Έλληνας επιστήμονας πρωτοπορεί στην έρευνα για το Αλτσχάιμερ

8

Η μάστιγα της σύγχρονης εποχής η άνοια με την πιο γνωστή μορφή της το Αλτσχάιμερ βρίσκεται στο επίκεντρο της επιστημονικής έρευνας, στην οποία πρωταγωνιστεί ένας Έλληνας.

Η δημοσιογράφος της ΕΡΤ Κωνσταντίνα Θεοχαρούλη παρουσιάζει τον Κωνσταντίνο Λυκέτσο, καθηγητή Ψυχιατρικής και Επιστημών της Συμπεριφοράς στο Πανεπιστήμιο Johns Hopkins, ο οποίος αύριο Τρίτη θα αναγορευτεί σε Επίτιμο Διδάκτορα από το Τμήμα Ιατρικής της Σχολής Επιστημών Υγείας του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας.

Ο κ. Λυκέτσος σχεδιάζει και διεξάγει πρωτοποριακές κλινικές δοκιμές, διότι όπως εξηγεί το 2024 ένα 10% του πληθυσμού στην Ελλάδα ασχολείται με την άνοια είτε ως ασθενής είτε ως φροντιστής. Περίπου 1.000.000 άνθρωποι ζούν μια δύσκολη καθημερινότητα.

Έλληνας επιστήμονας πρωτοπορεί στην έρευνα για το Αλτσχάιμερ

Με τις νέες έρευνες οι επιστήμονες μπορούν πλέον με μια απλή εξέταση αίματος να εντοπίσουν την ασθένεια στην πιο κοινή μορφή της το Αλτσχάιμερ, χωρίς να υποβληθούν σε νευροψυχολογικές και απεικονιστικές εξετάσεις, για την διαπίστωση της  νοητικής έκπτωσης.

Αυτή η αιματολογική εξέταση απευθύνεται σε όσους έχουν ήδη συμπτώματα βάση της οποίας προτείνεται ένα τέστ με το οποίο ο γιατρός προχωρά στο επόμενο στάδιο και χορηγεί ένα φάρμακο, το οποίο έχει εγκριθεί από τον αμερικανικό οργανισμό φαρμάκων FDA βοηθά στην απομάκρυνση της αμυλοειδούς πρωτεΐνης που συγκεντρώνεται στον εγκέφαλο.

Τα αμυλοειδή ευθύνονται για τον νευροεκφυλισμό των εγκεφαλικών κυττάρων. «Ωστόσο, τα φάρμακα αυτά δεν έχουν σε όλους τα ίδια αποτελέσματα, ούτε είναι χωρίς παρενέργειες. Για αυτόν τον λόγο αυτά τα σκευάσματα απορρίφθηκαν από την Ευρώπη».

Έλληνας επιστήμονας πρωτοπορεί στην έρευνα για το Αλτσχάιμερ

Υπάρχει ένα σχέδιο αντιμετώπισης της ασθένειας που αφορά όσους έχουν την συμπτωματολογία, εξηγεί ο κ. Λυκέτσος. Αφού οι θεράποντες ιατροί κάνουν την διάγνωση μπορούν να σχεδιάσουν μια αγωγή με φάρμακα, διατροφή και καθημερινή κίνηση ή απασχόληση, που θα βοηθήσει κατά περίπτωση.

Μια έρευνα με μέλλον σε ένα δύσκολο πεδίο. Όμως οι ελπίδες κρατούν σε εγρήγορση τους επιστήμονες για να βρούν την αιτιολογία της άνοιας που θα δώσει και την θεραπεία. Σε αυτό το πεδίο πρωταγωνιστεί ο κ. Λυκέτσος, ο οποίος σε δημοσίευση του Πανεπιστημίου του Στάνφορντ το 2021 αναφέρεται κατατάσσεται στην 13η θέση μεταξύ 9.246 επιστημόνων παγκοσμίως όλων των εποχών, στον τομέα της Γηριατρικής.

 Πηγή