Αλτσχάιμερ: Αυτό το πασίγνωστο αρχαίο φρούτο προστατεύει από τη νόσο, σύμφωνα με νέα μελέτη

46

Σε μια πρωτοποριακή ανακάλυψη, oι Κινέζοι επιστήμονες τόνισαν τις δυνατότητες του γκότζι μπέρι, που παραδοσιακά λατρεύεται για τα οφέλη του στην υγεία, στον αγώνα κατά της νόσου του Αλτσχάιμερ

Το γκότζι μπέρι που ο είναι καρπός, δύο συγγενών φυτών, του Lycium barbarum και του L. chinsense, ιθαγενή της Ασίας, είναι γνωστό τόσο στις μαγειρικές παραδόσεις όσο και στις αρχαίες ιατρικές πρακτικές. Πλέον όμως φήμη του έχει περάσει τα σύνορα της Κίνας, λόγω της πλούσιας αντιοξειδωτικής του δράσης και αλλά των άλλων πολλαπλών οφελών του για την υγεία.

Μια μελέτη, με επικεφαλής μια ομάδα στο Ινστιτούτο Βιοφυσικής υπό την έγκριτη Κινεζική Ακαδημία Επιστημών, εξέτασε τους μηχανισμούς με τους οποίους το εκχύλισμα γκότζι μπέρι θα μπορούσε να παίξει ρόλο στη νευροπροστασία. Για να το πετύχουν αυτό, οι ερευνητές στράφηκαν σε ένα αξιόπιστο μοντέλο βιολογικών μελετών: το C. elegans, ένα σκουλήκι που φημίζεται για το απλό και πλήρως χαρτογραφημένο γονιδίωμά του.

Οι αποκαλύψεις της μελέτης δεν είναι τίποτα λιγότερο από συναρπαστικές. Οι επιστήμονες αποκάλυψαν ότι το εκχύλισμα έχει τη δυνατότητα να διασπάσει την περιβόητη πρωτεΐνη αμυλοειδούς-βήτα. Αυτή η πρωτεΐνη είναι ένας σημαντικός ένοχος για τη νόσο του Αλτσχάιμερ, σχηματίζοντας προβληματικές συστάδες στον εγκέφαλο. Επιπλέον, το εκχύλισμα γκότζι μπέρι σταμάτησε την παραγωγή δραστικών ειδών οξυγόνου, μειώνοντας στη συνέχεια τον σχηματισμό της πρωτεΐνης αμυλοειδούς-βήτα.

Ο μηχανισμός: mtUPR

Οι ερευνητές αποκάλυψαν ότι το εκχύλισμα γκότζι μπέρι διεγείρει μια διαδικασία γνωστή ως mtUPR (η απόκριση της μιτοχονδριακής αποδιπλωμένης πρωτεΐνης είναι μια απόκριση κυτταρικού στρες που σχετίζεται με τα μιτοχόνδρια). Αυτός ο μηχανισμός είναι καθοριστικός για τη διάσπαση των περιβόητων εναποθέσεων πρωτεΐνης αμυλοειδούς-βήτα. Συγκεκριμένα, το mtUPR διαδραματίζει κεντρικό ρόλο στη διατήρηση της μιτοχονδριακής λειτουργίας, του δυναμικού των κυττάρων και της συνολικής κυτταρικής υγείας.

 

Ενεργοποιώντας το mtUPR, το εκχύλισμα γκότζι μπέρι ανοίγει μια καινοτόμο προσέγγιση στην πιθανή θεραπεία της νόσου Alzheimer. Η γήρανση, δυστυχώς, επιφέρει μείωση της μιτοχονδριακής λειτουργίας, καθιστώντας τα κύτταρα επιρρεπή σε δυσλειτουργία. Η ενεργοποίηση όμως αυτής της διαδικασίας μπορεί να αναζωογονήσει την επιβίωση των κυττάρων και να αποκαταστήσει τη βέλτιστη λειτουργία των μιτοχονδριακών δικτύων.

Η δυνατότητα χειρισμού του mtUPR για θεραπευτικούς σκοπούς δεν περιορίζεται μόνο στη νόσο του Αλτσχάιμερ. Πιστεύεται ότι έχει τη δυνατότητα να καταπολεμήσει διάφορες ασθένειες που σχετίζονται με τη μιτοχονδριακή δυσλειτουργία.

Αν και αυτά τα ευρήματα της μελέτης είναι ένας φάρος ελπίδας, είναι απαραίτητο να κατανοήσουμε ότι το ταξίδι για την αξιοποίηση των προστατευτικών δυνάμεων του γκότζι μπέρι είναι ακόμα στα σπάργανα. Η μελλοντική έρευνα είναι ζωτικής σημασίας και μόνο μετά από ενδελεχείς μελέτες με ποικίλα πειραματικά μοντέλα μπορεί η επιστημονική κοινότητα να προχωρήσει με σιγουριά σε ανθρωποκεντρικές κλινικές δοκιμές.

gazzetta.gr