Σάββατο, 3 Ιουνίου, 2023

Αρχική ΠΟΛΙΤΙΚΗ Ψηφίστηκε από ΝΔ και ΠΑΣΟΚ η τροπολογία για το ναζιστικό μόρφωμα Κασιδιάρη

Ψηφίστηκε από ΝΔ και ΠΑΣΟΚ η τροπολογία για το ναζιστικό μόρφωμα Κασιδιάρη

980

Με τις ψήφους της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ ψηφίστηκε η τροπολογία που εμφανίζεται από την κυβέρνηση τάχα ως «ανάχωμα» στο ναζιστικό μόρφωμα Κασιδιάρη. Παρά τον προεκλογικό κουρνιαχτό που σήκωσαν η ΝΔ και ο ΣΥΡΙΖΑ, δεν κρύβονται οι ευθύνες τους, καθώς τα τέσσερα χρόνια που κυβέρνησαν άφησαν να «σέρνεται» αντί να ολοκληρωθεί η δίκη της εγκληματικής φασιστικής οργάνωσης της Χρυσής Αυγής.

Σφοδρή πολιτική αντιπαράθεση προκάλεσε η νέα τροπολογία της κυβέρνησης για «μπλόκο» στο κόμμα Κασιδιάρη στη διάρκεια της τελευταίας συνεδρίασης της Βουλής πριν τις εκλογές.

Με ευρεία πλειοψηφία πέρασε αργά το βράδυ της Τρίτη στη Βουλή η συμπληρωματική τροπολογία του υπουργείου Εσωτερικών – με την οποία επιχειρεί να μπλοκάρει την εκλογική κάθοδο του καταδικασμένου για συμμετοχή σε εγκληματική οργάνωση, Ηλία Κασιδιάρη στις εκλογές.

Η τροπολογία έρχεται να συμπληρώνει τις διατάξεις σχετικά με τον έλεγχο από το Α1 Τμήμα του Αρείου Πάγου των προϋποθέσεων συμμετοχής των συνδυασμών στις εθνικές εκλογές και προβλέπει πως αυτός ο έλεγχος δεν θα γίνεται από μία πενταμελή Επιτροπή του Τμήματος αλλά από το σύνολο των ανώτατων δικαστικών που μετέχουν σε αυτό.

Κι αυτό προκειμένου -όπως αναγράφεται στην αιτιολογική έκθεση- να διασφαλίζονται «τα αυξημένα εχέγγυα αμεροληψίας και απροσωπόληπτης κρίσης».

Υπέρ της προωθούμενης διάταξης ψήφισαν εκτός της ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ, το οποίο διατήρησε τις επιφυλάξεις του, έκρινε ωστόσο πως στην παρούσα συγκυρία προέχει η απαγόρευση της καθόδου Κασιδιάρη στις εκλογές.

Στον αντίποδα ο ΣΥΡΙΖΑ έκανε λόγο για αντισυνταγματικότητα και απείχε από την ψηφοφορία, ενώ τα υπόλοιπα κόμματα της αντιπολίτευσης (ΚΚΕ, Μέρα25 και ΕΛΛΥΣΗ) καταψήφισαν.

«Μπρα ντε φερ» στην Βουλή με φόντο την ψήφιση της τροπολογίας

Νωρίτερα, ο εισηγητής της τροπολογίας και υπουργός Εσωτερικών, Μάκης Βορίδης, κάλεσε όλα τα κόμματα να συσπειρωθούν απέναντι στο φασισμό και επιτέθηκε στον ΣΥΡΙΖΑ τον οποίο κατηγόρησε ότι κλείνει το μάτι στην ακροδεξιά.

«Θυσιάζετε την στρατηγική στόχευση που έπρεπε να έχουμε όλοι μαζί ώστε το μήνυμα να είναι καθαρό χωρίς ερωτηματικά χωρίς αστερίσκους χωρίς υποσημειώσεις. Ότι όλοι μαζί έπρεπε να πούμε ότι οι εγκληματίες δεν μπορούν να παριστάνουν τους πολίτικους αρχηγούς και τα πολιτικά κόμματα».

Από την πλευρά του, ο Αλέξης Τσίπρας κατηγόρησε την κυβέρνηση «για θεσμικές και συνταγματικές ακροβασίες», ενώ ξεκαθάρισε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ δεν θα στηρίξει μια τροπολογία, τονίζοντας ότι στις επερχόμενες εκλογές ο λαός θα αποδείξει με την ψήφο του ότι είναι απέναντι στον φασισμό.

«Γίνεστε οι καλύτεροι χορηγοί της ακροδεξιάς και του Κασιδιάρη. Ένα λάθος δεν διορθώνεται με επιμονή στο λάθος και θεσμικές ακροβασίες που απειλούν να βάλουν την αστική τάξη σε περιπέτειες και να τροφοδοτήσουν την ακροδεξιά».

Υπερψήφισε το ΠΑΣΟΚ αν και με ενστάσεις

«Δυόμισι χρόνια τώρα ο κ. Μητσοτάκης κοιτούσε τις δημοσκοπήσεις επιτρέποντας στους φονιάδες να κάνουν προεκλογική εκστρατεία από τις φυλακές. Σήμερα ο κ. Τσίπρας έκανε τον Πόντιο Πιλάτο ψαρεύοντας σε θολά νερά», σημείωσε ο Δημήτρης Μάντζος, εκπρόσωπος Τύπου ΠΑΣΟΚ.

Τα «όχι» από ΚΚΕ, ΜέΡΑ25 και Ελληνική Λύση

Σκληρή κριτική στην κυβέρνηση άσκησαν τα υπόλοιπα κόμματα της αντιπολίτευσης.

«Ήταν συνειδητή επιλογή για να συντηρείται τέτοια συζήτηση. Ότι δήθεν όποιος δεν είναι με τα νομοθετικά μέτρα της κυβέρνησης, κλείνει το μάτι στη Χρυσή Αυγή», είπε ο Δημήτρης Κουτσούμπας, Γ.Γ του ΚΚΕ.

«Δεν αλλάζεις τη Δημοκρατία με νόμους και τροπολογίες, δεν φοβάται η Δημοκρατία», δήλωσε ο Κυριάκος Βελόπουλος.

«Δεν θα γίνουμε συνεργοί στην ηρωοποίηση του Κασιδιάρη και των λοιπών ναζί που θα πετύχει και πετυχαίνει η απαγόρευσή σας», είπε ο Γιάνης Βαρουφάκης.