Ώρα ΜΗΔΕΝ για τα νοσοκομεία, όλο και πιο ασφυκτική η κατάσταση στα παιδιατρικά

1396

Μεγάλη προσέλευση στις εφημερίες σε όλα σχεδόν τα νοσοκομεία, πολύωρη αναμονή και ταλαιπωρία, ειδικά για τους μικρούς ασθενείς και τις οικογένειές τους σε παιδιατρικά νοσοκομεία και κλινικές, συνθήκες εξάντλησης για το υγειονομικό προσωπικό: Η έξαρση των αναπνευστικών ιώσεων την περίοδο που διανύουμε βρίσκει το δημόσιο σύστημα Υγείας σε τραγική κατάσταση, ενώ ταυτόχρονα αποκαλύπτει την εγκληματική γύμνια ειδικά στα παιδιατρικά νοσοκομεία.

Οι δυσκολίες άλλωστε είχαν ήδη καταγραφεί από τον περασμένο Δεκέμβρη, με τις εφημερίες να κατακλύζονται από περιστατικά σχετικών λοιμώξεων, με εκατοντάδες οικογένειες να προσέρχονται στα ιατρεία, αναμένοντας 8 – 10 ώρες για τον παιδίατρο.

Η επαναλειτουργία μάλιστα των σχολείων μετά τις γιορτές χωρίς μέτρα προστασίας για μαθητές και εκπαιδευτικούς διαμορφώνει το έδαφος πάνω στο οποίο η πίεση προς τα παιδιατρικά νοσοκομεία αναμένεται να ενταθεί, μια κατάσταση που επαναφέρει στο προσκήνιο την ανάγκη για ενίσχυση των παιδιατρικών νοσοκομείων με μόνιμο προσωπικό όλων των ειδικοτήτων και κλάδων.

Πηγή: Eurokinissi

Χαρακτηριστική είναι η κατάσταση με τις ΜΕΘ Παίδων, που δεν ξεπερνούν τις 55 σε ολόκληρη την Ελλάδα, καθιστώντας πια «κανονικότητα» τις διακομιδές από νοσοκομείο σε νοσοκομείο. Στη Βόρεια Ελλάδα, μάλιστα, μόνο το Ιπποκράτειο Θεσσαλονίκης διαθέτει Μονάδα Εντατικής Θεραπείας, ενώ δεν υπάρχει ούτε ένα τέτοιο κρεβάτι σε Θεσσαλία και Ήπειρο.

Ένα από τα στοιχεία που ξεχωρίζουν παιδίατροι σε παιδιατρικά νοσοκομεία της Αττικής είναι ο αυξημένος αριθμών βρεφών που νοσηλεύονται λόγω λοίμωξης με τον αναπνευστικό συγκυτιακό ιό RSV.

Παράλληλα, στην πίεση που δέχονται τα παιδιατρικά νοσοκομεία αποτυπώνεται ανάγλυφα η δραματική απουσία δομών Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας. Οπως εξηγούν γιατροί, πολλοί γονείς στρέφονται στα παιδιατρικά νοσοκομεία Παίδων και στις εφημερίες τους, καθώς δεν υπάρχουν Κέντρα Υγείας με 24ωρη λειτουργία, στελεχωμένα με παιδίατρους, τα οποία θα μπορούσαν να περιθάλψουν τα περιστατικά των λοιμώξεων που δεν χρήζουν νοσηλείας, να ενημερώσουν και να συμβουλεύσουν τους γονείς. Ετσι, η καταφυγή στην εφημερία γίνεται μονόδρομος και ο όγκος των περιστατικών που φτάνουν στα νοσοκομεία πολλαπλασιάζεται.

Η σημερινή εικόνα είναι αποτέλεσμα του διαχρονικού «ξηλώματος» της δημόσιας παιδιατρικής περίθαλψης στο οποίο έχουν επιδοθεί όλες οι κυβερνήσεις. Εξάλλου, μόνο το τελευταίο διάστημα οι δραματικές ελλείψεις προσωπικού, το κλείσιμο και οι συγχωνεύσεις τμημάτων βρέθηκαν στο επίκεντρο των κινητοποιήσεων σωματείων εργαζομένων στα νοσοκομεία και συνδικαλιστικών οργανώσεων των υγειονομικών.

Στα δύο μεγαλύτερα παιδιατρικά νοσοκομεία της Αττικής («Αγία Σοφία» και «Αγλαΐα Κυριακού») μια σειρά τμήματα έχουν συγχωνευθεί. Ετσι, ενώ τα περιστατικά αυξάνονται, Τμήματα όπως το Αιματολογικό και το Βιοχημικό έχουν συγχωνευθεί, ενώ ανάλογα «μπαλώματα» γίνονται και για το Μικροβιολογικό Εργαστήριο. Λίγους μήνες πριν είχε βρεθεί στην επικαιρότητα το αίσχος της λίστας αναμονής στην οποία βρίσκονταν τρεις χιλιάδες παιδιά προκειμένου να υποβληθούν σε χειρουργικές επεμβάσεις, λόγω των δραματικών ελλείψεων προσωπικού (αναισθησιολόγων και όχι μόνο). Υπενθυμίζεται δε ότι πριν έναν χρόνο, τον Γενάρη του 2022, η κυβέρνηση είχε αποφασίσει να κλείσει τις εφημερίες του Νοσοκομείου Παίδων Πεντέλης προκειμένου να ανοίξουν εμβολιαστικές γραμμές, με το ίδιο λειψό προσωπικό. Στο παραπάνω φόντο η κυβέρνηση μεθοδεύει την ιδιωτικοποίηση των Παιδοογκολογικών Τμημάτων, με σχέδια που προβλέπουν την αποκοπή τους από τα δημόσια νοσοκομεία και την «ενσωμάτωση» σε ιδιωτικό νοσοκομείο με την επωνυμία Ογκολογικό Κέντρο Παίδων «Μαριάννα Β. Βαρδινογιάννη – ΕΛΠΙΔΑ».