Έξυπνα τρικ για μείωση της κατανάλωσης ρεύματος – Το μοιραίο λάθος με το air condition

30

Το κόλπο για έως και 50% πιο οικονομικό σιδέρωμα, το κουμπί που θα μας γλιτώσει 60 KWh τον χρόνο και η συσκευή που μαγειρεύει οικονομικά.

Με τα τιμολόγια του ρεύματος να παίρνουν συνεχώς την ανηφόρα, η οικονομία στην κατανάλωση αποτελεί τον νούμερο 1 στόχο για τα νοικοκυριά. Ένα τυπικό νοικοκυριό, δηλαδή μία τετραμελής οικογένεια που διαμένει σε κατοικία 80 τετραγωνικών έχει μια μέση μηνιαία κατανάλωση της τάξης των 590-600 KWh κατά τους καλοκαιρινούς μήνες.

Ο ενεργειακός επιθεωρητής Κώστας Χριστοδουλίδης προτείνει έξυπνα τρικ για σημαντική μείωση της κατανάλωσης ακόμη και στις πιο ενεργοβόρες συσκευές. Μιλώντας στον ΣΚΑΪ, ο κ. Χριστοδουλίδης εξήγησε πως υπάρχουν απλοί τρόποι για οικονομία στην κατανάλωση του ρεύματος, η οποία θα προσφέρει ανακούφιση στον οικογενειακό προϋπολογισμό.

Για ένα τυπικό νοικοκυριό, η μέση μηνιαία κατανάλωση των ηλεκτρικών συσκευών έχει ως ακολούθως:

 

  • Κλιματικό inverter 9000 btu: 220 KWh
  • Ηλεκτρικός θερμοσίφωνας: 140 KWh
  • Κουζίνα-φούρνος: 60 KWh
  • Πλυντήριο: 60 KWh
  • Φωτισμός: 40 KWh
  • Ψυγείο: 40 KWh
  • Σίδερο: 25 KWh

Απλές κινήσεις για μείωση της κατανάλωσης ρεύματος

Η πιο σημαντική κίνηση που μπορεί να κάνει κανείς για οικονομία στο ρεύμα, είναι η αντικατάσταση του κλιματιστικού παλαιάς τεχνολογίας, με ένα inverter. Όπως εξήγησε ο ενεργειακός επιθεωρητής Κώστας Χριστοδουλίδης, αν διαθέτουμε ένα κλιματιστικό που δεν είναι inverter, η κατανάλωση μπορεί να φτάσει έως και τις 350 KWh τον μήνα, οπότε ενδείκνυται η αντικατάστασή του.

Όσον αφορά στον ηλεκτρικό θερμοσίφωνα, αυτός αντιστοιχεί στο 25% της μηνιαίας κατανάλωσης του ρεύματος, καθώς είναι η πιο ενεργοβόρα συσκευή σε κάθε νοικοκυριό. Με την τοποθέτηση ηλιακού θερμοσίφωνα, η απόσβεση στο κόστος μπορεί να γίνει σε 2-3 χρόνια, σύμφωνα με τον κ. Χριστοδουλίδη, ο οποίος επίσης εξηγεί ότι ένα air fryer είναι αρκετά πιο οικονομικό σε σχέση με τον φούρνο.

Πηγή