Έκτακτο :  Αποστολή ελληνικής φρεγάτας στην Ερυθρά Θάλασσα

41

Την αποστολή ελληνικής  φρεγάτας στην Ερυθρά Θάλασσα ανακοίνωσε ο υπουργός Εθνικής Άμυνας, Νίκος Δένδιας.

Σε δήλωσή του ο κ. Δένδιας ανακοίνωσε ότι στο πλαίσιο της Διεθνούς Ναυτικής Επιχείρησης Prosperity Guardian, δηλαδη Διαφύλαξη της Ευημερίας στην Ερυθρά Θάλασσα, η Ελλάδα θα αποστείλει φρεγάτα για την εξασφάλιση της ελεύθερης ναυσιπλοΐας στην περιοχή, στο πλαίσιο διεθνούς ναυτικής δύναμης που θα συμμετέχει στις εκεί επιχειρήσεις.

Έτοιμη να στείλει πολεμικό πλοίο, ή και ότι άλλο ζητηθεί, στην Ερυθρά Θάλασσα, ως τμήμα της ναυτικής δύναμης που συγκρότησαν οι ΗΠΑ εναντίον των Χούθι της Υεμένης, δηλώνει η ελληνική κυβέρνηση, στοιχισμένη στα προτάγματα της ντόπιας αστικής τάξης για την γεωστρατηγική της αναβάθμιση, μέσα από την ανάληψη ακόμα πιο ενεργών ρόλων στον ευρωατλαντικό καταμερισμό.

 Αποστολή ελληνικής φρεγάτας στην Ερυθρά Θάλασσα

Σε δηλώσεις του, ο υπουργός Ναυτιλίας, Χρήστος Στυλιανίδης, ανέφερε ότι «η Ελλάδα είναι έτοιμη, εάν της ζητηθεί», να συμμετάσχει πιο ενεργά, στο όνομα της προστασίας της ναυσιπλοΐας στην Ερυθρά Θάλασσα.

«Εάν χρειασθεί και κληθούμε θα συμμετάσχουμε πιο ενεργά. Είμαστε πολύ κοντά στο να συμμετάσχουμε στην πρωτοβουλία με πρωταγωνιστικό ρόλο γιατί η Ελλάδα είναι πρωταγωνίστρια στη ναυτιλία», είπε ο Έλληνας υπουργός Ναυτιλίας αναφερόμενος στα εφοπλιστικά συμφέροντα.

Έτσι, δεν απέκλεισε τη συμμετοχή της χώρας μας με πολεμικό πλοίο«Το συζητάμε», σημείωσε, απαντώντας σε σχετική ερώτηση και ο ίδιος συμπλήρωσε «εάν με ρωτάτε εγώ είμαι υπέρ» και έφερε ως «παράδειγμα» την συμμετοχή στην Ευρωνατοϊκή επιχείρηση «Atalanta», για την αντιμετώπιση των Σομαλών πειρατών.

Ο Χρ. Στυλιανίδης σημείωσε ακόμη ότι σε αυτή τη βάση στήνεται μια ευρύτερη συμμαχία. «Εμείς είμαστε παρόντες, πρέπει να είμαστε αν μας ζητηθεί».

Τηλεδιάσκεψη για την αποστολή πολεμικών πλοίων

Σήμερα πραγματοποιήθηκε τηλεδιάσκεψη, στην οποία συμμετείχαν υπουργοί Άμυνας κρατών κυρίως της ΕΕ, της ευρύτερης περιοχής της Ανατολικής Μεσογείου και της Μέσης Ανατολής, αλλά και της Ιαπωνίας και του Καναδά. Αντικείμενο, επισήμως, «τα φλέγοντα ζητήματα ασφαλείας στην Ερυθρά Θάλασσα», ενώ ιδιαίτερη έμφαση δόθηκε στην «αποκατάσταση της ελευθερίας της ναυσιπλοΐας, ύστερα από τις επιθέσεις των Χούθι».

Ο υφυπουργός Άμυνας Ι. Κεφαλογιάννης «επαναβεβαίωσε» στην τηλεδιάσκεψη «την ισχυρή και ακλόνητη προσήλωση της Ελλάδας στις αρχές του Διεθνούς Δικαίου, υπογραμμίζοντας το ρόλο της, «ως πυλώνα σταθερότητας, ειρήνης και ευημερίας σε ένα διαρκώς σε ένα διαρκώς μεταβαλλόμενο διεθνές περιβάλλον», όπως ονομάζουν την εμπλοκή σε όλες τις βρωμοδουλειές των ΗΠΑ, του ΝΑΤΟ και της ΕΕ.

Σήμα του Λιμενικού στα υπό ελληνικά σημαία πλοία στην περιοχή

Επείγον σήμα εξέδωσε σήμερα η Διεύθυνση Ποντοπόρου Ναυτιλίας του Λιμενικού, συστήνοντας στα υπό ελληνική σημαία ή ελληνικών συμφερόντων πλοία που κινούνται στην νότια Ερυθρά Θάλασσα και τον Κόλπο του Άντεν να αποφεύγουν τα ύδατα της Υεμένης, λόγω των των αυξανόμενων επιθέσεων των Χούθι.

Η αρμόδια διεύθυνση του Λιμενικού στο σήμα της που κοινοποίησε στα υπουργεία Εξωτερικών και Άμυνας συστήνει ακόμα στα πλοία να πραγματοποιούν κατά το δυνατό, νυκτερινό διάπλου της νότιας Ερυθράς Θάλασσας και του στενού Μπαμπ ελ Μαντέμπ.

 Αποστολή ελληνικής φρεγάτας στην Ερυθρά Θάλασσα

Δείτε επίσης: 

Προκαλούν το λαό! Αυξήσεις – σοκ στα εισιτήρια μουσείων και …

Πληροφορίες