Απότομη μεταβολή του καιρού: Μετά τον καύσωνα, έρχονται βροχές

66

Σταδιακή άνοδο θα παρουσιάσει ο υδράργυρος στη χώρας μας έως το Σάββατο (05/08), με τους μετεωρολόγους ωστόσο μετά τον καύσωνα να προβλέπουν ψυχρή εισβολή που θα προκαλέσει αισθητή πτώση της θερμοκρασίας.

Σύμφωνα με τα τελευταία προγνωστικά δεδομένα του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών / meteo.gr, το νέο κύμα υψηλών θερμοκρασιών αναμένεται να κορυφωθεί την Παρασκευή (04/08) και το Σάββατο (05/08), οπότε κατά τόπους η μέγιστη θερμοκρασία θα ξεπεράσει τους 40 °C.

Στον χάρτη που ακολουθεί παρουσιάζεται η απόκλιση της θερμοκρασίας από την μέση τιμή της περιόδου 1979-2010 σε ύψος 1500 μέτρων περίπου το μεσημέρι της Παρασκευής 04/08. Με πορτοκαλί/κόκκινο σκιάζονται οι περιοχές όπου η θερμοκρασία θα είναι υψηλότερη της μέσης κλιματικής τιμής και με γαλάζιο/μπλε οι περιοχές όπου θα είναι χαμηλότερη.

Σε αυτόν φαίνονται χαρακτηριστικά οι ψυχρότερες αέριες μάζες πάνω από τα δυτικά τμήματα της Ευρώπης και οι θερμές αέριες μάζες που θα προκαλέσουν το κύμα υψηλών θερμοκρασιών στα Βαλκάνια και στην χώρα μας. Καθώς οι ψυχρότερες αέριες μάζες και η ατμοσφαιρική διαταραχή με την οποία συνδέονται θα κινηθούν ανατολικά θα προκαλέσουν τα τοπικά φαινόμενα, την ενίσχυση των ανέμων και την πτώση της θερμοκρασίας που αναφέρθηκε παραπάνω.

 

 

Ωστόσο, από το απόγευμα του Σαββάτου 05/08 ατμοσφαιρική διαταραχή που μεταφέρει ψυχρότερες αέριες μάζες θα επηρεάσει τον καιρό των βορειοδυτικών και στη συνέχεια των βορείων ηπειρωτικών με τοπικές βροχές και καταιγίδες. Παράλληλα οι βόρειοι άνεμοι θα ενισχυθούν σταδιακά, ενώ η θερμοκρασία θα παρουσιάσει πτώση η οποία θα γίνει περισσότερο αισθητή από την Κυριακή 06/08.