ΑΚΟΛΟΥΘΙΑ ΤΟΥ ΝΥΜΦΙΟΥ ΑΠΟ ΤΟΝ ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΗ κ. ΔΙΟΝΥΣΙΟ-ΦΩΤΟ

109

 Το απόγευμα της Κυριακής, 25 Απριλίου 2021, ο σεπτός Ποιμενάρχης μας κ. Διονύσιος χοροστάτησε στην Ακολουθία του Νυμφίου, στον Καθεδρικό Ι. Ναό του Απ. Παύλου Κορίνθου, ανοίγοντας με αυτόν τον τρόπο την σειρά των Ι. Ακολουθιών της Αγίας και Μ. Εβδομάδος, οι οποίες έχουν σκοπό τη βίωση των Θείων Παθών του Κυρίου και την προετοιμασία των πιστών για την Αγία Ανάσταση.

Στην σύντομη ομιλία του προς τους πιστούς ο Σεβ. Μητροπολίτης μας αναφέρθηκε στα γεγονότα, που διαδραματίζονται κατά αυτή την ημέρα, τονίζοντας ότι αποτελούν μια γέφυρα μεταξύ Παλαιάς και Καινής Διαθήκης. Οι Πατέρες της Εκκλησίας μας προβάλουν σήμερα την μορφή του Δικαίου Ιωσήφ, του Παγκάλου, ο οποίος παραμένοντας εδραίος στην πίστη του αγωνίστηκε και πλέον αποτελεί λαμπρό παράδειγμα αρετής, εγκράτειας και αγνότητας και προτύπωση του Αμώμου και Ασπίλου Χριστού. Παράλληλα, ερμήνευσε το θαύμα της «ξηρανθείσης συκής» δηλαδή, της ακάρπου συκής, την οποία καταράστηκε ο Κύριος και ξεράθηκε αμέσως. Τόνισε ότι, η συκιά συμβολίζει την Συναγωγή των Εβραίων, η οποία δεν είχε πνευματικούς καρπούς και ταυτόχρονα την εξουσία που έχει ο Θεός, ως Δημιουργός, επάνω στην κτήση. Εξ᾿ αυτής της εξουσίας ήρθη η Βασιλεία Του από τους Ιουδαίους και εδώθη, ως Εκκλησία, εις τους πολίτες της Νέας Ιερουσαλήμ. Ολοκληρώνοντας, ευχήθηκε στους πιστούς να εορτάσουν βιωματικά το Άγιο Πάσχα και κυρίως την Ανάσταση του Κυρίου μας!

 

ΑΚΟΛΟΥΘΙΑ ΤΟΥ ΝΥΜΦΙΟΥ ΑΠΟ ΤΟΝ ΘΕΟΦΙΛΕΣΤΑΤΟ ΕΠΙΣΚΟΠΟ ΚΕΓΧΡΕΩΝ κ. ΑΓΑΠΙΟ ΣΤΟΝ Ι. ΝΑΟ ΑΓΙΑΣ ΑΝΝΗΣ ΚΟΡΙΝΘΟΥ.

 

Το ίδιο απόγευμα και στον Ι. Ναό Αγίας Άννης Κορίνθου ο Θεοφιλέστατος Επίσκοπος Κεγχρεών κ. Αγάπιος, πλαισιούμενος από τους Ιερείς του Ι. Ναού, χοροστάτησε στην Ι. Ακολουθία του Νυμφίου. Στον λόγο του ο Θεοφιλέστατος, αναφέρθηκε στον Νυμφίο Χριστό και στην νύφη, κατά τους Προφήτες στην Ιερουσαλήμ, δηλαδή, την Συναγωγή των Ιουδαίων, η οποία δεν απεδέχθη τον Ιησού Χριστό ως Σωτήρα, Λυτρωτή και Ευεργέτη της. Εξ’ αυτού ο Κύριος άφησε την Ιερουσαλήμ και θυσιάστηκε για την Νέα Ιερουσαλήμ, την Εκκλησία. Ο Χριστός, ως ο Νυμφίος της Εκκλησίας, ως ο Νυμφίος κάθε ψυχής, ομολόγει την αδυναμία της, ομολογεί ότι δεν έχει ένδυμα, για να εισέλθει και να «απολαύσει» τον Χριστό και Τον παρακαλεί να λαμπρύνει την στολή της ψυχής και να την σώσει. Ολοκλήρωσε την ομιλία του μεταφέροντας τις ευλογίες του Σεβ. Μητροπολίτου μας, και ευχόμενος «καλό Πάσχα» και «καλή Ανάσταση»!

 

 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ