Αναβιώνουν φέτος οι Νέμεοι αγώνες 28 με 30 Ιουνίου 2024

17
Στις 28 με 30 Ιουνίου 2024, θα πραγματοποιηθούν τα Νέμεα 2024, από το σύλλογο αναβίωσης των Νεμέων Αγώνων, που στοχεύει στην αναβίωση του Ολυμπιακού Πνεύματος.

Στην αφίσα που έχει εκδοθεί, εμφανίζεται η εμβληματική μορφή του καθηγητή Μίλλερ, του ανθρώπου που αφιέρωσε όλη σχεδόν τη ζωή του στην Αρχαία Νεμέα.

Αναβίωση των Νεμέων Αγώνων

 Οι Νέοι Νέμεοι Αγώνες είναι μια προσπάθεια να αναβιώσουν αρχαίες εορταστικές εκδηλώσεις, οι οποίες βασίζονταν, όπως οι Ολυμπιακοί Αγώνες, σε αθλητικές αναμετρήσεις. Θα υπάρχουν αγώνες δρόμου για ενδιαφερόμενους από όλο τον κόσμο, ηλικίας τουλάχιστον 8 ετών. Είναι δυνατόν να συμμετάσχουν και παιδιά μικρότερης ηλικίας (άνω των 5 ετών), αλλά ΠΑΝΤΑ με ευθύνη των γονέων. Δεν προβλέπεται ανώτατο όριο ηλικίας.

Οι αγώνες θα είναι απόστασης των 90 μέτρων, για τους οποίους οι δρομείς θα καταταγούν σε ομάδες ανά φύλο και ηλικία. Αυτοί θα αποτελέσουν το μακρύ ημερήσιο πρόγραμμα που θα παρακολουθήσουν χιλιάδες θεατών, επίσης από ολόκληρο τον κόσμο. Εμβόλιμα στους αγώνες θα υπάρχουν μουσικά και χορευτικά δρώμενα από τοπικά συγκροτήματα.

Στο τέλος της ημέρας θα γίνει αγώνας απόστασης 7,5 χιλιομέτρων — “Τα Βήματα του Ηρακλή” — από τον αρχαίο Ναό του Ηρακλή στις Κλεωνές μέχρι το αρχαίο στάδιο της Νεμέας. Στόχος είναι μια διεθνής διοργάνωση, εμφορούμενη από το πνεύμα της συναδέλφωσης για όλους όσοι θα πατήσουν στην αρχαία γη, όπου πρωτοαναπτύχθηκε η έννοια της υποκατάστασης του πολέμου από αθλητικούς αγώνες.

Η Νεμέα βρίσκεται στη Ελλάδα, 25 χιλιόμετρα νοτιοδυτικά της Κορίνθου, στη βορειοανατολική περιοχή της Πελοποννήσου, στους πρόποδες των Αρκαδικών βουνών και σε υψόμετρο 340 μέτρων πάνω από τη θάλασσα. Έχει μέσες θερμοκρασίες σχετικά χαμηλότερες από πολλές άλλες περιοχές της Ελλάδας και μπορούμε να προβλέψουμε ζεστό, αλλά όχι ιδιαίτερα ζεστό, καιρό κατά τη διάρκεια της 28ης Ιουνίου. Οι νύχτες μπορεί να είναι ψυχρές.

Οι εκδηλώσεις θα λάβουν χώρα στο αρχαίο στάδιο που κατασκευάστηκε περί το 330 π.Χ. και βρίσκεται στο ανατολικό άκρο του σημερινού χωριού Αρχαία Νεμέα. Όσοι πάρουν μέρος θα τρέξουν ξυπόλυτοι και θα περιβληθούν λευκό ένδυμα (θα φορέσουν αρχαίο χιτώνα αντί να είναι γυμνοί, όπως στην αρχαιότητα) στο πρώτο γνωστό στην ιστορία της ανθρωπότητας κτίριο που ταυτίστηκε με αποδυτήριο.

Θα περάσουν μέσα από την αρχαία στοά, προσέχοντας να μη καταστρέψουν τις επιγραφές που έχουν χαραχτεί στους τοίχους της από αθλητές 2.300 χρόνια πριν και να μη προσθέσουν δικά τους ίχνη στο αρχαίο μνημείο. Πριν την έξοδο της στοάς κάθε συμμετέχων/συμμετέχουσα θα περιμένει να ακούσει το όνομά του/της από τον κήρυκα, για να βγει τρέχοντας στο στίβο.

Οι συμμετέχοντες θα συγκεντρωθούν στο περίκλειστο άκρο του στίβου μαζί με τους μαυροφορεμένους – όπως στην αρχαιότητα – κριτές και θα πάρουν κλήρο από ένα κράνος για να διαλέξουν διάδρομο. Θα πάρουν τη θέση τους στην αρχαία λίθινη αφετηρία, βάζοντας τα δάκτυλα των ποδιών τους στις ίδιες αρχαίες αυλακώσεις που έβαζαν τα δικά τους και αρχαίοι αθλητές. Με το παράγγελμα, τα σχοινιά θα πέσουν στο έδαφος και θα αρχίσει ο αγώνας. Αυτοί που θα ξεκινήσουν πρόωρα θα ραβδιστούν δημόσια από τους κριτές, όπως συνέβαινε και στην αρχαιότητα.

Ο νικητής κάθε σειράς θα πάρει μια ταινία γύρω από το κεφάλι του και ένα κλαδί φοινικιάς – επίσης όπως στην αρχαιότητα. Στο τέλος της ημέρας όλοι οι νικητές θα στεφανωθούν με αγριοσέλινο, όπως συνέβαινε στους Νέμεους Αγώνες πριν από 2300 χρόνια και πλέον.

Στο μεταξύ οι θεατές, περιλαμβανομένων και εκείνων που έτρεξαν ή θα τρέξουν αργότερα, θα είναι διασκορπισμένοι γύρω από το στάδιο. Μερικοί θα ακουμπούν στα λίγα λίθινα εδώλια και άλλοι σε σύγχρονα καθίσματα, οι περισσότεροι όμως θα κάθονται πάνω σε χαλάκια ή κουρελούδες στρωμένες στις πλαγιές του σταδίου, όπως γινόταν κατά παράδοση και στην αρχαιότητα.

Οι αγώνες θα διεξαχθούν στις 29 Ιουνίου του 2024. Οι ενδιαφερόμενοι να τρέξουν πρέπει να δηλώσουν συμμετοχή το αργότερο μέχρι την 30η Απριλίου 2024.

Πώς. Οι ενδιαφερόμενοι να τρέξουν πρέπει να εγγραφούν προ της 30η Απριλίου 2024, με έναν από του παραπάνω τρόπους.

Για την οικονομική ενίσχυση της οργάνωσης των αγώνων έχει οριστεί η καταβολή του ποσού των 5€ κατά την άφιξη των συμμετεχόντων στο στάδιο. Οι συμμετέχοντες πρέπει να βρίσκονται έξω από το αρχαίο αποδυτήριο στις 8.00 η ώρα το πρωί της 29ης Ιουνίου 2024, για να μάθουν την ακριβή ώρα που θα τρέξουν, εκτός και αν τους έχει ήδη γνωστοποιηθεί με ηλεκτρονικό ταχυδρομείο (email).

Οι συμμετέχοντες στους αγώνες ηλικίας κάτω των 18 ετών, που δεν θα συνοδεύονται από γονέα ή κηδεμόνα, θα πρέπει να επιδείξουν έγγραφη γονική συγκατάθεση για τη συμμετοχή τους. Αυτοί θα είναι υπό την επίβλεψη δασκάλων των τοπικών Σχολείων όλη την ημέρα της 29ης Ιουνίου.

Ιατρική υποστήριξη. Υπάρχουν πολλοί γιατροί στην εγγύς περιοχή της Νεμέας και το Κέντρο Υγείας Νεμέας απέχει από το αρχαίο στάδιο 4 περίπου χιλιόμετρα. Επιπροσθέτως, θα υπάρχει δυνατότητα επί τόπου παροχής πρώτων βοηθειών όλη την ημέρα της 29ης Ιουνίου.