Έλενα Κονομόδη -8η Μαρτίου Τα δικαιώματα των γυναικών μας αφορούν όλους

413

8η Μαρτίου- Τα δικαιώματα των γυναικών μας αφορούν όλους !

Της Έλενας Κονομόδη, Δικηγόρου, Υπ. Βουλευτή Κορινθίας ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ και μέλους του Τμήματος Φεμινιστικής Πολιτικής ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ

Σήμερα γιορτάζουμε την παγκόσμια ημέρα της γυναίκας. Η 8η Μαρτίου θεσπίστηκε για να μας υπενθυμίζει ότι η σύγχρονη κοινωνία καλείται να αντιπαραταχθεί απέναντι σε ένα τεράστιο κοινωνικό ζήτημα, αυτό της απαλλαγής της κάθε γυναίκας από κάθε είδους διακρίσεις σε βάρος της και, βεβαίως, να αντιμετωπίσει το ζήτημα της διεύρυνσης και της κατοχύρωσης της ισότητας των δύο φύλων. 

Είναι γεγονός πως η ανισότητα των δύο φύλων αποτελεί μια από τις σοβαρότερες κοινωνικές  προκλήσεις που καλούμαστε –καθημερινά- να αντιμετωπίσουμε. Παρόλο που τις τελευταίες δεκαετίες παρατηρείται σημαντική πρόοδος στα δικαιώματα των γυναικών, συνεχίζουμε να είμαστε αντιμέτωποι με μια μεγάλη κοινωνική πρόκληση. Δυστυχώς και το 2022 μετρήσαμε ακόμα δεκάδες  γυναικοκτονίες, βιασμούς, κακοποιήσεις γυναικών… Δυστυχώς και το 2022 οι γυναίκες και τα νέα κορίτσια ήρθαν αντιμέτωπες με την ανεργία, με την ανισότητα αμοιβών, γενικά με την ανισότητα στον χώρο εργασίας…

Η Αριστερά, παιδί του Διαφωτισμού και της Γαλλικής Επανάστασης, θεμελιώνεται στη βάση του ορθού λόγου, της ισότητας, της αδελφοσύνης και της δικαιοσύνης. Οι παραπάνω αξίες επέτρεψαν στις γυναίκες καθώς και συλλήβδην τις συνιστώσες της Αριστεράς να κινητοποιηθούν κινηματικά  διεκδικώντας μια καλύτερη, δικαιότερη κοινωνία. Σαφώς οι συνθήκες είναι ευνοϊκότερες για τον γυναικείο πληθυσμό αλλά δεν είμαστε σε θέση ακόμα να μιλάμε για καθολική ισότητα δεδομένου ότι αποκλείονται και μένουν στο περιθώριο γυναίκες με αναπηρίες, πρόσφυγες, μετανάστες κ.ο.κ.

Θέλουμε και απαιτούμε την ομαλή ένταξη όλων των γυναικών ανεξαιρέτως στην κοινωνία! Χρειαζόμαστε γυναίκες να βρίσκονται στη πρώτη γραμμή των εξελίξεων σε τομείς όπως της πολιτικής, της τοπικής αυτοδιοίκησης, σε διευθυντικές θέσεις κ.ο.κ. Η σύγχρονη γυναίκα έχει καταφέρει να βγει από το παρασκήνιο, να διεκδικήσει πρωταγωνιστικό ρόλο, πάντα με σεβασμό απέναντι στο ανδρικό φύλο, εξαλείφοντας κάθε ταμπού και κοινωνικό στερεότυπο. Η πολιτεία οφείλει να παρέμβει και σε θεσμικό επίπεδο, εστιάζοντας στην ενίσχυση των κοινωνικών υπηρεσιών και την ευαισθητοποίηση της κοινωνίας. Στόχος όλων μας πρέπει να είναι η αλλαγή του συστήματος που δεν επιδιώκει την ουσιαστική ανάδειξη  των γυναικών, αλλά την  προσαρμογή τους σε συνάρτηση με τα συμφέροντα του εκάστοτε ισχυρού!

Ως  ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ θεωρούμε χρέος μας να μεριμνήσουμε για τη γυναίκα, τα δικαιώματά της και τη θέση της στην σύγχρονη κοινωνία με  την άσκηση συγκεκριμένων δημόσιων  πολιτικών, όπως ενδεικτικά:  α) Πολιτικών που στοχεύουν  στην εργασία με ίση αμοιβή, ασφάλιση και ίσα εργασιακά δικαιώματα, β) Ισχυρού κράτους πρόνοιας για όλες τις γυναίκες χωρίς διακρίσεις, γ) Εξάλειψης της βίας κατά των γυναικών και τον κοριτσιών, δ) Ενίσχυσης της ίσης συμμετοχής γυναικών και ανδρών στα κέντρα λήψης αποφάσεων, “50/50 παντού”, ε) Προστασία της σεξουαλικής και αναπαραγωγής υγείας, στ) Στοχευμένων πολιτικών για την προστασία της μητρότητας.

Ενωμένες μπορούμε να πετύχουμε ό,τι επιθυμούμε αρκεί να αγωνιστούμε και να πιστέψουμε σε εμάς! Είμαστε δίπλα η μία στην άλλη…  Είμαστε όλες στο πλευρό κάθε γυναίκας από το πρώτο μέχρι το πιο απομακρυσμένο χωριό, από την μικρότερη μέχρι  μεγαλύτερη πόλη του πλανήτη!

Διεκδικούμε δικαιοσύνη, ασφάλεια, ισότητα, αξιοπρέπεια!