Χωρίς δικαιώματα πλήρους κράτους μέλους του ΟΗΕ παραμένει η Παλαιστίνη – «Εξηγήσεις» της ελληνικής κυβέρνησης προς ΗΠΑ και Ισραήλ

11

Χωρίς δικαιώματα πλήρους κράτους μέλους του ΟΗΕ, παραμένει η Παλαιστίνη, μετά την σημερινή Γενική Συνέλευση του Οργανισμού. Αν και υποστηρίχθηκε με συντριπτική..

Χωρίς δικαιώματα πλήρους κράτους μέλους του ΟΗΕ, παραμένει η Παλαιστίνη, μετά την σημερινή Γενική Συνέλευση του Οργανισμού. Αν και υποστηρίχθηκε με συντριπτική πλειοψηφία το αίτημα των Παλαιστινίων για ένταξή τους, ως πλήρες μέλος, στον Οργανισμό, το ψήφισμα της Γενικής Συνέλευσης, έχει συμβολικό χαρακτήρα δεδομένου ότι οι ΗΠΑ αναμένεται να ασκήσουν βέτο όταν συζητηθεί στο Συμβούλιο Ασφαλείας.

Χωρίς δικαιώματα πλήρους κράτους μέλους του ΟΗΕ παραμένει η Παλαιστίνη

Με το σημερινό ψήφισμα δίνονται ορισμένα μόνο δικαιώματα στους Παλαιστίνιους, που θα ισχύσουν από τον Σεπτέμβρη του 2024, όπως μια έδρα μεταξύ των μελών του ΟΗΕ στην αίθουσα της Γενικής Συνέλευσης. Παρόλα αυτά, το ψήφισμα δεν αναγνωρίζει την Παλαιστίνη ως κράτος μέλος, και δεν της δίνει τα δικαιώματα του κράτους μέλους, όπως το δικαίωμα ψήφου.

Το ψήφισμα που αναγνωρίζει ότι οι Παλαιστίνιοι πληρούν τα κριτήρια για να γίνουν μέλος και θα έπρεπε «να ενταχθούν στον Οργανισμό», δίνοντάς τους και ορισμένα πρόσθετα δικαιώματα ως «παρατηρητές», συγκέντρωσε 143 ψήφους υπέρ, 9 κατά και 25 αποχές. Μεταξύ των εννέα που το καταψήφισαν ήταν οι ΗΠΑ, το Ισραήλ, η Ουγγαρία, η Αργεντινή και η  Τσεχία. Απείχαν, μεταξύ άλλων, η Βρετανία και η Γερμανία, ο Καναδάς, η Σουηδία και η Ολλανδία.

ΔΕΊΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Ο Απόστολος Παπαφωτίου: Παρουσίαση του 4ου βιβλίου του «ΤΟ TERRITORIO ΤΗΣ ΚΟΡΙΝΘΟΥ ΚΑΙ Η ΒΕΝΕΤΙΚΗ ΥΔΑΤΟΓΕΦΥΡΑ ΣΤΟ ΠΟΤΑΜΙ ΡΑΧΙΑΝΙ ΤΟΥ ΑΣΣΟΥ ΚΟΡΙΝΘΙΑΣ

Η Γενική Συνέλευση επιστρέφει έτσι το αίτημα στο Συμβούλιο Ασφαλείας και του συνιστά «να επανεξετάσει το θέμα ευνοϊκά». Παρόλα αυτά ήδη έχει ξεκαθαριστεί ότι οι ΗΠΑ, θα ασκήσουν βέτο, κουρελιάζοντας και με αυτόν τον τρόπο ακόμα και όσα υποκριτικά αναμασά η κυβέρνηση του Τζο Μπάιντεν για τις «ανθρωπιστικές ευαισθησίες» και τις «εκκλήσεις για αυτοσυγκράτηση» στο κράτος-τρομοκράτη του Ισραήλ.

Αξιοσημείωτη, είναι πάντως και η στάση της ελληνικής κυβέρνησης, η οποία κάτω από την κατακραυγή του λαού και της νεολαίας της χώρας μας, αναγκάστηκε να υπερψηφίσει το ψήφισμα, σπεύδοντας όμως, με αισχρά επιχειρήματα να δικαιολογηθεί προς τις ΗΠΑ και το Ισραήλ. Σύμφωνα λοιπόν με δημοσιεύματα κυβερνητικά στελέχη έσπευσαν να «διαβεβαιώσουν» ότι η θετική ψήφος δεν σημαίνει αναγνώριση παλαιστινιακού κράτους στον ΟΗΕ, ούτε συνιστά διμερή αναγνώριση. Άλλωστε, το ζήτημα της αναγνώρισης από την Ελλάδα του Παλαιστινιακού κράτους, σύμφωνα με την ομόφωνη απόφαση της Ελληνικής Βουλής από το 2015, είναι ένα θέμα που μόνο το ΚΚΕ σταθερά αναδεικνύει και όλες οι κυβερνήσεις μέχρι σήμερα αρνούνται να πράξουν.

Πηγή