Έλενα Βλάχου Πιπίνη-Προ των πυλών η έναρξη της τουριστικής σεζόν για τον δήμο μας

70
Προ των πυλών η έναρξη της τουριστικής σεζόν για την περιοχή μας…
Τα τελευταία 5 χρόνια ακούγεται με ένταση το θέμα του τουρισμού και της αειφορίας. Ως αειφόρος χαρακτηρίζεται ο τουρισμός που ενισχύει την απασχόληση και τη δημιουργία εισοδήματος στις τοπικές κοινωνίες, μειώνοντας ταυτόχρονα τις αρνητικές επιπτώσεις στο περιβάλλον,στον πολιτισμό, στην αισθητική, στις τοπικές κοινωνικές δομές.
Είναι όμως εφικτή αυτή η μορφή τουρισμού για την Κορινθία μας ;Για τον δήμο μας;
Ο αειφόρος ή αλλιώς υπεύθυνος τουρισμός μπορεί να υπάρξει, και υπάρχουν περιοχές που προχωρούν με επιτυχία σε αυτή την κατεύθυνση. Και πρέπει να τις παρακολουθήσουμε, να παρατηρήσουμε και να εργαστούμε προς αυτή την κατεύθυνση.Αρκεί να συνεργαστούν όλοι οι κοινωνικοί εταίροι, ο δημόσιος και ο ιδιωτικός τομέας ,να δραστηριοποιηθούν οι Τοπικές Αρχές και να αναλάβουν τον πρωταγωνιστικό ρόλο που έχουν στον καθορισμό του αναπτυξιακού μοντέλου της περιοχής τους.
Η τουριστική ανάπτυξη της κάθε περιοχής είναι μοναδική και οφείλει η τοπική κοινωνία να έχει τον πρώτο λόγο, έχοντας όμως συνειδητοποιήσει πόσο απαραίτητη είναι η διατήρηση του περιβάλλοντος, της αισθητικής του χώρου, του πολιτισμού και της ιστορίας.
Τα χωριά του δήμου Κορινθίων, τα γεμάτα ιστορία, με τα μονοπάτια εθνικής μνήμης, τα ξωκλήσια και τα κάστρα, οι παραλίες, οι παραδόσεις μας , οι τοπικές μας γεύσεις, τα έθιμά μας, όλα αυτά πρέπει να δέσουν απόλυτα με το επιχειρείν,με τις παροχές που η αυτοδιοίκηση οφείλει να έχει και το περιβάλλον που πρέπει να δημιουργήσει.
Είναι άμεση ανάγκη να υιοθετηθούν επαρκή συστήματα διαχείρισης και διατήρησης των φυσικών πόρων, να γίνουν οι σωστές υποδομές που να μπορούν να αντέξουν την πίεση
από τον μεγάλο αριθμό επισκεπτών και να προστατευτεί η ιστορική/πολιτιστική κληρονομιάκαι οι κοινωνικές δομές κάθε τόπου.
Η αειφόρος τουριστική ανάπτυξη είναι το μεγάλο στοίχημά μας.
Έλενα Βλάχου Πιπίνη
Άμισθη ειδική σύμβουλος
Δημάρχου Κορινθίων για θέματα τουρισμού