιμη κατοικία, δημοτικές κοινότητες της περιφέρειας με έως και 1.500 κατοίκους, ενώ μέχρι πρότινος η εν λόγω ρύθμιση αφορούσε δημοτικές κοινότητες που δεν ξεπερνούσαν τους 500 κατοίκους.

Η νέα ρύθμιση αφορά πλέον το 89,1% των δημοτικών κοινοτήτων. Επωφελούνται, δηλαδή, όχι μόνο χιλιάδες ατομικές επιχειρήσεις, αλλά και μειονεκτούσες περιοχές της ηπειρωτικής Ελλάδας, οι οποίες δεν έχουν επωφεληθεί από τον τουρισμό ή έχουν συρρικνωθεί λόγω των επιπτώσεων της αστικοποίησης.

Σύμφωνα με στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ, όπως προκύπτει από τη μεταβολή της συγκέντρωσης του πληθυσμού ανά περιφερειακή ενότητα μεταξύ 2011-2021, το ποσοστό συγκέντρωσης του πληθυσμού στα δύο μεγάλα αστικά κέντρα αυξήθηκε τη δεκαετία 2011-2021, με αποτέλεσμα το 46% του συνολικού πληθυσμού (49% του οικονομικά ενεργού πληθυσμού) να κατοικεί σε Αττική και Θεσσαλονίκη. Αντιθέτως, στην ηπειρωτική Ελλάδα, το Βόρειο Αιγαίο, και τα Επτάνησα, η συγκέντρωση του πληθυσμού μειώθηκε, με εξαίρεση το Νότιο Αιγαίο και την Κρήτη, όπου το ποσοστό συγκέντρωσης του πληθυσμού παρουσιάζει πολύ μικρές αυξητικές τάσεις.

Το δημοσιονομικό κόστος της νέας φορολογικής ρύθμισης υπολογίζεται στα 25,9 εκατ. €, πρόκειται όμως να αποφέρει πολλά οφέλη και να λειτουργήσει ως μοχλός περιφερειακής ανάπτυξης, δίνοντας κίνητρο στους ελεύθερους επαγγελματίες να παραμείνουν στον τόπο τους και να συνεισφέρουν στην ενίσχυση, τόσο της τοπικής, όσο και της εθνικής οικονομίας από κάθε σημείο της χώρας. Πρόκειται, δηλαδή για ένα μέτρο που έρχεται να ανακουφίσει πολλούς επιτηδευματίες απομονωμένων περιοχών και να βελτιώσει σημαντικά την οικονομία και το βιοτικό τους επίπεδο.

Για τον λόγο αυτό, στο παρόν μέτρο θα υπάρξουν δικλείδες ασφαλείας, ώστε να αποφευχθούν τυχόν αδικίες και να αποτραπεί η εκμετάλλευση μιας παρέμβασης που έχει ως στόχο να στηρίξει τους κατοίκους μικρών και απομονωμένων δημοτικών κοινοτήτων.

Σε αυτή την κατεύθυνση θα εξαιρεθούν δημοτικές κοινότητες των περιφερειακών ενοτήτων Αττικής (εκτός της περιφερειακής ενότητας Νήσων) και Θεσσαλονίκης, λόγω της εγγύτητάς τους στα δύο μεγάλα αστικά κέντρα της χώρας.

Η αλλαγή αυτή αποτελεί κρίσιμο παράγοντα βιωσιμότητας των ατομικών επιχειρήσεων, και κατ’ επέκταση, πολλών νοικοκυριών της επαρχίας, που δεν έχουν επωφεληθεί από τον τουρισμό και από τις ευκαιρίες των μεγάλων αστικών κέντρων.

Παράλληλα, όμως, λειτουργεί και ως κίνητρο προσέλκυσης πολλών επιτηδευματιών που είχαν μεταφερθεί σε γειτονικές, μεγαλύτερες περιοχές, ή ακόμα και σε αστικά κέντρα, προκειμένου να καλύψουν τις οικονομικές τους ανάγκες. Έτσι, η νέα ρύθμιση αποτελεί ένα μέτρο που έχει ως μακροπρόθεσμο στόχο και την λύση του δημογραφικού προβλήματος.

Με τη νέα φορολογική ρύθμιση η Πολιτεία επιδιώκει να αναστρέψει το φαινόμενο της συγκέντρωσης του πληθυσμού σε αστικά κέντρα και της συρρίκνωσης απομακρυσμένων περιοχών.

Θέλουμε να δώσουμε κίνητρα τόσο στους κατοίκους ορεινών, μη τουριστικών, και απομακρυσμένων περιοχών της επικράτειας, αλλά και να προσελκύσουμε επαγγελματίες σε κρίσιμους τομείς, όπως η εκπαίδευση, η υγεία και η δημόσια διοίκηση, όπου η παρουσία τους είναι απαραίτητη για τη λειτουργία κάθε δημοτικής κοινότητας.