ΈΚΤΑΚΤΟ : Ξεκίνησε ο ανασχηματισμός της κυβέρνησης – Τα πρώτα ονόματα

29
Ξεκίνησε ο ανασχηματισμός και οι νέοι υπουργοί δέχονται τηλεφωνήματα. Πλέον είναι επίσημο και ακυρώθηκε το υπουργικό συμβούλιο, ενώ στις 11:30 το πρωί θα ανακοινωθεί το νέο κυβερνητικό σχήμα.

Ξεκίνησε ο ανασχηματισμός και οι νέοι υπουργοί δέχονται τηλεφωνήματα. Πλέον είναι επίσημο και ακυρώθηκε το υπουργικό συμβούλιο, ενώ στις 11:30 θα ανακοινωθεί το νέο κυβερνητικό σχήμα.

Στις 11:30 θα ανακοινωθεί η νέα σύνθεση της κυβέρνησης από τον Υφυπουργό παρα τω Πρωθυπουργώ και Κυβερνητικό Εκπρόσωπο, Παύλο Μαρινάκη, στη Γενική Γραμματεία Επικοινωνίας και Ενημέρωσης.

Το προγραμματισμένο για σήμερα Υπουργικό Συμβούλιο αναβάλλεται.

Πληροφορίες αναφέρουν ότι η Νίκη Κεραμέως πάει στο υπουργείο Μεταφορών.

Ο Κώστας Τσιάρας στο υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης . Είναι αβέβαιη η θέση της Δόμνας Μιχαϊλίδου, την οποία δεν αποκλείεται να αντικαταστήσει ο Χρήστος Σταϊκούρας με την υπουργό Εργασίας να φλερτάρει με το υπουργείο Ναυτιλίας.

Φαίνεται ότι μένει στη θέση του ο Κωστής Χατζηδάκης. 

 

Αν και οι πληροφορίες σχετικά με τις προθέσεις του κ. Μητσοτάκη όσον αφορά τα πρόσωπα εξακολουθούν να είναι περιορισμένες, εκτιμάται ότι μπορεί να βρεθούν εκτός κυβερνητικού σχήματος τουλάχιστον τέσσερις υπουργοί.

Ο υπουργός Ανάπτυξης, Κώστας Σκρέκας προκειμένου να σηματοδοτηθεί ότι ο πρωθυπουργός έλαβε το μήνυμα δυσαρέσκειας των πολιτών για την ακρίβεια και προχωρά σε αλλαγές με στόχο την μεγαλύτερη αποτελεσματικότητα .Την θέση του αναμένεται να αναλάβει  ο Τάκης Θεοδωρικάκος.

Ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, Λευτέρης Αυγενάκης λόγω της κριτικής που του ασκήθηκε για την διαχείριση των αγροτικών κινητοποιήσεων και την ρωγμή που επήλθε στην σχέση του κυβερνώντος κόμματος με τον αγροτικό κόσμο.

Μπορεί ο πρωθυπουργός να έχει επανειλημμένα υποστηρίξει πως η χώρα μας έχει καταφέρει να επιλύσει το μεταναστευτικό και μάλιστα να δήλωνε προεκλογικά πως η Ελλάδα είναι από τις χώρες στην ΕΕ που το ζήτημα αυτό δεν ήταν κεντρικό στην προεκλογική περίοδο των ευρωεκλογών, ακούγεται όμως ότι ο αρμόδιος υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου, Δημήτρης Καιρίδης δεν θα παραμείνει στην θέση του.

Ακούγεται επίσης ότι εκτός κυβερνητικού σχήματος ενδεχομένως να μείνει και ο υπουργός Ναυτιλίας, Χρήστος Στυλιανίδης.

Αλλαγή φρουράς φημολογείται και στο υπουργείο Εσωτερικών με αποχώρηση της Νίκης Κεραμέως η οποία είχε βρεθεί στο επίκεντρο έντονης κριτικής για την υπόθεση της διαρροής των emails. Πιθανό είναι πάντως να μετακινηθεί σε άλλο υπουργείο, ενώ το όνομά της είναι, την ίδια ώρα, μεταξύ αυτών που συμπεριλαμβάνονται και σε σενάρια σχετικά με την θέση του επιτρόπου στην ΕΕ, για την οποία ο κ. Μητσοτάκης έχει δηλώσει ότι το πρόσωπο θα αποφασιστεί αφού προηγηθεί το χαρτοφυλάκιο που θα πάρει η χώρα μας. Για το υπουργείο Εσωτερικών ακούγεται πάντα και σενάριο συγχώνευσης με το υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης.

Σενάρια μετακίνησης σε άλλο υπουργείο υπάρχουν για τον υπουργό Υποδομών και Μεταφορών, Χρήστο Σταϊκούρα, σε ένα υπουργείο όπου αναμένεται πάντως να φανεί εάν ο κ. Μητσοτάκης μπορεί να αποφασίσει, αυτή την φορά, να προχωρήσει σε διαχωρισμό ενισχύοντας τον τομέα των μεταφορών.

Ως πιθανή φέρεται και η μετακίνηση του Γιώργου Φλωρίδη από το υπουργείο Δικαιοσύνης, ενώ οι πληροφορίες δίνουν αυξημένες πιθανότητες για επιστροφή στην κυβέρνηση του Τ του Κώστα Τσιάρα.

Στις θέσεις τους αναμένεται να παραμείνουν ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας, Κωστής Χατζηδάκης, ο υπουργός Εξωτερικών, Γιώργος Γεραπετρίτης- που είχε ακουστεί για ενδεχόμενη επιστροφή στο Μέγαρο Μαξίμου- ο υπουργός Εθνικής Άμυνας, Νίκος Δένδιας, οι υπουργοί Επικρατείας, Άκης Σκέρτσος και Μάκης Βορίδης, ο υπουργός Παιδείας, Κυριάκος Πιερρακάκης, ο υπουργός Υγείας, Άδωνις Γεωργιάδης, ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Μιχάλης Χρυσοχοίδης, ο υπουργός Πολιτικής Προστασίας και Κλιματικής Κρίσης, Βασίλης Κικίλιας, η υπουργός Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας, Σοφία Ζαχαράκη.

Σημαντικές αλλαγές αναμένονται σε επίπεδο υφυπουργών, με είσοδο μελών της ΚΟ της ΝΔ και ήδη ακούγεται ότι είναι πιθανό να μπουν στο υπουργικό σχήμα οι Τ. Χατζηβασιλείου, Μακ. Λαζαρίδης, Χρ. Κέλλας, Χρ. Μπουκώρος, Κ. Γκιουλέκας, Κ. Καραγκούνης, Κ. Κατσαφάδος, Ευρ. Στυλιανίδης.

Ο πρωθυπουργός αναμένεται να επιλέξει για μία ακόμη φορά την επάνοδο προσώπων που είχαν απομακρυνθεί σε προηγούμενους ανασχηματισμούς επιδιώκοντας να στείλει μήνυμα ότι όποιος βγαίνει κάποια χρονική στιγμή από την κυβέρνηση, δεν σημαίνει ότι κλείνει ο δρόμος για την επιστροφή του.

Εάν το νέο κυβερνητικό σχήμα δεν ανακοινωθεί τελικά σήμερα, το πιθανότερο είναι να πραγματοποιηθεί ο ανασχηματισμός την προσεχή Τρίτη, καθώς την Κυριακή ο κ. Μητσοτάκης θα βρίσκεται στην Ελβετία για την διάσκεψη για την Ουκρανία και την Δευτέρα στις Βρυξέλλες για την άτυπη σύνοδο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου , στην οποία θα ξεκινήσει η συζήτηση για τους νέους επικεφαλής των ευρωπαϊκών θεσμών.